A kormányzat kész kezdeményezni a trafiktörvény módosítását, ha bebizonyosodik, hogy a kaposvári bűncselekménynél okozati összefüggés állt fenn a lefóliázott kirakat és az elkövetés között – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI megkeresésére szerdán.

Az NFM írásos válasza szerint amennyiben bizonyítást nyer, hogy a tragikus kaposvári bűncselekménynél okozati összefüggés állt fenn a lefóliázott kirakat és az elkövetés között, a kormányzat a trafikosok védelme érdekében kész kezdeményezni a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény dohányboltra vonatkozó rendelkezésének mielőbbi módosítását az Országgyűlésnél.

Az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. arra a kérdésre, hogy miért alkalmazzák a trafikok a kirakatok lefóliázását, azt válaszolta, hogy a teljes fóliázás egy széles körben alkalmazott, de nem kötelezően követendő megoldás a jogszabályok betartására.

A törvény értelmező rendelkezései szerint a dohánybolt olyan önálló üzlethelyiség, amelynek külső felületére tekintve dohánytermék nem látható, csak az üzlethelyiségbe belépve. A dohánytermék-kiskereskedelem folytatásakor mindenkor arra kell törekedni, hogy dohánytermék értékesítése a fiatalkorúak elől elzárt módon történjék, illetve dohánytermék a fiatalkorúak számára ne legyen hozzáférhető.

A törvény szerint a dohánybolt külső felületén semmiféle olyan kép, látvány vagy szöveg nem jeleníthető meg, amely dohánytermékre, dohányterméket kiegészítő termékre, illetve dohányzásra utal.

A dohánykereskedelmi társaság az évente több alkalommal megrendezésre kerülő országos szakmai képzéseken – amelyen a részvétel egyébként kötelező a koncesszió jogosult és gyakorló számára – felhívják a hallgatóság figyelmét, hogy kizárólag a dohánytermékek láthatóságának korlátozása, nem pedig a nemzeti dohányboltokba történő általános belátás korlátozása szerepel törvényi előírásként.

Emellett az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. szerint a Magyarországon üzemelő egyéb értékesítőhelyekkel összevetve biztonságvédelmi eszközökkel jobban felszereltek a dohányboltok. A biztonságos működés érdekében többek között megfigyelő kamerarendszereket, időzáras kasszarendszert, napi többszöri pénzelszállítási módot, pánikgomb bekötést, valamint járőrszolgálati biztosítást vesznek igénybe – írták.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kkalman
Saját törvényüket, és a hozzátartozó végrehajtási utasítást nem tudják elolvasni és értelmezni. Idióták gyülekezete.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.