Megtámadja a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a kormánynak azt a döntését, amely szerint jogutódlással megszűnne a fővárosi Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola. Ha a kormány nem vonja vissza döntését, akkor a szakszervezet bírósághoz fordul. A Wallenberg igazgatójának mindeközben megtiltotta a Klik, hogy nyilatkozzon.

A PSZ csütörtöki keltezésű, az MTI-hez eljuttatott beadványában az áll: kezdeményezik, hogy a kormány vonja vissza március 18-ai döntését. Az indoklás szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) a kormányülés után értesítette az iskola igazgatóját, felkérve arra, hogy az átadás-átvételről szóló tájékoztatót juttassa el az érintetteknek véleményezésre.

A nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint azonban a fenntartónak az iskola megszüntetéséről szóló döntése, illetve véleményének kialakítása előtt köteles kikérni az érintett intézmény alkalmazotti közössége, az iskolaszék, a szülői szervezet és a diákönkormányzat, továbbá szakközépiskola és szakiskola esetén a Fővárosi Gazdasági Kamara véleményét – írták.

Hozzátették: emellett a kormány a március 18-ai ülésén "lényegében" az oktatásért felelős miniszter hatáskörében járt el, a Klik fenntartásában lévő iskolák esetében ugyanis a megszüntetéssel kapcsolatos fenntartói döntést neki kell meghoznia.

A PSZ kitért arra is, hogy az iskolaigazgatónak küldött levél a törvény tartalmi követelményeinek nem felel meg, hiszen a véleménykérés nem a megszüntetésről, hanem arról szól, hogy melyik feladatot melyik más szakképző intézmény vegye át. A levélből az sem állapítható meg, milyen indokok alapján, milyen célból szüntetik meg az iskolát, illetve az sem, hogy a megszüntetés miatt nem marad ellátatlan feladat és a változások nem okoznak aránytalan terhet a tanulóknak.

Emellett szerintük a törvény azon követelményének sem felel meg a levél, amely szerint minden olyan információt át kell adni a véleményezésre jogosultaknak, amely a döntéshozó rendelkezésére áll.

A beadványban a köznevelési törvény azon részére hivatkoznak, amely szerint minden a fenntartói irányítás körébe tartozó, előzetes véleményezéshez kötött döntés megtámadható, ha a véleményezést elmulasztották. A sérelmet szenvedett fél mellett az jogosult megtámadni a döntést, akinek ahhoz törvényes érdeke fűződik. A Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola keretei között a PSZ alapszervezete működik, "ezért a szakszervezet közvetlenül érdekelt abban, hogy a jogutódlással megszűnő iskolában foglalkoztatott pedagógusok továbbfoglalkoztatása megfeleljen a törvényes előírásoknak" – közölték.

Hozzátették: ha a kormány áprilisban nem vonja vissza döntését, bírósághoz fordulnak.

Kedden a Raoul Wallenberg Egyesület tiltakozott a kormány döntése ellen. Azt írták: megdöbbenéssel értesültek arról, hogy egy kormányhatározat szerint a Ludovika téren álló iskola épületét a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek adják át.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verum
Csak hatékonyan és egységesen fellépni!
Amíg be nem tiltanak minden tiltakozást...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verum
Csak hatékonyan és egységesen fellépni!
Amíg be nem tiltanak minden tiltakozást...
szaboria1
Így is kevés a képzett eü.dolgozó még ezzel is kevesebb lesz.
kukac50
Mondja el a véleményét a mai tüntetésen hátha hatásosabb lesz mint hallgatni.
Mézike
@szaboria1: :-) Ezek most nem eü. dolgozók te! tanárok! :-)
szaboria1
@Mézike: TE! EÜ szakiskoláról van szó!!! Azért írtam így kevesebb eü. tanuló lesz. Így kevesebb lesz az eü. dolgozó is.
Mézike
@szaboria1: Hú basszus, legjobb magunkon röhögni! :-)
Ezt jól benéztem.DDDD

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.