Az MSZP szerint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése is igazolja azt a kritikát, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti tevékenysége nem volt megfelelő, ezért a szocialisták szerint vizsgálni kell a pénzügyi felügyeletet a brókerbotrány miatt.

Burány Sándor, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke szombaton Budapesten sajtótájékoztatón ezt azzal összefüggésben közölte, hogy az ÁSZ kedden közzétett jelentésében hiányosságokat tárt fel a pénzpiaci felügyeletet korábban ellátó Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) működésében, egyebek között a fogyasztóvédelmi és a piacfelügyeleti eljárásokban is.

Az MNB 2012 és 2013 közötti működését és gazdálkodását, valamint a PSZÁF 2009 és 2013 közötti működését, tevékenysége MNB-be integrálását értékelő ÁSZ-jelentésről Burány Sándor azt mondta, a számvevőszék éppen az integráció területén állapított meg jogszabályi hiányosságokat.

Az ellenzéki politikus szerint a PSZÁF MNB-be való beolvasztásával nem lett hatékonyabb a pénzügyi felügyelet, sőt a jegybank "asszisztált, falazott" százmilliárdok ellopásához.

A költségvetési bizottság vezetője felhívta arra is a figyelmet, hogy négy hónappal a Quaestor csődje előtt az MNB még megadta az engedélyt a cégnek a kötvénykibocsátások folytatására mintegy 70 milliárd forint értékében. Az a Windisch László írta alá a 2014. november 20-i dokumentumot, aki a felügyeletért felelős alelnöke a nemzeti banknak – mutatott rá.

Burány Sándor kijelentette: a Magyar Nemzeti Bank felelős a kialakult helyzetért, és igaza van Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek, aki április elején úgy nyilatkozott, a brókerügyben vizsgálni kell a pénzügyi felügyeletet.

Az MSZP-s politikus hangsúlyozta, az MNB-nek el kell ismernie a felelősségét, a felelős vezetőknek, élükön Matolcsy György jegybankelnökkel, távozniuk kell, és a jegybanknak be kell szállnia a kárrendezésbe.

Budai Bernadett, az MSZP szóvivője elmondta, a nap folyamán Adolf Hitler-emléktúrát szervez a Betyársereg, amely "a Jobbik politikai szövetségese", és Vona Gábor pártelnök három hónapja azt mondta a szervezet tagjairól, büszke rájuk mint honfitársaira. Közölte, elvárják Vona Gábortól, tegye egyértelművé, támogatják-e a Betyársereget, vagy elhatárolódnak attól, azt a múlt radikális "vadhajtásainak" tekintik-e.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.