Harmincöt kastély és huszonnyolc vár újulhat meg országszerte abból a csaknem 100 milliárd forintból amelyet a Kastély- és a Várprogramon keresztül fordítana az érintett területekre a Forster Központ – mondta el Sághi Attila az intézmény vezetője az M1 aktuális csatornán szerda este.

A kastélyprogram már célegyenesben van, a kormány elfogadta a programot és megadta a projekt előkészítéséhez szükséges finanszírozást, a források nagy részét, 33 milliárd forintot azonban európai uniós pályázatokból kell megvalósítani – fejtette ki Sághi Attila.

Az elnök arról is beszélt, hogy a kastélyokon kívül 28 vár is megújulhat, az ehhez kapcsolatos projekt előkészítése is megtörtént. Ezek a helyszínek 19 milliárd forint uniós és nagyjából 6 milliárd forint hazai forrás bevonásával hozhatók rendbe.

Sághi Attila a műsorban arról is beszélt, hogy a központ elkészítette azt a Budapest világörökségi helyszíneire kiterjedő veszélytérképet is, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a sürgős beavatkozást igénylő, súlyos állapotban lévő épületekre.

"Az Andrássy úton és szűkebb környezetében 300 épületet vizsgáltunk meg részletesen, ezek közül 26-nál találtunk komoly problémákat" – mondta el, majd hozzátette: az állami tulajdonban lévő ingatlanoknál a tulajdonoshoz fordulnak, és javaslatokkal élnek, hogyan lehet megoldást találni a problémákra, minden más területen pedig tanácsadóként műszaki és jogi segítséggel szeretnék támogatni a lakóközösségeket, beruházókat.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Mindenek előtt első a Budai Vár ! Ne várassuk a Vezért !
verum
@justhpeter: - ja, de csak nem fog eggyel megelégedni! Évszakonként kell egy neki...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.