A PestiSrácok.hu portál csütörtökön megjelent cikke szerint Gyurcsány Ferenc volt kormányfő érdekeltségébe tartozó Altus Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. "több szálon is összeért" az egykori Energol Rt.-vel. A portál az Energolt "a magyar olajmaffia legsikeresebb és legveszedelmesebb szervezett bűnözői csoportosulásaként", a több gyilkossági ügyben megvádolt Portik Tamás cégeként írta le.

A cikk szerint az Energol Rt.-t 1994-ben alapította három, "már a 70-es, 80-as évek óta bűnözésből élő keményfiú", egy, "kiváló titkosszolgálati kapcsolatokkal rendelkező férfi és fia, valamint egy aktív állományú nemzetbiztonsági tiszt, Kerekes István, aki a cég első vezérigazgatója lett. Az elnök-vezérigazgatói feladatokat Keszthelyi Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Borsod-Abaúj-Zemplén megyei igazgatója látta el, aki később, a Gyurcsány-kormány alatt a tervezett kormányzati negyed projekt bíráló bizottságának szakmai titkára volt.

Az írás idézte Mile Lajos volt LMP-s országgyűlési képviselőt, Portik-Laborc országgyűlési ténymegállapító albizottság volt vezetőjét, aki egyik interjújában súlyos megállapításokat tett az olajvállalkozást megalapító, működésében közreműködő személyekről, és azt is hangsúlyozta: "az Energollal olyan együttműködési forma alakult ki, ami az egész országra nézve veszélyes volt".

A portál szerint az Energol Rt. egyik fő kőolaj-beszállítója az 1990-es évek közepén-végén az ETL Rt. volt, amely kapcsolatban állt azzal a Fortus Rt.-vel – egyes adatok szerint megközelítőleg közel egymilliárd forint értékben két és fél millió liter olajat adtak el a miskolci cégnek –, amelyet az Altus Rt. a Magyar Villamos Művekkel hozott létre 1995 szeptemberében, és amelynek egyik felügyelőbizottsági tagja a megalakulástól 1997. április 21-ig a Demokratikus Koalíció jelenlegi elnöke volt. A cikk szerint "a volt miniszterelnök napokkal az Energol-ügy kirobbanása előtt szállt ki".

Az írás szerint az olajügy egyik vádlottja 1997-ben azt vallotta a rendőrségen, hogy az energolos ügyben az ETL mellett szintén érintett Monon Kft. legalizálta saját olajszállítmányait a Fortus Rt. papírjaival. A vádlott kifejtette, hogy a Monon Kft. tulajdonosa Fortus-iratokat szerzett, és hamis számlát nyitott, így "a Monon betette maga alá a Fortust, hogy árumozgásokat tudjon igazolni".

A PestiSrácok visszaidézte a Népszabadság 2003 decemberében közölt cikkét, miszerint az Energol-ügy nyomozása közben a rendőrség "felfigyelt a Fortus Rt.-re, de miután közvetlen kapcsolatot nem találtak", a további vizsgálatokat a vám- és pénzügyőrség nyomozói folytatták. A PestiSrácok ugyanakkor visszaidézte a Magyar Nemzet 2014 szeptemberi cikkét is, amely szerint "az energolos nyomozás során végrehajtott egyik házkutatás alkalmával Gyurcsány Ferenchez köthető offshore iratokat találtak a rendőrök (...) ezek az offshore iratok a Fortus tulajdonosaként felbukkanó Dryden Enterprises Limited nevű ciprusi offshore cég alapító okirata volt, amit az olajmaffiát irányító Energol Rt. egy másik vezetőjénél (...) tartott – 1997. augusztusi – házkutatásnál került elő". A Pesti Srácok szerint ehhez az offshore céghez azon a vonalon is köthető a Fortus, hogy a cég volt igazgatósági tagjának testvére a ciprusi cég kézbesítési megbízottjaként van feltüntetve, "aki ráadásul felügyelőbizottsági tag is volt a Fortus Rt. által tulajdonolt E. Oil Kft-ben, mely szintén köthető volt a Dryden Enterprises Limitedhez".

A portál cikke szerint a Gyurcsány Ferenc kormányában szociális és munkaügyi miniszteri posztot betöltő Szűcs Erika révén 1996 és 1998 között az ETL Rt. felügyelőbizottsági tagja volt, a volt minisztert azonban nem vonták felelősségre az ETL Rt.-nél lelepleződött adócsalások és okirat hamisítások miatt, "végül csak a kisebb szereplőknek kellett felelniük".

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Manhattan
Ütik-vágják ahol érik! Én Gyurcsányt bármikor, bármilyen témában szívesen hallgatom, mert hiteles, őszinte, minden szava azt bizonyítja hogy számára nem a karrier, hanem az ország, az emberek sorsa fontos. Ő soha nem volt, nem lesz megélhetési politikus, mint a jelenleg hatalmaskodók, mert nem rest dolgozni, munkahelyeket teremteni, vállalkozást irányítani. Ha őt hagynák békében, okos, hozzáértő emberekkel együtt dolgozni, bíznék egy élhetőbb ország megteremtésében.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kukac50
Ez lehetetlen! Pintér Sándor nem hagyta volna Akkor már Gyurcsány rég nem élne,mivel,hogy él nem került kapcsolatba olaj üzlettel,mert akik Pintérnek aggattak azok vagy börtönbe ,vagy a temetőbe vannak.
mariaberta
Az volna meglepő, ha végre nem kennének rá mindenféle ocsmányságot. Talán Orbán méltóságos úrral kellene már foglalkozniuk, hiszen annyi disznóságot még senki nem csinált, mint ő, kezdve a székház eladással, a tokaji -"nem mi nyerjük a legtöbbet, stb.
Ideje lenne a saját házuk tájáról értekezni.
hetöndöe
Pesti srácok gittegylete,legalább olyan hiteles,mint a kuruttyinfó.:-)))
mariaberta
@evacica: Eljutunk odáig, Gyurcsány szobrot fog kapni, "ember, aki a világ ura, de elsősorban a magyar politika császára." mert hiszen mindent ő csinált, amit meg nem ő. az nincs!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.