A polgári Magyarország 25 éve megálmodott berendezését nevezte a következő három év tétjének és feladatának Orbán Viktor a Veritas Történetkutató Intézet és az Országgyűlés Hivatala által szervezett szerdai emlékkonferencián, a Parlamentben. A polgári Magyarország berendezése – úgy, ahogy azt 25 éve "közösen megálmodtuk" – nem kisebb feladat, bár más természetű, mint a rendszerváltás vagy a 2010-es alkotmányos forradalom győzelemre vitele volt – fogalmazott a kormányfő a tanácskozáson, amelyet az 1990-ben szabadon megválasztott Országgyűlés megalakulásának 25. évfordulója alkalmából rendeztek.

Orbán Viktor szerint azonban ma van elegendő felhatalmazásuk, erejük ahhoz, hogy valóra váltsák a polgári Magyarország programját, amihez húsz év vívódás, egy győztes alkotmányos forradalom, öt év elszánt küzdelem, romeltakarítás és alapozás kellett. "Ez a munka is ránk maradt" – jegyezte meg. Orbán a rendszerváltás körüli időszakról is megemlékezett, ám utána rátért a 2000-es évek eseményeire.

Orbán ismét Gyurcsány őszödi beszédét ostorozta

Az egyértelmű töréspont azonban 2006 ősze volt, amikor nyilvánosságra került Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök őszödi beszéde. A 2008-as gazdasági mellett ez a bizalmi válság volt a másik ok, amiért az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásával kezdődő korszaknak 2010-ben le kellett zárulnia – mondta a miniszterelnök.

Szavai szerint 2010-ben a magyar népnek két évtizedes "ütemkéséssel" ugyan, de "úgy tetszett, mégiscsak csinál egy forradalmat", amellyel a választók elegendő erőt adtak ahhoz, hogy "megcselekedjük mindazt, amit a haza megkövetelt". Ki gondolta volna 1994-ben, hogy "a mi politikai közösségünk" hozza létre a kétharmados parlamenti többséget, viszi sikerre az elmaradt forradalmat? – kérdezte, majd hangsúlyozta: 2014-ben a második kétharmados felhatalmazással a magyarok pontot tettek sok több évtizedes vita végére is.

A kormányfő összegzése szerint az elmúlt öt évben bebizonyosodott, hogy összefogással "reménytelennek tűnő dolgokra is képesek lehetünk". Példaként említette a gazdaság beindítását, a családok, önkormányzatok kiszabadítását az "adósrabszolgaságból", a nemzetközi cégek, bankok megadóztatást és az IMF "hazaküldését". Európa legkorszerűbb alaptörvénye pedig biztosította a legnehezebb, legnagyobb szerkezeti, gazdasági átalakítások véghezvitelét is – tette hozzá, szembeállítva ezzel az 1949-es alkotmányt, amely – emelte ki – nem kötelezte a kormányokat a nemzeti érdekek szolgálatára.

"Védjük a családokat, munkát adunk segély helyett, kiállunk a magyar érdekek mellett Brüsszelben, és visszaszereztük a nemzeti szuverenitásunkat is. Harcunkat megharcoltuk, jó mulatság, férfi munka volt. Hölgyeknek köszönjük a segítséget" – fejezte be Orbán Viktor.

56 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verum
Bizony igazat adok, valaki itt írta korábban egy másik cikknél, ha az őszödi beszéd idején a pártja megfogadja Gyurcsány tanácsát, hogy változtassanak, hogy ne hazudjanak tovább, hogy másként csinálják, ma egy tisztességes és lehetőségekkel teli országban élnénk.
De aki nem gondolkozik, aki érzelmi alapon politizál és dönt és akinek anyagi, hatalmi érdeke úgy kívánja az bármikor felcseréli a tisztességes lehetőséget bármilyen diktátorral.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
flatron4687
...a 2010-es alkotmányos forradalom győzelemre vitele...(Orbán). Nevezzük inkább ellenforradalomnak, amely a normális állam működéséhez feltétlen szükséges fékeket és ellensúlyokat kíméletlenül megszüntette !
Pálinkafőző Rézüst
Teccik a jószág...ez az abszolút kilátástalanság, és cselekvőképtelenség megnyilvánulása... Ez jóval több, mint Őszöd...Ez a pancser vége...
Desischado
@Bercifiu: Hát ki tudja? Bár szerintem inkább fél tőle, mint az ördög a tömjénfüsttől!
Desischado
@mate03: Igen, emlékszem rá! Ezt a sokkot nem tudja feldolgozni! (kárörvendően vihog)
bence
@nyanya001: Mit naponta ? Másodpercenként ! Ennél hazugabb embert nem hordott még föld a hátán !
bence
@eugen4402: Hát mer ennek ellentmondani valaki ? Még a végén úgy járna mint a felesége !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.