A tényállás 2008-as bevezetése óta első alkalommal állapította meg szexuális irányultságon alapuló közösség tagja elleni erőszak bűncselekményének elkövetését a bíróság, miután egy szerdai tárgyaláson három év letöltendő szabadságvesztésre ítélt egy homofób bántalmazót – közölte a Háttér Társaság csütörtökön az MTI-vel.

Mint írták, a sértett 2013. július 6-án a Budapest Pride rendezvényről tartott hazafelé, amikor a "Mocskos buzik!" szöveget skandáló ellentüntetők közül kiváló nő hozzá lépett, letépte a szivárvány kokárdáját, majd megütötte. A támadásról a Nol stábja videofelvételt készített.

A sértett a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatának segítségével feljelentést tett, és mivel a kamerafelvételen jól felismerhető nő több szélsőjobboldali megnyilvánulásáról korábban is ismert volt, a rendőrség könnyen beazonosította az elkövetőt – közölték.

Kiemelték: a Pesti Központi Kerületi Bíróság szerdai tárgyalásán az elkövetőt közösség tagja elleni erőszak miatt három év letöltendő szabadságvesztésre ítélte, három évre eltiltotta a közügyektől, és elrendelte további nyolchónapnyi büntetés végrehajtását is egy korábbi bűncselekmény miatt. Az ítélet nem jogerős.

A szervezetnél hangsúlyozták: Magyarországon 1997 óta tartanak a szexuális és nemi kisebbségek jogaiért kiálló felvonulásokat, az első tíz évben a rendezvények minimális rendőri biztosítás mellett, békésen zajlottak. 2007 óta azonban szélsőjobboldali ellentüntetők rendszeresen rátámadnak a felvonulás résztvevőire, és az erős rendőri biztosítás ellenére minden évben történik bántalmazás is.

A közleményben idézték Dombos Tamást, a Háttér Társaság ügyvivőjét, aki szerint ez az ügy megmutatta, hogy érdemes a hatóságokhoz fordulni, ha valakit szexuális irányultsága vagy nemi identitása miatt ér bántalmazás. A kutatások szerint minden hatodik LMBTQ embert ért már Magyarországon gyűlölet motiválta támadás, de az esetek döntő többségét az áldozatok nem jelentik, ezért a mostani bírósági ítélet jelzésértékű, hogy van lehetőség az elkövetők felelősségre vonására – fogalmazott Dombos Tamás.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.