Orbán Viktor lengyel önéletrajzírója, Igor Janke ismét Budapesten van, hogy újabb fejezetet írjon a magyar miniszterelnökről szóló, még 2012-ben megjelent könyvéhez. Ennek oka a kormányfő keleti nyitása és a Putyinhoz fűződő jó viszonya – derült ki a Mandiner interjújából.

A lengyel újságíró szerint "nagyon meglepett mindenkit", hogy Orbán közvetetten a "másik oldalra" állt, sőt, még Putyinnal is találkozott, ami "nagyon furcsa volt" neki "személyesen is".

Orbán Viktor, a szabadságharcos, aki az elsők között ítélte el a Grúzia elleni orosz agressziót néhány évvel ezelőtt, most fogadja az agresszort? Az ellenséget? Itt ugyanis háború van. Nem krízis, nem konfliktus. Háború.

Janke szerint Putyin teszteli mennyire kemény ellenállásba ütközik Európában:

S mit lát? Azt, hogy egyáltalán nem kemény. Nincs egység. A szankciók... Nos, a szankciók nevetségesek. És Orbán még azokat sem támogatta jó szívvel.

Azt is hozzátette, a lengyelek teljes mértékben amellett vannak, hogy fegyvert szállítsanak az ukránoknak. Nincs kétségük afelől, hogy Putyin nem fog megállni Donyeckben.

A mi nézőpontunkból tehát teljesen érthetetlen, hogy ezt a figurát miért invitálja meg magához Orbán Viktor, a mi elvileg nagy szövetségesünk.

Arra a felvetésre, hogy akkor Orbán jól megfogja-e kapni a magáét az új fejezetben, azt felelte, nem ítélkezni jött, hanem hogy beszéljen az emberekkel és megértse mi történt. Mert "komoly érvnek kell lenni egy ilyen lépés mögött".

Janke szerint Orbán húzása stratégiai hiba volt, szövetségeseket veszített vele Nyugaton.

Márpedig Magyarország nem Kelet és Nyugat között van: Magyarország Nyugat. Kulturálisan, hagyományaiban, elhelyezkedésében, életmódjában, mindenhogy

- tette hozzá. Az újságíró úgy vélte, Putyin látogatása után főleg hiba volt a magyar miniszterelnöknek Lengyelországba mennie. Így az biztos, hogy újra kell építeni a lengyel-magyar kapcsolatokat. Addig is Lengyelország arról beszél, háborúra kell készülniük az oroszok miatt.

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

egon1
@Pálinkafőző Rézüst:... Nem volt itt semmiféle pálfordulás,csak a Lengyel "bajtársaknak" most esett le a tantusz,és lehet hogy valamilyen fór-klór----etológus keverék,most tudta a lengyelekkel megértetni,a PÁVA tánc lényegét !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
panellproli
Nem tudom min lepődnek meg OV cselekedetein. Már az első kormányzásánál is kiderült hogy milyen magas szinten tudja a pénzeket eltüntetni, és nem a hazafiság , testvériség vezérli a cselekedeteit hanem a hatalomvágy és a pénzsóvárság. Amit azóta csak köbre emelt.Itt az ideje hogy mindenki belássa ezt,és végre kattanjon a bilincs.
ilos
Értem én a lengyeleket, sok bajuk volt a ruszkikkal, de most túllőnek a célon. Látniuk kellene, hogy az ukrajnai konfliktust az amcsik gerjesztik, egyedül ők húznak hasznot belőle. Aki most ezt fegyverszállítással akarja megoldani, az enyhén szólva is felelőtlen.
ilos
@Dr Q: Én ennyi tudatlansággal nem dicsekednék. :)
tartini
Mindig sejtettem, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr tudathasadásban szenved, íme itt a szomorú bizonyíték, mivel önéletrajz-íráskor személyiséget sőt nemzetiséget vált, másik énje Igor Jankeként írja Orbán Viktor önéletrajzát. Vajon akkor ki írja Igor Janke életrajzát? Amíg oda-vissza zajlik a személyiség megkettőződése talán fel se tűnik, hogy a propeller.hu szerkesztői hadilábon állnak magyar szavaink jelentésével.
Csizmás Kond
Az egész Lengyel Orosz gyűlöletnek az az alapja, hogy mivel a Lengyelek a kun, kipcsak, polovecek leszármazottai akiket az oroszok űztek el a területükről ezért még ma is tart a régi viszály haragja. A Lengyel Magyar barátság pedig épp akkor kezdődött amikor a menekülő kunokat befogadták.
...a többi meg köztes duma.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.