Vádat emeltek egy Magyarországon állattartással foglalkozó szlovén földbérlő ellen, mert mezőgazdasági tevékenységével védett madarak, rovarok, illetve növények élőhelyét pusztította el összesen több mint másfél hektáros területen – tájékoztatta a Zala Megyei Főügyészség kedden az MTI-t.

A reszneki székhelyű, szarvasmarhatartással foglalkozó kft. ügyvezetőjeként a szlovén állampolgárságú férfi Lendvajakabfán és Reszneken bérelt földeket a 2007 óta kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területnek minősülő Natura 2000 besorolású területen. A férfi a 2008 és 2013 közötti időszakban a védett területen a környezetvédelmi hatóság engedélye nélkül végzett gyepgazdálkodási és silódeponálási tevékenységet.

Cégének alkalmazottai a réteken a gyepet nehézmunkagépekkel lesilózták, majd a más területekről idehordott silóval együtt egy gyepterületen tárolták. A szállítójárművek kerekei a területet felszabdalták, összetaposták, s ennek következtében a talaj összetömörödött, a gyeptakaró mintegy négyezer négyzetméteren megsemmisült vagy károsodott. A siló deponálása miatt a talaj szerkezete megváltozott, a talajban jelentős mértékű tápanyag dúsult fel, ami miatt még további területen, több mint 11 ezer négyzetméteren megsemmisült a gyep.

A főügyészség közölte: az érintett rétek egyebek közt a védett haris, fürj, zanótboglárka és vérfű-hangyaboglárka élőhelyének számítanak, de utóbbiak sajátos életmódjához és szaporodásához elengedhetetlenül szükséges – bár nem védett – őszi vérfű élőhelye is. A mezőgazdasági tevékenység miatt azonban ezeknek a védett madaraknak, rovaroknak és növényeknek az élőhelye részlegesen megsemmisült vagy jelentősen károsodott.

A Lenti Járási Ügyészség a férfi ellen természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat a Lenti Járásbíróság előtt.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
Orbán apja pedig bányászhat olyan helyen, ahol körbe mindenhol védett terület van.
nol.hu/belfold/20130722-a_maganerdek_mocsara-1401555
Miután a természetvédelmi területek is fideszes kezekbe kerülnek, az amiért most büntetnek már nem lesz büntethető.
wagabund
szerintem az ürge nem is érti, mit ugrálnak a magyarok...valami bogarakról hablatyolnak, meg gyepről... bogarat nem is látott, a gyep meg azért van, hogy egyék az állatok...

majd ő fog kártérítést kérni...
verum
Kishantoson is pusztulnak a védett madarak, mióta nem biogazdálkodás folyik ott.
Bizonyára a szlovén földbérlő földjére valamelyik csókos vetett szemet.
Mert ezek nem az ország, hanem csakis saját érdekeiket védik! Közpénzből és a hatalmuk által.
mate03
@verum: Csak azt ne mond hogy ezen csodálkozol,mert akkor sírva röhögök!
verum
@mate03: - sajnos újra és újra csodálkozom minden szemétségen, ha nem is lep meg.
Csodálkozom, hogy tényleg vannak ilyen lelkiismeretlen, gátlástalan emberek?
világlátó
Nem találok szavakat. Hol voltak azok a nagyokosok, akik bérbeadták azt a földet? Miről szól a bérleti szerződés? Ki és mikor ellenőrizte a bérlő tevékenységét? Talán előre megfontolt szándékkal lapítottak és a végeredményt vették alapul a kártérítésnél? A hír féloldalas, mert nem tudjuk a bérlő álláspontját.
Most egyszerre fontos lett a Natura 2000 , eddig miért nem volt az? Most hogy majd kiosztásra kerülnek a Nemzeti Parkok a kedvenceknek, vajon mi fog történni ezekkel a földekkel, ősgyepekkel, legelőkkel?
Összefoglalva szégyenletes ez az egész, ráadásul a szlovén állam is beleszól, állampolgára védelmében. Ahogy az osztrák állam is a sajátjai védelmében.
Nagyon hülyék vagyunk mi ugye miniszterelnök úr?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.