A helyi önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) levélben fordult Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez, kérve, hogy a kiemelt üdülőkörzet május elejétől szeptember végéig mentességet kaphasson a kereskedelmi vállalkozások, üzletek vasárnapi kötelező zárva tartása alól.

Erről Balassa Balázs (független), a BSZ elnöke, Szigliget polgármestere tájékoztatta pénteken az MTI-t.

Kifejtette, a BSZ elnöksége a héten hozott határozatot arról, hogy a kormányhoz fordul a mentesség kérésével.

A szervezet elnöke szerint elsősorban nem a multik, hanem a kisüzletek üzemeltetői sérelmezik az új szabályozást. A vonatkozó jogszabály lehetőséget biztosít a 200 négyzetméternél kisebb üzletek vasárnapi nyitva tartására, de csak ott, ahol a család tagjai dolgoznak. Balassa Balázs szerint szükséges lenne megvizsgálni, hogyan terjeszthető ki ez a mentesség az alkalmazottakat foglalkoztató balatoni üzletekre is, hiszen sok esetben megoldhatatlan, hogy egy egész évben nyitva tartó kereskedelmi vállalkozásnál csak a családtagok dolgozzanak minden hétvégén. Azt is figyelembe kell venni, hogy az üdülőrégióba érkező turisták, nyaralótulajdonosok számára a szabadság időszakában nincs különbség a hétköznap vagy a hétvége között – hangsúlyozta.

"Az jó törekvés, hogy a kormány erősíteni kívánja a családi vállalkozások pozícióját, elősegítve a bevételük növekedését, de sajnos a Balaton térségére nem ez a vállalkozói kör a jellemző" – fogalmazott a BSZ elnöke. Hozzátette, a régió is támogatni kívánja a kormány törekvését, de kéri, hogy ameddig kiépül az a kisüzlet-hálózat az üdülőrégióban, amely biztosítani tudja a szükséges nyári ellátást hétvégenként is, mentesítsék a térséget a vasárnapi zárva tartás szabályozása alól. A BSZ a mentességet minimum öt hónapra kéri, igazodva a balatoni vendégforgalom igényeihez.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
@nyanya001: Ha nem kapjak meg a mentesseget kb. 1-2 heten belul, na, AKKOR nezd meg, hogy fog dolni a sz@rosbili a csuti vezir fejire! De azt mar tomjenzsoti uralma se fogja tulelni... Egyedul a turizmus az, ami meg ugy -ahogy muxik otthon, ha nem adjak meg a mentesseget, abbol oriasi gebaszt lesz, kb. internetados merteku, viszont ha megkapjak, akkor meg azert, mert az osszes tobbi telepulesen is szukseg van ezekre a boltokra. Sajat halalukat gyorsitottak fol, mire en hazamegyek, 2 honap mulva, mar lehet, hogy egeszen mas lesz a miniszterelnok...:o)))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
agnes200
Az egész igazságtalan és rossz. Pl. arra sem gondolt senki, hogy ha a franchise hálózatokhoz tartozó kis boltocskák nyitva tarthatnak vasárnap, hát akkor az ő hasznuk bizony pont hogy nem a hétvégéken is szorgalmasan dolgozó tulajdonosoknál fog landolni, hanem a franchise hálózat licenszadójánál... szóval még csak az sem igaz, hogy ezzel a családi vállalkozásokat segítik. És ez csak egy hiba a törvényben a sok egyéb mellett.

Várom a kormányváltást, és hogy ezt az egész barom törvényt visszavonják.
karma1
@KERKA: 15.17-re: Jaj, bocs, en voltam a hulye!..:o(( En azokat a vallalkozokat IS sajnalom, akik kisboltban, AMDE NEM CSALADI vallalkozasban dolgoznak, mert mondjuk a vallalkozo 30 eves, notlen, sem gyereke, sem egyeb besegito csaladtagja nincsen, viszont ha nem megy el vallalkozonak, akkor csak a kozmunkara varok sorait gyarapitana. Na, ezeket is szoritjak a szezonalis hataridok, amibol majdnem 2 het bevetele esik ki a vasarnapi zarvatartasokbol, es akkor meg nem emlitettem a turistak sajat nyelvukon elmondott karomkodasait...:o))))
picike
@karma1: vagy mindent vagy semmit igazságot kell nézni ki hogy mit hol fog árulni az mindegy vasárnap van őrá is vonatkozik vagy nyissanak ki mindenki, nem csak egyesek nyissanak ki
karma1
@picike: En is amellett vagyok kezdettol fogva, hogy NEM szabad bezarni semmifele uzletet vasarnap, mert az oriasi bukta mindenkinek, maganembernek, allamnak egyarant
picike
@karma1: a Balatonon télen dolgoznak télen csak fürdenek a maszekok , itt meg éhen halnak télen és nyáron is . nincsen ne legyen kivétel maszek és maszek között hadd áruljon helytől településtől függetlenül. a balatonon ugy megszedi nyáron magát hogy télen mért is nyitna ki
picike
lehet nyaralni vinni kell kaját a balatonra magunkal finom nyár lesz !!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.