„Mi történt, miután egy antiszemita rájött, hogy zsidó?” címmel cikkezett Szegedi Csanádról, a Jobbik egykori alelnökéről a BBC. Nick Thorpe, az újság magyar tudósítója kísérte el Szegedit egy osztályfőnöki órára, ahol arról mesélt a diákoknak, miken ment keresztül az elmúlt három évben, mióta kilépett a pártból és felfedezte zsidó identitását – írt a hvg.hu.

A BBC írása szerint "figyelemre méltó önismereti utat" járt be Szegedi, hogy elsajátítsa és gyakorolja a zsidó hitet. Az expolitikus – akit "pufók arcú, kicsi, de intelligens szemű emberként" jellemez a BBC – arról mesélt a diákoknak, korábban a zsidókat és cigányokat okolta a magyar társadalom problémáiért, de miután kiderült, hogy ő is az előbbiek közösségéhez tartozik, pár hónapos hezitálás után kilépett a pártból. Azóta áttért az ortodox zsidó hitre, járt Izraelben és az auschwitzi haláltáborban is, amit anno saját nagyanyja is túlélt.

Az antiszemitizmusnak nincs szüksége zsidókra, mivel hamis előítéleteken alapszik. Az emberi félelmek projekciójáról van szó, és az önbizalom hiányáról

- mondta Szegedi az osztályfőnöki órán.

Később a tudósítónak elmondta, ma már ingatlanokkal foglalkozik és soha többé nem akar politizálni. 

Vona ugyan a közép felé vette az irányt, de a párt továbbra is tele van olyan emberekkel, akik éppen a szélsőséges nézetek, a nacionalizmus miatt csatlakoztak és most sem akarnak mást, tehát a Jobbik csak bizonyos határokig tudja visszafogni a radikalizmusát

- fejtette ki véleményét a Jobbik néppártosodási ambícióiról.

Szegedi szerint egyébként Budapesten jó zsidónak lenni, az ember tudja gyakorolni a hitét, igaz, ha kipában megy az utcán kaphat pár furcsa pillantást, de fizikailag nincs érte veszélyben, mint például Franciaországban.

A magyar nacionalizmus paradoxona az, hogy büszkék vagyunk saját eredményeinkre, de a másikét nem vesszük észre. Félünk attól, hogy az ő kultúrájuk ugyanolyan értékes lehet, mint a sajátunk

- zárta a beszélgetést Szegedi.

56 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jancsipapa
Szerintem egyik sem igaz .Igazán antiszemita sem volt ( teljesen életszerűtlen ,hogy ne tudta volna ,hogy egyik nagyszülő zsidó ),most meg nem hithű zsidó .Csak rájött ,hogy az utóbbi jobban fizet ...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@verum: Nem a zsidókról alkotott véleményt hanem az olyan agyalágyultakról mint te...ez azért nagy különbség még akkor is ha neked nem jut el a kimosott agyadig.
KERKA
@verum: 15.45
ehhez semmi közöm:

"Aki védi a nácikat, az antiszemitákat, az a szememben antiszemita."
Anna Mária
@KERKA: Engem sem hoz lázba, felőlem még egy volt jobbikos is azt a vallást választja, amelyik neki tetszik. Bocs, de én inkább nem olvasok végig egy ilyen cikket, baromira nem érdekel, hogy miként jelentgetik egymást föl ezek.
Azt egyébként továbbra is hihetőnek tartom, hogy egy gyerek vagy egy unoka nem tud arról, hogy valaki a családból holokauszt-túlélő. Tudni kell azt is, hogy nem minden táborban tetováltak számot, semmit nem bizonyít, ha egy gyerek ilyet nem látott.
KERKA
@Anna Mária: Oké, parttalan a vita, az a te véleményed, ez az enyém.
Más témában újra szívesen véleményt váltok veled.
Anna Mária
@KERKA: Persze, oké. Ez a volt jobbikos biztos egy simlis hazug disznó, hiszen ha rendes fazon lenne, akkor a jobbikot messziről kerülte volna. De mint fent: talán egyszer nem hazudott, mégpedig azért, mert szegény nagymamája olyan szörnyű dolgokon ment keresztül, hogy nem is tudott róluk beszélni. Plusz még egy ilyen jobbikos onoka, hát nem irigylésreméltó a szegény néni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.