Csütörtök délután fél öttől fél hatig folytat vitát az Európai Parlament (EP) állampolgári jogokkal, bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó bizottsága (LIBE) arról, hogy milyen következményekkel járhatna, ha valamely tagállam a halálbüntetés újrabevezetéséről döntene – közölte hétfőn az EP sajtószolgálata.

A kérdés annak nyomán merült fel az EP-ben, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök április 21-i pécsi látogatásán a kaposvári dohánybolti gyilkossággal kapcsolatos kérdésre válaszolva a halálbüntetés "napirenden tartása" mellett foglalt állást. Az EP múlt heti strasbourgi plenáris ülésének megnyitásakor, hétfőn egy osztrák szociáldemokrata EP-képviselő felszólította Martin Schulz EP-elnököt, hogy lépjen fel az ügyben. Az EU-országokra nézve kötelező közös uniós joganyag – ezen belül is az alapjogi charta – kifejezetten tiltja a halálbüntetést.

Schulz a felszólítás nyomán közölte, hogy telefonbeszélgetést kezdeményezett Orbán Viktorral. Erre a beszélgetésre csütörtökön került sor. A magyar kormányfő arról tájékoztatta az EP-elnököt, hogy nem tervezi a halálbüntetés bevezetését, de a kérdésről "vita van" Magyarországon – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kormány be fogja tartani az Európai Unió jogát – tette hozzá.

Armin Machmer, Schulz szóvivője aznap megerősítette az MTI-nek azt az értesülést, hogy a LIBE a következő héten foglalkozik az üggyel.

Orbán Viktor az Echo TV Mélymagyar című, pénteken sugárzott műsorában azt mondta: korainak tartja megválaszolni a kérdést, hogy be kell-e vezetni a halálbüntetést vagy sem, de fontosnak tartja, hogy beszéljenek róla.

Machmer múlt csütörtökön a halálbüntetés ügye mellett Orbán Viktor egy másik kijelentését, az illegális migránsokkal kapcsolatban kifejtetteket is a LIBE által megvitatandó témaként említette. Az EP most hétfői közlése azonban – amely a LIBE-ülés csütörtök délutánra való kitűzéséről szólt – csak a halálbüntetés esetleges újrabevezetésének következményeit, a jogi helyzet áttekintését említette napirendi pontként.

62 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toby
@Anna Mária: Az odafigyelésre sercint egyet, nem fogja zavarni, az uniós pénzzel lehetne megfosatni rendesen, mert annak jelentős csökkentésével valóban nix ugribugri, nix oszogatás a cimbiknek és akkor a cimbik fogják a nyakát elmetélni !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Anna Mária
@szandokan: Foglalkozz a saját feleségeddel inkább, minthogy más nőket provokálsz. Rólam kopj le.
szandokan
@Anna Mária: Nos, ez már nem volt igazán nőhöz illő stílus...
EGO
Valami nagy disznóságra készülnek! Bedobták ezt a lerágott csontot, hogy elvonják a figyelmet arról!
Mézike
@Anna Mária: Milyen igazságos magyar jogrendszerről hablatyolsz te megint?
Pálinkafőző Rézüst
@szandokan: pontosan hozzád illő volt...Aki nőket anyázott itt...tetves...
világlátó
Nem akartam szólni erről, mert úgy látom mindannyian értitek. Talán Szabó úr gondolja másként, de ő még fiatal és a horrorfilmek neveltje. Ott nincs értéke az emberi életnek, egykedvűen öldösik egymást a stramm , kigyúrt terminátorok. Ha majd egyszer szembesül az életet kioltó részeg sofőr tettével, vagy egy emberi mivoltából kivetkőzött gonosztevő gyilkosságával pár ezer Ft.-ért, talán elgondolkodik az elvett élet után ott maradó család drámáján keresztül azon is, hogy a gyilkos halálbüntetése elegendő e a hátramaradottak számára. Azon lehetne vitatkozni, hogy a gyilkosságokért elítéltek miként töltsék le büntetési idejüket, azon belül miként a halálos gázolók, miként a rablógyilkosok, nem is szólva a bérgyilkosokról. Az emberi humánum alsó és felső határairól is lehetne vitatkozni, mert az emberek között nem tévelyeghetnek potenciális / lehetséges bűnelkövetők.
Akinek már nem marad más eszköze a létezése egy - két nappal meghosszabbításához mint a rablás, de ha muszáj a rablógyilkosság, azok is itt élnek közöttünk. A közöny, az elhatárolódás, a kirekesztés, a kisemmizett ember számára hamar előhozza a végső és végzetes megoldásokat.Figyelünk mi erre? Biztosak lehetünk abban, hogy biztonságban van a családunk, a gyermekeink? Az emberek élete a szűkebb, tágabb közösségekben - címmel kell nemzeti konzultációt tartani, - no nem a Deutsch irányításával, főleg nem Orbán Viktor elképzelései szerint, hanem komolyan.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.