Az Országgyűlés mai ülésén szavazhat az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartásának világörökségi területekre történő kiterjesztéséről, valamint arról is, hogy a többi napon reggel hat óra helyett már fél ötkor kinyithassanak a boltok. A parlament a szavazásokat követően kezdi tárgyalni a pénzügyi szolgáltatók felügyeletére vonatkozó szabályok szigorítását.

 A Ház ülése reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit a határozathozatali időszak követ. A képviselők először az állami földvagyon kezelésének egységesítéséről szavazhatnak. A parlament két héttel korábban nem fogadta el a védett természeti területeket is a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) tulajdonába utaló előterjesztés kétharmados többséget igénylő részeit, ezért a földművelésügyi tárca most – a honvédségi földekre vonatkozó – sarkalatos passzusok nélkül fogadtatná el a változtatásokat. A nemzeti parkokat is érintő kezdeményezés ellen korábban többször is tiltakozott az ellenzék.

Az Országgyűlés ezt követően a világörökségi területeken működő üzletekre is kiterjesztheti a vasárnapi kötelező zárva tartást, ugyanakkor a korábbi reggel hat óráról fél ötre változtathatja a boltok kereskedelmi napokon történő legkorábbi nyitását.

Kormánypárti javaslatra több ponton módosíthatják a banki elszámolás szabályait, az erről szóló törvény hatályba lépése óta tapasztalt visszaélésekre hivatkozva. Több pontosítás mellett foglalkozhatnak egy a jogszabályban nem rendezett kérdéssel is, ennek alapján a futamidő módosítása során a szerződés módosítását nem kellene új közjegyzői okiratba foglalni.

A fideszes Németh Szilárd kezdeményezésére nyolc energetikai tárgyú törvényt is módosíthat a parlament. A javaslat értelmében a Magyar Földgázkereskedő Zrt. köteles lenne felajánlani szabad forrásait a 2015. július 1-től 2018. szeptember 30-ig terjedő időszakra az egyetemes szolgáltatóknak, ezen kívül a nem hagyományos kitermelési technológiák esetében is 12 százalékról 2 százalékra csökkentené a bányajáradékot.

Ugyancsak fideszes képviselők kezdeményezésére a magyar védőnők napjává nyilváníthatják 2015. június 13-át a Magyar Védőnői Szolgálat alapításának századik évfordulója alkalmából.

A szavazásokat követően a pénzügyi szolgáltatók felügyeletére vonatkozó szabályok szigorításáról kezdődik vita Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter előterjesztésére, aki a pénzügyi fogyasztóvédelem erősítését szeretné elérni.

Vitát tartanak az ez évi költségvetés módosításáról is, a kabinet a kiadásokat 61 milliárd forinttal, a bevételeket pedig 46 milliárd forinttal tervezi növelni, amivel a hiány 15 milliárd forinttal emelkedhet. A változtatások teremthetnek fedezetet Magyarország kurdisztáni katonai szerepvállalásához a Magyar Honvédség költségvetésének megemelésével 10 milliárd forint értékben, továbbá forrást teremt a Liget Budapest projekt idei üteméhez, a megváltozott munkaképességű emberek munkához segítését szolgáló előirányzat megemeléséhez, a kiemelt közúti beruházások gyorsításához és a kéményseprő-ipari ellátás folyamatos biztosításához, összesen 28 milliárd forint értékben.

A javaslat – a pénzforgalmi kiadásokat nem növelő módon – kísérletet tesz a fővárosi közösségi közlekedés pénzügyi helyzetének hosszú távú stabilizálására a BKV Zrt. korábbi időszakokról felhalmozódott 52 milliárd forint összegű adósságának állami átvállalásával.

Szintén ma tárgyalhatják a szakképzés átalakításáról szóló kormányzati előterjesztéseket, amelyek alapján 2016 őszétől a mostani szakközépiskolák szakgimnáziumokká, a jelenlegi szakiskolák pedig szakközépiskolákká alakulnának át.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

micfild
@1magyar: Majd bent alszanak az eladók.
Mert hajnali 4re bejárni kb lehetetlen, mert olyankor semmiféle tömegközlekedés nincs vidéken. A megyeszékhelyeken sem. Raktárba betesznek annyi ágyat, ami kell, és kész.
A Parlament meg olyan már mint a zártosztály. Még ott sincs ennyi idióta
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
m.macskosz
@nyanya001: Hű, egy marha jópofa sztorit mesélt tegnap az egyik kollégám. (Már akinek jópofa...)
Pécsről jött a kollégám volt főiskolai tanára egy budapesti tanévnyitó eseményre. A lábát olyan furán húzta, mire rákérdezett a kollégám, hogy maradandó sérülést szenvedett-e, vagy mi is történt. Kiderült, hogy egyszerűen szinte a teljes cipőtalpa levált. A kollégám szívesen segített volna, de a munkahelyünk sem férfi cipőkből sem pillanatragasztókból nem tart készletet. Szumma szummárum, megoldották nagy keservesen, de tényleg kínos, hogy egy két milliós városban nem lehet venni egy pár cipőt vasárnap...vagy egy pillanatragasztót, egy cipőfűzőt, egy nylon harisnyát...
nyanya001
@m.macskosz: Ami eddig működött, azt is tönkreteszik !
Már nem tudom eldönteni, hogy az aljasságuk, vagy a hülyeségük
a nagyobb, de azt hiszem, a kettő párosul náluk !
Az adócsökkentéssel 120 milliárd kiesik a bevételből, viszont a tömegeknek
szinte semmi nem hoz a konyhára ! Ja persze, megint ők járnak jól !
m.macskosz
@nyanya001: Ezt a Q.va szja-t nagyon preferálja ez a ... ... ...
A bruttó 150ezret kereső ezentúl a Maldív szigeteken nyaral majd...!
Persze, a havi 1,8-2, sőt több milliónál azért számít, még akkor is,
ha a bruttó 150ezret kereső teremti elő! Hogy a ló rúgja meg mindet!
Desischado
És aludni mikor fognak?! Éjjel keljenek fel?! Annak kéne ezt csinálni, aki ezt az egész baromságot kitalálta! Vagyis a fidesz-kdnp-nek! Hogy szakadna rájuk a mennyezet!
Tekla
A közlekedést is biztosítják hozzá, vagy az marad a Rákosi rendszer elvei szerinti tömeg közlekedés, továbbra is ?
' Minden településre reggel este egy járat minimum.'

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.