A Kúria a Huszár-telepi iskolával kapcsolatos döntésében, az Alapjogokért Központ pár hónappal ezelőtti elemzésével összhangban megállapította, hogy a közoktatás területén nem minden elkülönítés jogellenes, amennyiben az megfelel a szigorú törvényi feltételeknek – reagált a központ az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében a Kúria e héten hozott döntésére.

A Kúria szerdai jogerős ítéletében teljes egészében elutasította azt a keresetet, amely annak kimondását kérte, hogy szegregálták a gyerekeket a nyíregyházi Huszár-telep általános iskolájában.

A bírói indokolás szerint az ügyben nem volt megállapítható az egyenlő elbánás sérelme, az eljárást kezdeményező civil szervezet pedig sem a görög katolikus egyház által újranyitott egykori önkormányzati iskola oktatási színvonalát, sem pedagógiai programját nem kifogásolta. Ugyanakkor a szülőknek módjuk nyílt arra, hogy más iskolába járassák gyereküket, mivel az önkormányzat bérlettámogatást adott a diákoknak, miután megszüntette az iskola buszjáratát.

Az Alapjogokért Központ a közleményében felidézte: a központ idén januárban, a köznevelési törvény 2014 decemberében történt módosítása kapcsán megvizsgálta az egyenlő bánásmód követelményeinek hazai szabályozását. A törvénymódosítás alapján az oktatás területén a kormány rendeletben szabályozhatja az egyenlő bánásmód alóli kivételek részletszabályait – írták.

Az elemzés során a központ arra a következtetésre jutott, hogy egyfelől nem minden megkülönböztetés tilos, másfelől a törvénymódosítás alapján kiadható kormányrendelet nem lehet ellentétes az egyenlő bánásmód követelményével.

A központ közleménye emlékeztet: a héten "a Kúria az egyenlő bánásmód követelményének a közoktatás területén történő megvalósulásával összefüggésben a nyíregyházi, Huszár-telepi, görög katolikus általános iskola ügyében – felülvizsgálati eljárás keretében – hozott döntést".

A Kúria ítélete kimondja, hogy a Huszár-telepi iskolát működtető görög katolikus egyház nem valósított meg az iskola működtetésével jogellenes elkülönítést. Ezért a legfőbb ítélkező fórum a jogerős ítélet megtámadott rendelkezéseit hatályon kívül helyezte és az elsőfokú ítéletet megváltoztatta. Az Alapjogokért Központ kiemelte továbbá, hogy a Kúria is megállapította: az egyenlő bánásmódról szóló törvény összhangban van a vonatkozó alkotmányos rendelkezésekkel. A Kúria határozata kimondta azt is, hogy a Huszár-telepi iskola esetében nem sérült a gyermekek, illetve a szülők szabad iskolaválasztáshoz való joga – tették hozzá a közleményében.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Az alkotmánybíróság, a kúria a fidesz-kdnp központi bizottság szakosított szervezete, melyeknek értéke: 00.
De hogy mi a nyavalya lehet az az alapjogokért központ, arról annyi fogalmam sincs, mint ennek a központnak az alapjogokról.
Nincs is jelentősége, mindegyik szégyene ennek az országnak.
Január
@justhpeter: A jogvédők, - hogy saját fontosságukat és "létezésüket" adminisztrálják- Budapestről állapítják meg, hogy az ország túlfelén lévő iskolában szegregálnak. Mindehhez tudni kell, hogy ez egy egyházi iskola, aminek az igénybevétele senkinek sem kötelező.
A nyíregyházi önkormányzat a Huszár telepen élő diákok részére, hogy a város iskoláiban tudjanak tanulni a buszközlekedéshez támogatást nyújt.
Az, hogy a szülők hová iratják be gyermekeiket azt ők döntik el. Senkire, semmi nem kötelező.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.