Barna medve kószál vasárnap óta az Aggteleki Nemzeti Park nyugati határánál, a Lengyelországban GPS jeladóval ellátott állat a nyomkövető jelzése alapján jelenleg Rudabánya közelében tartózkodik – közölte a nemzeti park igazgatósága az MTI-vel hétfőn.

A tájékoztatás szerint nemzeti park a szlovák szakemberektől kapott értesítést arról, hogy vasárnap egy rádió telemetriával (nyomkövetővel) ellátott barna medve (Ursus arctos) lépett be Magyarország területére Szuhafő településtől északra.

A medve az utolsó adat szerint Rudabánya és Ormosbánya között tartózkodott, és északi irányba tart Felsőtelekes településhatár irányába.

A Lengyelországban megjelölt, Iwo néven nyilvántartott medve a kapott tájékoztatás szerint nem agresszív természetű, de mivel ragadozóról van szó, mindenképp szükséges az alapvető biztonsági szabályok betartása – hívta fel a figyelmet a nemzeti park.

A közlemény kitér arra, hogy aki a medvével találkozik, hátráljon lassan azon az úton, amelyen jött, és kerülje ki minél nagyobb körben az állatot. Mindezt tegye csendben, lehetőleg úgy, hogy a medve ne lássa meg. Amíg az állat nem veszi észre, ne csapjon zajt, mert azt támadásnak veheti a ragadozó.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy nem szabad elzárni a medve menekülési útvonalát, illetve hátat fordítani neki, elfutni.

Amennyiben a medve észrevette az embert, emeljük a kezünket lassan a fejünk fölé, halkan beszéljünk, énekeljünk, fütyülgessünk, hogy a medve emberként tudjon azonosítani bennünket – olvasható a közleményben.

A most idetévedt medve hím, amely az éppen tartó párzási időszak során a párkereséshez nagyobb területeket bekóborol. Az esetek többségében az állatok később visszatérnek eredeti élőhelyükre – közölte a nemzeti park.

A barna medve (Ursus arctos) Magyarországon fokozottan védett faj. Az európai barnamedve korábban általánosan elterjedt volt, de napjainkra ma már leginkább csak néhány magasabb hegységben található meg. Az erdélyi Kárpátokban jelentős a számuk, de stabil állományaik vannak a szlovákiai hegységekben, így az Alacsony- és Magas Tátrában, a Fátrában, valamint a Szlovák-karszttal határos Szlovák-paradicsomban is. Az előbbi egy földrajzi egységet alkot az Aggteleki-hegységgel.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toby
Persze, hogy átjött, amikor Szíjjártó - indián nevén Hosszú Lóf@sz - csak úgy osztogatja a diplomata útleveleket !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bakegya
Na és,már a táncoltatója is bejelentkezett!!!DDD
A MEDVÉT -mondjuk féltem-mert ő még nem de én már tudom -határainkon belül QEST-ORBÁNIÁBAN HALÁLRABIZTOSÍTOTTAK VAGYUNK.
Feraj49
Miért ne jöhetne szegény. EU. országból jött,EU-s országba.Lehet még a magyar nyelvet is beszéli.Jobban ismeri a történelmünket néhány politikusnál. Távolba szakadt hazánk fia ő is. Csak egy országrészbe ne menjen,mert ott "kieszik" a bőréből.
X-ray
Kedves lengyel medve eljött meglátogatni a magyar testvéreit.
Lengyel medve - magyar medve két jó barát medve
Együtt szenved... de Ők már kevésbé.
legacy
Szegény medve...
Annyi helyre mehetett volna, pont ide kellett jönnie?
De már biztos megbánta.
Ha medvék beszélni tudnának...
EGO
Csak a nagy orosz medve át ne jöjjön!!!
kamazuka
Ha egy medvével találkozol,az tali-bear!
Ha két medvével,akkor tu-tali-bear!
...az erdőbe!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.