Az Európai Bizottság (EB) felfüggesztette a gazdaságfejlesztési operatív program első három prioritásának kifizetéseit, ahová az innovációs pályázatok, gazdaságfejlesztés, üzleti infrastruktúra fejlesztése tartoznak, a három terület 2007 óta pályázható keretösszege mintegy 700 milliárd forint – jelentette be Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Csepreghy elmondta: a Bizottság 2014-ben átfogóan vizsgálta a gazdaságfejlesztési operatív program működését, arra volt kíváncsi, hogy a magyarországi intézményrendszer a lehető legkörültekintőbben járt-e el akkor, amikor a győztes pályázatokat kiválasztotta 2007-2014. között. Megállapította, az a kiválasztási gyakorlat, amelyet Magyarország a Bajnai-Gyurcsány kormány óta folytat, s amelyre 2014-ben vezettek be átfogó új szabályozást, nem volt alkalmas arra, hogy a legjobb projekteket juttassa támogatáshoz – mondta.

A három prioritás 2007 óta pályázható keretösszege nagyjából 700 milliárd forint. Hozzátette, a Bizottság jelzéseit a kormány már kezelte, a múlt héten egy javaslatot küldött a testületnek. Megjegyezte: nem a 700 milliárdos keret van veszélyben, az ilyen típusú korrekciók értéke általában 10 százalék alatti szokott lenni, így pár tízmilliárd forintról lehet szó. Ezt a pénzt azonban Magyarország felhasználhatja új vagy a tartaléklistán szereplő projektekre. Konkrét fejlesztéseket nem kell leállítani, egészen addig, amíg az uniós finanszírozás nem érkezik meg, a hazai költségvetés 19-es fejezete a pályázók számára minden kötelezettséget teljesít. A kérdés az, hogy az EB felé hogyan tudják elszámolni a már kifizetett pályázói számlákat.

Csepreghy Nándor kérdésekre elmondta: a vizsgálat szúrópróbaszerű volt. Egyelőre nem nyilvános, mely pályázatok esetén nem találta megfelelőnek a kiválasztást a bizottság, de a végleges megállapodás után ismertetni fogják. Mivel a felfüggesztés a teljes operatív programot érinti, több ezer pályázatról van szó.

A következő pár hét arról fog szólni, hogy az Európai Bizottságot szembesítsék korábbi álláspontjával, illetve találjanak egy olyan megoldást, amely garantálja, hogy Magyarország nem veszít forrásokat. A helyettes államtitkár szerint ugyanis a mostani helyzet az aszfaltügyhöz hasonló, mondván: a bizottság 2014/2015 fordulóján egy általa is jónak minősített rendszer működéséről 7 év után, a zárás évében állított ki egy negatív bizonyítványt.

A helyettes államtitkár szerint technikai vitáról van szó, hasonló viták voltak már az EB és Szlovákia, Szlovénia vagy Csehország között.

Kifejtette: egyetértenek azzal, hogy a 2007-ben a Bajnai-Gyurcsány kormány alatt létrehozott rendszert meg kell változtatni. Szerinte ezért is érthetetlen, hogy 2014-ben, amikor a rendszer átalakításának lépéseit bejelentették, azt miért érte akkora támadás az Európai Bizottság vagy akár hazai szakmai szervezetek részéről, amikor ez a változás a garanciája annak, hogy ez a kiválasztási gyakorlat a jövőben ne érvényesülhessen.

