Orbán Viktor Bayer Zsoltnak adott interjújában beszélt arról, hogy szerinte nem szabad kitakarni semmit a rendszerváltás előtti titkosszolgálati dokumentumokból, az érintettek pedig döntsék el, mit hoznak nyilvánosságra. A hvg.hu most megnézte, ennek milyen következményei lehetnek.

A miniszterelnök az interjúban azt fejtegette: ne az állam, hanem a sértettek derítsék ki, jelentettek-e róluk, a levéltárak pedig adják ki a dokumentumokat a nevek kitakarása nélkül.

Ha minden eddig anonimizált adatot, nevet kitakarnának, akkor a többi megfigyelt érzékeny adatai – például szexuális szokásai, vallási nézetei, betegségei – is nyilvánosságra kerülhetnének. Mindez azért, mivel általában egy körről jelentettek az ügynökök, tehát mindenki látná mindenki más adatait, ami a dokumentumokban szerepel.

A dokumentumokban ott van az ügynök fedőneve, ezt nem is szokták anonimizálni, de rendszeresen előfordult, hogy egy fedőnevet többen is viseltek – mondta a hvg.hu-nak Varga László történész, tehát könnyedén előfordulhat, hogy az eredeti ügynök neve nem is derül ki.

A Fidesz hosszú évek óta ellenzi a teljes nyilvánosságot és az ügynökkérdés tisztázását akadályozó 2003-as törvény megváltoztatását. A máig tartó szemléletet, miszerint csak a besúgok, a III/III-ok a hibásak, a kémelhárítást, a katonai szolgálatokat át kellett menteni a jogállamba, különben sérül a nemzeti érdek. Ezt a nézetet még az első Orbán-kabinet titokminisztere, Kövér László is magáévá tette, akinek útmutatásai alapján a Fidesz leszavazta Schiffer javaslatát. Pedig ez a kérdés azon ügyek közé tartozik, melyekről a Fidesz-frakciójában érdemi vita folyt, a képviselők még Lázár Jánosnak is nekimentek – olvasható a hvg.hu cikkében.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Természetesen kivéve a rá, meg a haverokra nézve kínos adatokat!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Desischado
Pedig szép lenne megtudni, hányan sárosak, azok közül, akik most a Parlamentben ülnek, és bőszen komcsiznak! Ne, csoda, hogy a fidesz nem akarja feloldani a titkosítást! Meg nyakig sáros az egész maffia banda! Erről is kéne egy nemzeti konzultációt tartani! Ezt bezzeg nem kérdezi meg a vezír, hogy akarjuk a titkosítás feloldását!
keresztapa
Mind addig amíg az országházban kettős állampolgárok, párt delegáltként, listáról kerülnek be a népképviseletbe, addig senki ne várja a magyar tiszta érdekek érvényesülését.
Vizual
@Desischado: Pánikot. Bár tudjuk mindegyikről. nekem csak az okoz meglepetést, hogy Meggyesi sodródik a FIDESZ-z. Nem egy lumen.
kukac50
Az lenne igazságos ha soha semmit nem lehetne titkosítani.
panellproli
Talán közülük is van szexualisan aberrált, hogy ez annyira lényegi kérdés?
silber13
@Freewolf: Ez bizony nagyon igaz, de ezek tesznek róla, hogy sose valósuljon meg. És nem mernék rá megesküdni, hogy az őket érintő doksik még megvannak! Szerintem régen az enyészeté lettek! Innentől kezdve pedig azt hazudnak, amit akarnak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.