Meg kell erősíteni a gyermekvédelmi jelzőrendszert, hogy a szakemberek időben léphessenek, ha veszélyeztetett vagy bántalmazott fiatal kerül a látókörükbe – erről a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár beszélt egy hétfői budapesti szakmai konferencián.

Czibere Károly kifejtette: egyetlen "elkallódott gyermek is sok", ezért szükség van az egészségügyi, köznevelési, szociális, családpolitikai ágazatok közötti gyakorlati együttműködésre. Az államtitkár a Családok átmeneti otthona elnevezésű országos módszertani konferencián azt mondta, a családok biztonságának megerősítése közös ügy, ezért nem szabad megengedni, hogy a családok vagy az őket segítő szakemberek magukra maradjanak nehézségeikkel.

Januárra jogszabály-módosítási csomagot terveznek, amelynek legfontosabb célja a gyermekjóléti szolgáltatások megerősítés. Mint mondta, olyan rendszert kell teremteni, amiben nem fordulhat elő, hogy egy szakember – legyen az pedagógus vagy gyermekorvos – nem jelez időben. A jelzés elmulasztása legalább olyan bántalmazás, mint más típusú gyermekbántalmazás – fogalmazott az államtitkár.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.