Beszélt arról is, az elmúlt öt év a fejlesztéspolitikában lényegében arról szólt, hogyan lesznek képesek garantálni annak a 8700 milliárd forintnak a Magyarországra érkezését, amelyet 2007-ben nyert az ország. A következő hét évnek pedig arról kell szólnia, hogyan lesznek képesek garantálni azt, hogy valóban a legjobb minőségű pályázatok nyerjenek akár hazai, akár európai uniós támogatásokkal.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lópicigáspár
"...Szerinte ezért is érthetetlen, hogy 2014-ben, amikor a rendszer átalakításának lépéseit bejelentették, azt miért érte akkora támadás az Európai Bizottság ..." Megpróbálom elmagyarázni! Amit ti átalakítotok, az valószínűen nem egészen úgy működik, ahogy kellene, mivel a pénz nem biztos, hogy oda jut, ahová azt szánták! Magyarul a fejőstehén beleunt, hogy ellopják a tejet!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
coni
Előre jelezte az Unió, hogy nem tetszik nekik, hogy 3 évente átszervezik az uniós pénzek felügyeletét és egyre rosszabb lesz.
Hellcat
Amíg adta a pénzt kuss volt...most majd megvonja mert a fidesz szétb@sz mindent akkor meg a fidesz elkezd ugrálni, hogy TÁMADMEGINT!!!
lópicigáspár
"...Szerinte ezért is érthetetlen, hogy 2014-ben, amikor a rendszer átalakításának lépéseit bejelentették, azt miért érte akkora támadás az Európai Bizottság ..." Megpróbálom elmagyarázni! Amit ti átalakítotok, az valószínűen nem egészen úgy működik, ahogy kellene, mivel a pénz nem biztos, hogy oda jut, ahová azt szánták! Magyarul a fejőstehén beleunt, hogy ellopják a tejet!!
Mobil123
"A helyettes államtitkár azzal az érveléssel próbálta védeni a jelenlegi kormányt, hogy a pályázatelbírálási gyakorlatot a Bajnai-Gyurcsány időszakban találták ki" - Azért ennyire lehet még lejebb???
kakaósbögre
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
human
Brüsszel a lényegénél fogta meg a problémát. A nem hatékony költések miatt évente százmilliárdokat dobunk ki az ablakon (azaz tömünk a kormány haverjai zsebébe). Így nincs hosszútávú fejlődés, nincs felzárkózás Európához.
coni
Nem sok magyar ember van aki már bemondásra elhisz nekik bármit. Dokumentumok? Sokáig nem lehet ezt eljátszani, mintha az Unió a folyosón súgná Csepreghy fülébe(!!!), hogy valami nem tetszik nekik (M4, Kohéziós pénzek, ..). A dokumentumoknak pontosan tartalmaznia kell melyik pályáztatással és mi a gond. Ráadásul a 2014 évben kialakított, központosított pályáztatási rendszerrel van az Uniónak a legtöbb gondja.
Toby
Gyurcsány-Bajnai tandem...meg a balos provokátorok...az elvett 13. havi nyögdíj...meg a bukott baloldal...meg a gyűlöletbeszéd...és el is jutottiunk a fő felelősökig: Marx-Engelsz-Leninsz, de vizsgáljuk a tatárok és törökök felelősségét is...mi ? Hogy a fidesz ? Áááááá...az ki van csukva, képtelenség, életszerűtlen és csúsztatás !
nyanya001
Még a Vona is a Fideszt hibáztatja !
Na ezt kapjátok el fidesznyik brigantik !
lampa laz
Varjú L. most mutatta be a doksit Kálmán Olgának, amelyből egyértelmű, hogy a zorbán kormány alatt nyert pályázatokra vonatkozik a kifogás 2013-as évet érinti.
Ez a szófosó majom is minden megnyilatkozásában csak hazudik.
rakoczi
Még a kérdéseik is hazugok !!! Brüsszelben nem teljesen hülyék dolgoznak, ellentétben azzal a "bandával" akik az ország élén jelenleg garázdálkodnak !!!... Illetve nem hülyék ők, hanem szimplán gazemberek, és a népet nézik hülyének, nem is minden alap nélkül !!!
coni
Ma az ATV-ben (Egyenes Beszéd) bemutatták az uniós határozatot. Ahogy az várható volt a 2007-2014 közötti időszakban kizárólag 2013 évi projekteket említenek ahol szabálytalanságok voltak és a kormány 2014 decemberig nem adott elfogadható magyarázatot, így leállítottak 700 Mrd kifizetést.A kommunikáció a szokásos volt: mert a Bajnai meg a Gyurcsány...
bretagne
"Ezek" annyit hazudnak Brüsszelről, hogy nem csodálkozom, hogy folyton szankcionálnak. Milyen érdekes, csak mostanában drága ez az út? Annyira kilóg a lóláb, illetve az egész ló!
vs46
LASSAN MÁR AZ ÓVODÁSOK SEM HISZNEK ENNEK A BANDÁNAK? MÉG A VÉGÉN SZENT ISTVÁN LESZ A FELELÖS? ŐK SOSEM !!!
mariaberta
Koki. saller, pávatánc? ezeket mind Brüsszelnek adja drága vezírünk. Nem csoda, hogy -mivel kölcsön kenyér visszajár- most éppen a kölcsön törlesztése folyik.
Csoda, hogy eddig elviselték ezt a pökhendiséget.
Úgy látszik Brüsszel is elfogadta az ajánlást,:::: nix ugri-bugri!
nezelodo
Basszus, már több sallert és kokit kapunk vissza mint amit Orbán kiosztott odaát, amikor haza is üzent a nagy háborújából, hogy hazajön disznóólat takarítani! Persze, hogy nem sikerült a takarítás sem, mivel ő is beállt abba az ólba.
kukac50
Az UNIÓ-nak kellene vizsgálni minden uniós forrás kifizetését 2010-től a mai napig.
Mennyit nyúlt le a Fideszes banda belőle,mert nagyon sok nem oda került ahova kellett volna,
Nem lettek új munkahelyek csak összevonások,hogy kevesebb pénzt keljen kifizetni.
Fidesz közeliek vagyonosodása, a hivatalok korrupt működése egyértelműen mutatja,hogy sok pénzzel nem tudnának elszámolni, Polt Péter is ezért nem vizsgálja a vagyonosodást és a vagyon nyilatkozatok eltérését.
1 Milliárdot ha valaki elfelejt ott nem történik semmi.
Egy kisvállalkozónál már 1 ezer forint eltérésért is büntetést írnak elő.
Hol van az igazságos eljárás?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.