Egy újszülött 2012-es halála miatt emelt vádat az ügyészség a szentesi kórház két szülész-nőgyógyászával szemben – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője kedden az MTI-t.

Szanka Ferenc közölte, egy ikerterhességgel várandós nő választott orvosát és a szülés idején ügyeletvezetést ellátó főorvost az ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja.

A kismamánál a várandósság 36. hetében, 2012. június 21-én éjszaka indult meg a szülés. A szülés levezetése során a vádlottak külön-külön, és együttesen is többszörösen megszegték az ikerterhességre vonatkozó orvos-szakmai szabályokat, melyek oda vezettek, hogy az élve született újszülöttek egyike egy hét elteltével elhunyt.

A kórházban az ikermagzatok szívműködése nem volt folyamatosan nyomon követhető, ezért a várandós anyát a szülés megindulásakor olyan intézetbe kellett volna szállítani, amely az előírt feltételeknek megfelel.

A várandós anya választott orvosa annak ellenére a szülés természetes úton történő levezetése mellett döntött, hogy az ikerszülés fokozott veszélyekkel jár, a magzati szívműködés gyengesége és az oxigénhiányos állapot miatt már a szülés megindulását követően röviddel császármetszés lett volna indokolt. Az ügyeletvezető főorvosnak felül kellett volna bírálnia kollégája döntését, de ezt nem tette meg, és szakmai szabályt szegett akkor is, amikor fizikai behatással igyekezett a magzatot világra segíteni, mellyel a babák és a szülő nő egészségét és életét is veszélyeztette.

A vádlottak az indokoltnál több órával később végezték el a császármetszést. Az egyik újszülöttet újra kellett éleszteni, de a szegedi klinikára történő átszállítást követően mintegy egyhetes gyógykezelés ellenére elhunyt. Halálát az oxigénhiányos állapot mellett a szülés során elszenvedett fizikai sérülések, valamint ezek által kiváltott sokkos állapot okozta.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Anna Mária
@verum: Majd a bíróság eldönti, hogy ezeket az orvosokat véglegesen eltiltják-e az orvoslástól. Nem gondolom, hogy szükség lenne olyan szabályzásra, hogy minden orvost, aki hibázik, el kell tiltani. Az orvos magasan képzett ember, vélhetően képes önkorrekcióra, képes a saját hibájából tanulni. A bíróság pedig képes megállapítani, hogy az illető olyan ember-e, aki képes-e változni és tanulságokat levonni.
Anna Mária
@verum: Ne viccelj már. Érdektelen, hogy mit mond pl. egy Czeizel általánosságban erről a témáról.
Az ikerszülés például eleve veszélyeztetett terhességet követ, nehogy már egy Geréb vacakoljon vele egy lakásban mindenféle megfelelő felszerelés nélkül. Ikerszülést például el sem vállalhatott volna. Nem vállalhatott volna el más eseteket sem, elnézett veszélyeztető tényezőket.
Te olvass utána, miben és hol hibázott Geréb. Én évekkel ezelőtt foglalkoztam a témával, most nincs se időm, se kedvem utánakeresni.
verum
@Anna Mária: - olvass utána, hogy neves orvosok, tudósok mit véleményeznek. Nem viccelek én sem és ők sem. Én is évekig foglalkoztam a témával és elfogulatlanul. Kezdetben én is elleneztem az otthonszülést, de a tények hatására teljes fordulatot vett a véleményem.
Mert én fontosnak tartom a tényeket.
Anna Mária
@verum: Nem relevánsak Geréb ügyében a neves orvosok állásfoglalásai.
Geréb ott hibázott óriásit, hogy nem azért kezdett harcolni, hogy az otthonszülés törvényi, infrastrukturális, anyagi (biztosítási) feltételeit megteremtse az állam, hanem egy szürke zónában kezdett emberekkel kísérletezni, ezoterikus, ostoba tanfolyamokat tartott, reagált egy szűk réteg igényeire, nem tisztán működő alapítvánnyal szedett be nem követhető pénzeket stb. Ezen tevékenysége közben elfeledkezett az orvosi hivatás szabályairól, gyerekek és anyák életét veszélyeztette.
Vannak országok, ahol az otthonszülés kiválóan funkcionál, a bábák kiválóan képzettek és az infrastruktúra is adott: az anya komplikáció esetén perceken belül a műtőasztalon lehet, a felelősség kérdése pedig pontosan szabályozott. Magyarország nem ilyen ország, amit Geréb és sokan mások is lazán figyelmen kívül hagytak.
Szerintem mindazok nagyon felelőtlenek, akik egy kis kényelmetlenség elkerülése miatt otthonszülésre vállalkoznak. A terhesség és a szülés terrmészetesen nem betegség, de veszélyes üzem. Nekem öt gyerekem van, négy pillanatok alatt született, a szülés után néhány órával úgy szaladgáltam, mint Katalin hercegnő. A legkisebbnél viszont előre nem látható komplikáció volt, nincs az a szuper terhesgondozás, amelyik előre tudta volna jelezni, hogy baj lesz. Sokra mentünk volna egy Gerébbel meg húsz gyertyával a saját fürdőszobánkban! :)))
Anna Mária
A cikkben leírt esethez: rettenetes a történet, rettenetes olyasmiről olvasni is, hogy egy anya mennyit szenvedhetett mások rossz döntései és felelőtlensége miatt, és az egyik kisbabáját el kellett veszítenie.
Remélem, a kórháznak lesz annyi esze, hogy feldolgozzák az esetet nagyon komolyan és a tanulságokat levonják, legalább a többiek tanuljanak belőle.
verum
@Anna Mária: - nem lesz sem annyi eszük, sem késztetésük, hogy változzon valami. Eddig sem volt.
Dr.Geréb Ágnest sem azért ítélték el keményen, mert tragédia történt, ez sajnos napnál világosabb.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.