Fontos országimázs-építő lehetőségnek nevezte a magyar megjelenést a világkiállításon Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az MTI-nek nyilatkozva pénteken, miután részt vett a Milánói Világkiállítás (Expo 2015) megnyitóján.

Hoppál Péter hangsúlyozta: a világkiállítás – az olimpiák és a labdarúgó-világbajnokságok mellett – a harmadik olyan nagy megmutatkozási lehetőség egy országnak, amellyel erősítheti az imázsát és építheti gazdasági kapcsolatait.

A 19. század közepe óta folyamatosan tartanak világkiállításokat, emlékezetes alkalmak voltak, amikor a magyar újításokat bemutathatták, az egész világ csodájára járt a magyar értékeknek – mondta az államtitkár, megemlítve, hogy a mai napig emlékeznek olyan eredményekre, mint a Szent-Györgyi Albert által felfedezett C-vitamin vagy a Rubik-kocka. Hozzátette: a világ a magyar nemzetet felfedező nemzetként tartja számon, és ezeket az értékeket is hangsúlyozzák a magyar pavilonnal.

Az október 31-ig tartó, Táplálni a világot, energiát adni az életnek mottójú eseményen Magyarország az Életkert fantázianevű pavilonnal mutatkozik be.

Hoppál Péter ismertette: hat és fél kilométeres, széles promenádon helyezkednek el kétoldalt a részt vevő országok közül azon 54 nemzet pavilonjai, amelyek vállalták, hogy önálló pavilonnal és saját koncepcióval jelennek meg. Mint emlékeztetett, a magyar pavilon és koncepció nagy sikert aratott: beválasztották a 10 legsikeresebb üzenettel rendelkező pavilon közé.

Kiemelte: óriási siker volt a Bogányi-zongora csütörtöki bemutatása szakmai körben. Bogányi Gergely csütörtökön Milánó belvárosában, a Palazzo Cusaniban mutatta be új fejlesztésű zongoráját az olasz szakma és sajtó előtt.

Hoppál Péter elmondta: a magyar pavilon száz százalékban elkészült, pénteken elindították a programokat. A pavilon hivatalos megnyitóját egy hónap múlva, június első napjaiban tartják. Az ünnepélyes megnyitót azért nem pénteken rendezték meg, mert a központi nyitás nagy program-kavalkádjában elsikkadna a világ érdeklődésére számot tartó magyar pavilon üzenete – mondta, hozzátéve: pénteken a rendezvényeket, művészeti programokat indította útjára Szőcs Géza, az Expo 2015 magyar kiállításának kormánybiztosa.

Hoppál Péter szólt arról is, hogy mások mellett a FolkEmbassy, Szakcsi Lakatos Béla, Kathy Horváth Lajos fellépésével indult el a programok sora. Kitért arra, hogy a közönségnek nagyon tetszettek a programok és az épület is.

Kiemelte: a pavilonban a következő fél évben minden hónapban szerveznek egy kiállítást és egy konferenciát, emellett hetente hat koncertet rendeznek, gazdag bemutatkozási lehetőséget adva a magyar művészeteknek, művészeknek.

Az államtitkár szerint a pavilon legfontosabb üzenete a tiszta élelmiszer, az a magyar döntés, hogy GMO-mentes környezetet szeretnének továbbadni a gyermekeknek, unokáknak. Mint mondta, úgy látja, a magyar pavilon bárkaformája annak jelképe, hogy a víz átmenekíti az életet, az értékeket a jövőnek, a sámándobok pedig az élet misztériumát szimbolizálják.

A pénteken megnyílt Milánói Világkiállításon (Expo 2015) 144 ország mutatkozik be. A szervezők a 34. alkalommal megrendezett világkiállításra az október 31-i zárásig több mint 20 millió látogatót várnak.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Anna Mária
A sámándobok. Az élet. Misztériumát.
Anyukádat.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
legacy
Szerintem meg Hoppál Péter megjelenése nagyon lehangoló lenne a világkiáltáson az országimázs szempontjából.
Esetleg a főesemény után rendezett álarcos buliban, ha megjelenne (álarc nélkül), ott lenne keresni valója.
"De jó álarcod van!" - mondja neki valaki a tömegből, pedig nincs is rajta, az a sajátja.
bretagne
Na, arra a stadionra nem lennék büszke! Ahogy az kinéz!!! Meg a hoppá!!!
eszegfu
Én azért nem bánnám, ha nem világkiállitáson épitenék M.O. imázsát...csak itthon "épitő" munkával élhetővé tennék.
nyanya001
A programfelelős Szőcs Géza mellett Hoppál Péter is a helyszínen járt. A sajtóanyag is megérkezett, benne erős képek. Igen, ez a valóság.

Kívül:
magyarnarancs.hu/data/cikk/9/47/93/cikk_94793/expo_elso_nap_pavilonok0.jpg

Belül :
magyarnarancs.hu/data/cikk/9/47/93/cikk_94793/MVI_0317.MOV.Still001.jpg
Ez valami rettenetes !
papa.49
@nyanya001: Ez még az előző építészen is túl tesz, ez maga a borzalom, kérdezem MI UTAL EBBEN A BIRKAHODÁLY SZERŰ VALAMIBEN A MAGYARSÁGRA, én semmit nem tudok abból felfedezni!!!
nyanya001
@papa.49: Jól leképezi Orbánt, meg a Fideszes akólat ez a förmedvény !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.