Magyarország tartani fogja magát az Európai Uniónak az ukrajnai válsággal kapcsolatban kialakított közös álláspontjához Oroszországgal szemben – jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kedden Prágában Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszterrel folytatott tárgyalásait követően.

A magyar diplomácia vezetője kedden munkalátogatást tett Prágában.

"Magyarország mindig részt vett az Európai Unió közös álláspontjainak elfogadásában. Mindig a közös európai döntések mellett voltunk. Ez így volt, és így is lesz" – szögezte le Szijjártó egy kérdésre válaszolva. Hangsúlyozta: az egységben rejlik az EU legfőbb ereje és ezt senkinek sem szabad megbontania.

"Meggyőződésem, hogy Budapest álláspontja a keleti konfliktussal kapcsolatban lényegében nem tér el sem Prága, sem az Európai Unió álláspontjától" – fogalmazott Zaorálek is a tárgyalások utáni közös sajtóértekezleten.

"Számunkra a közös európai álláspont fenntartása a válsággal szemben olyan alapelv, amelyről nem akarunk lemondani" – húzta alá a cseh külügyminiszter. Hozzátette: "nem igazán tér el a véleményünk Magyarország álláspontjától abban, hogy a különböző forgatókönyvek keresését az Európai Unió keretein belül képzeljük el." Szerinte továbbra is érvényes, hogy az Oroszország elleni szankciók esetleges módosítása az ukrajnai helyzet alakulásának a függvénye.

Szijjártó Péter megjegyezte, hogy Magyarország számára egyedül az ukrajnai konfliktus békés megoldása az elfogadható. Ukrajna Magyarország szomszédja, amelynek területén keresztül Magyarország földgázt és kőolajat kap, és ahol 150 ezres magyar kisebbség él.

"Nem akarjuk, hogy olyan országban éljenek, ahol háború dúl. Ezért azt akarjuk, hogy Ukrajnában béke legyen, erős és stabil Ukrajnát akarunk" – mondta a magyar diplomácia vezetője.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok között kötendő szabadkereskedelmi megállapodás, a TTIP is szóba került a megbeszélésen – erősítette meg az MTI tudósítójának kérdésére a két külügyminiszter.

"Csehország ki akarja várni a tárgyalások eredményét és annak alapján fogalmazza meg hivatalos álláspontját" – válaszolta Zaorálek. "Egyetértettünk abban, hogy a megállapodást nemzeti szinten is meg kellene erősíteni" – tette hozzá a cseh miniszter.

A genetikailag módosított amerikai élelmiszerekkel kapcsolatban Zaorálek kijelentette: a megállapodásban vannak ennél fontosabb dolgok is, amelyekről dönteni kell. Személyes véleményként elmondta, hogy lényegében egyetért Milos Zeman államfővel, aki néhány napja kijelentette, hogy nem ellenezné a genetikailag módosított élelmiszerek behozatalát.

"Magyarország a genetikailag módosított élelmiszereket elutasítja. Ez benne van az alkotmányban" – jegyezte meg ezzel kapcsolatban a magyar külügyminiszter.

Szijjártó Péter Prágában munkareggeli keretében megbeszélést folytatott Andrej Babis cseh kormányfő-helyettessel, pénzügyminiszterrel, délután pedig Jan Mládekkel, az ipari és kereskedelmi tárca vezetőjével.

Szijjártó Pétert csehországi munkalátogatása végén fogadta Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök is.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
a fostos kiskölök félrevonult a 162 millás ingatlanmutyiba pihenni, egy hónapig mentette a jordániai magyarokat, mást se tudott mondani (oké, ki kell menteni), most meg lelkileg össze van törve.
Az is lehet, hogy mióta nem láttam élesben ezt a barmot, már le is marta a sok dzsigolós zselé a haját, amit reggelente fel szokott kenni búrájára.
Vagy hirtelen 90 éves lett az idegtől és járókerettel rottyantkodik a rendes emberek előtt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.