Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az európai uniós források felhasználásának javuló hatékonyságát és láthatóságát emelte ki, Jyrki Katainen EU-biztos pedig a helyzet tisztázása érdekében szükséges feladatokra hívta fel a figyelmet közös sajtótájékoztatójukon pénteken Budapesten. Jó üzenete van, hogy míg Magyarországon 2012-ben 1000 milliárd forint európai uniós forrást fizettek ki, 2013-ban már 1700 milliárd forintot, 2014-ben pedig 1840 milliárd forintot – mondta a miniszter az a 700 milliárd forint uniós forrást érintő felfüggesztést firtató kérdésre. Vagyis javul a források felhasználása, és javul a források felhasználásának a láthatósága – tette hozzá.

Jyrki Katainen EU-biztos, az Európai Bizottság alelnöke elmondta: "azt várjuk a magyar hatóságoktól, hogy végezzék el a szükséges változtatásokat, hogy tisztázódjon a helyzet". Megismételte, hogy a felfüggesztés egy technikai lépés. A biztos korábban elmondta: amint a magyar hatóságok megoldották a kifogásolt dolgokat, feloldják az intézkedést. Egy másik kérdésre Szijjártó Péter elmondta: Kóka János Magyarország volt nemzetgazdasági minisztere, aki továbbra is aktív külgazdasági tevékenységet folytat, ezért kért és kapott diplomata útlevelet. "Nekem az a célom, hogy Magyarország sikeres legyen külgazdasági területen. Ez pedig úgy lehetséges, ha a külgazdasági területen aktív vállalatok és személyek sikeresek" – tette hozzá.

Az Európai Bizottság regionális politikáért felelős szóvivője csütörtökön arról tájékoztatott, hogy a bizottság tavaly szeptemberben 451 millió euró értékű magyarországi projekt finanszírozását szakította meg a 2007 és 2013 közötti időszak gazdaságfejlesztési operatív programjában, miután egy májusi ellenőrzés "súlyos, rendszerszintű gyengeségeket" tárt fel a projektek kiválasztásánál. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy az Európai Bizottság a szóban forgó program három programrészének 42 ezer projektjéből hatot kifogásolt, és 3-4 olyan megjegyzést tett, ami a pályázatok elbírálására vonatkozik; a kormány megfontolja az EB javaslatait.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vonotok
Peti ! mikor fogod már fel, hogy a feladat amivel megbíztak az neked magas mint bacilusnak a zongorapedál.Mondj le , talán még visszanyerhetnél emberi mivoltodból valamicskét.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@Horizont: Hát tudod férfiszemmel se férfias jelenség egyik se, meg így ennyi idősen már nagyot nem téved az ember a látott kép alapján...
nemkati
Ennek a cikknek nem az a lényege, ami a címe, hogy miért adott Szijjártó Kóka Jánosnak diplomata útlevelet. A lényege, hogy 2012-ben 1000 milliárd forint európai uniós forrást fizettek ki, 2013-ban már 1700 milliárd forintot, 2014-ben pedig 1840 milliárd forintot. Amiből most 700 milliárd forint forrást felfüggesztett az únió, mert nem volt megfelelő a gyakorlat, amivel az NFÜ a győztes fejlesztéspolitikai EU-s pályázatokat kiválasztotta. És ebből egyáltalán nem az következik, hogy "javul a források felhasználása, és javul a források felhasználásának a láthatósága", hanem ennek éppen az ellenkezője.
Desischado
A jó ég áldjon meg mindenkit, mit gondoltok, miből vannak azok a sok millás ingatlanok?! Na, vajon miből?
ilos
László Paál! Gondolod, hogy ha így lenne, Kóka nem kürtölte volna tele a világot?
Senara
Mért adott útlevelet Kókának . A válasz mert kért ! Tarsoly is kért ő is kapott !
vonotok
@Anna Mária: De legalább tanulna az elődeitől . Nagyszerű külügyminisztereink voltak, igaz nem is volt összevonva a külgazdasággal. Ehhez a feladathoz legalább 2 ember kell. Lám milyen jó nekünk ,egy seggel megtudunk ülni két lovat is.Igaz, hogy a két ló két irányba vágtat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.