Folyamatos a kiválasztás a Gyere haza fiatal programra, amelyre 282-en regisztráltak, valamint 24 partnercég 180 állásajánlatot töltött fel az április 22-i meghirdetés óta – közölte a programot működtető Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A külföldön dolgozó magyar fiatalok hazatérését lakhatási és letelepedési támogatással, illetve megfelelő munkahely biztosításával segítő programba való bekapcsolódás első lépése a regisztráció, amelynél nincsen létszámkorlát – írja az NGM.

Ezt követően tudnak a résztvevők a programhoz csatlakozni – akkor, amikor konkrét állásra jelentkeznek – és a csatlakozók közül kerül ki az az 50 fiatal, akik részére a minisztérium támogatást tud nyújtani.

A 100 millió forint keretösszegű program első körben az Egyesült Királyságra, Londonra fókuszál, mert ott a legalacsonyabb a magyar munkavállalók átlagéletkora – közölte korábban Pákozdi Szabolcs, az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány ügyvezető igazgatója.

A kiválasztás alapja a sikeres interjú – tájékoztatott az NGM. Az interjúhoz úgy lehet eljutni, hogy a program szervezői továbbítják a munkáltatónak az adott állásra legmegfelelőbb jelentkező elektronikus önéletrajzát, valamint biztosítják az online interjú lehetőségét, amelyet – ha az sikeres volt – a személyes követ. Itt jelenik meg az első konkrét támogatási elem, a repülőjegy utólagos finanszírozása – írja az NGM.

A támogatások nem automatikusan járnak, kérelmezni kell, a feltételeknek meg kell felelni az igénybe vételükhöz – tájékoztatnak, hozzátéve: minden pályázó támogatása egyedi, van, akinél a mobilitási támogatás, van akinél lakhatási támogatás lehet szükséges.

Az anyagi támogatások négy kategóriába sorolhatók az NGM tájékoztatása szerint: munkahely-keresési támogatás, amely a magyarországi állásinterjúra történő ide- és visszautazás repülőjegy-költségét tartalmazza, lakhatási támogatás, amely legfeljebb egy évig folyósítható. Ugyancsak egy évig adható a mobilitási támogatás, amely a munkába járás költségének munkavállalót terhelő részét támogatja, valamint az egzisztencia teremtési támogatás, amelyet a munkáltató biztosít. Ennek módja munkáltatónként eltér a vállalati javadalmazási szabályzat szerint – írják.

A programmal hazatelepült fiatalnak nem kötelezettsége Magyarországon maradni. "Nem röghöz kötni szeretnénk a fiatalt, hanem alternatívát mutatni és valós segítséget nyújtani az itthoni letelepedésben" – írja az NGM a tájékoztatásban.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Anna Mária
A Tóásó már megérkezett. Mit akartok még?
simmering73
Aztán a sok erőlködéstől be ne sz@rjatok.
Anna Mária
A Tóásó már megérkezett. Mit akartok még?
Equilibrium
Ismerősöm diplomás fiatal, külföldön dolgozik pár éve. Néha, kíváncsiságból pályázik magyarországi álláshelyekre.
Ahol nagyjából jó fizetés lenne, ott vagy NEM jelentik be az alkalmazottakat, vagy fele fizetés a zsebbe megy feketén...
Ilyen körülmények között ki az a hülye, aki hazajön???
sentinel216
@Anna Mária: Kisbandit is haza zsuppolták, közpénzen.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.