A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) ideiglenes magánútlevelet biztosított Tóásó Elődnek a hazatéréshez – mondta Szijjártó Péter miniszter hétfőn Budapesten. Kiemelte azt is: a magyar diplomácia a magyar állampolgároknak mindig, minden bajba jutás esetén járó konzuli segítséget nyújtotta Tóásó Elődnek. Miután a férfi a büntetését a bolíviai hatóságok szerint letöltötte és szabadlábra került, a helyi hatóságok az útlevelét nem adták vissza. Ezért a Buenos Airesben lévő magyar nagykövetség – amely Bolíviába is akkreditálva van – ideiglenes magánútlevelet adott ki neki, amely alkalmas a hazatérésre – közölte Szijjártó Péter.

Szijjártó elárulta, mit kellett Tóásó szöktetéséért tenniükFotó: MTI

Emlékeztetett: korábban szó volt arról, hogy Tóásó Előd a családtagjaival – feleségével és az ő testvérével – utazik, akik bolíviai állampolgárok. Ha ők vízumkérelemmel fordulnak Magyarországhoz, a jogszabályok adta keretek között segítenek nekik, és bár Bolíviában nincs sem magyar nagykövetség, sem konzulátus, Spanyolországgal van vízumkiadási megállapodása Magyarországnak – magyarázta.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy Mario Tadiccsal a KKM nem áll kapcsolatban.

A miniszter megjegyezte: tény, hogy a jogszabályok szerint ítélet nélkül nem tarthatták volna fogva ilyen hosszú ideig Bolíviában Tóásó Elődöt, és Magyarország több diplomáciai erőfeszítést tett ebben a kérdésben, több nemzetközi szervezetnél felvetette az ügyet.

A Baptista Szeretetszolgálat vasárnap tájékoztatta az MTI-t, hogy Tóásó Elődöt és a horvát Mario Tadicot kimenekítették Bolíviából. A közlemény szerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium technikai segítségével közép-európai idő szerint péntek délután a 4650 méter magasságban lévő Chungara közúti határátkelőhelyen hajtották végre az akciót.

A tájékoztatás szerint Tóásóék nem érezték biztonságban az életüket Bolíviában, ezért kértek segítséget Magyarországról.

A Baptista Szeretetszolgálat közleménye szerint Tóásó Előd várhatóan hétfő kora délután érkezik Budapestre.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nemezis
És a román külügyminiszter nem tett semmit? Ez ugyanis az ő asztala lenne.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nemezis
És a román külügyminiszter nem tett semmit? Ez ugyanis az ő asztala lenne.
herczeg0210
A Tóásó most magyar, vagy román vagy chilei? Milyen is valójában? Közelebb nem talált magának munkát?
Anna Mária
Szíjjártó ezt mondta: "a magyar diplomácia a magyar állampolgároknak mindig, minden bajba jutás esetén járó konzuli segítséget nyújtotta". No persze. Ha valaki vesztette már el Bécsben a személyi igazolványát és szeretett volna hazautazni, az pontosan tudhatja, hogy semmiféle segítséget nem kap a konzultól egy mezei állampolgár.
nyanya001
Ha valakit, akkor a Szenczy Sándort tisztelem és becsülöm !
Nepálba is elmentek a földrengés sújtotta területre segíteni a bajbajutottakon !
simmering73
Végre nekünk is van már saját terroristánk. Igaz kicsit román, kicsit bolíviai, de mégis csak a miénk.
pistapapa
Mi a francot keresett ez Bolíviában?Üdült?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.