A banki elszámolás után minden devizahiteles jobb helyzetbe kerül, mint korábban volt – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen beszámolt az előző napi kormányülés döntéseiről. Megerősítette: jövő héten benyújtják a Háznak a 2016-os költségvetési javaslatot. Ismertetett továbbá tervezett adóváltozásokat, így például azt, hogy mentesülhetnek a háziorvosok az iparűzési adó alól.

Lázár János a tájékoztatón kifejtette: a banki elszámolás és a forintosítás 1,3 millió ügyfelet érint, akiknél e lépésekkel összesen ezermilliárd forint marad.

Hozzátette ugyanakkor, lehetnek olyan ügyfelek, akik csalódottak, mert az elszámolás alapján úgy érzik, több járt volna nekik. Az ezzel kapcsolatos vita lefolytatására a jogszabály lehetőséget biztosít – jegyezte meg, megismételve: a kormány mindent megtett, amit ebben a helyzetben megtehetett, a mozgásteret a Kúria jelölte ki. Azokat, akik elégedetlenek, Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár arra biztatta, tegyenek panaszt a jegybanknál.

A Miniszterelnökség vezetője tudatta azt is: a kormányülésen foglalkoztak a magáncsőd intézményével, amelyről meghallgatták Trócsányi László igazságügyi miniszter véleményét. A kabinet álláspontja szerint a KDNP erről szóló tervezete parlamenti vitára alkalmas.

A jövő évi büdzséről szólva Lázár János közölte: a jövő héten a parlament elé terjeszti a kormány a törvényjavaslatot, amelyet június végéig fogadhat el a Ház. Megerősítette, a kabinet szándékai szerint az adócsökkentés költségvetése lesz a 2016-os, majd jelezte: a kormány terve az szja folyamatos csökkentése.

Elmondta, hogy a szerdai kormányülésen meghallgatták Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal elnökét és Matolcsy György jegybankelnököt is, aki ismertette a büdzsével és az általános pénzügyi helyzettel kapcsolatos véleményét.

A miniszter tájékoztatása szerint a kabinet ülésén a kormányhivatalok kapták feladatul annak megszervezését, hogy a lakosság dönthessen arról, mely állami díjak csökkenjenek jövőre.

Beszámolt arról is, hogy Pintér Sándor belügyminiszternek feladatul szabták az e-kártya rendszer kidolgozását, amely egy személyi, társadalombiztosítási és adóazonosításra vagy akár a közlekedési kedvezmények igazolására is alkalmas szisztéma lenne.

Mentesíthetik az önkormányzatok a háziorvosokat a helyi iparűzési adó megfizetése alól 2016-tól – erről is döntött a kormány. Magyarországon mintegy hétezer háziorvos van, közülük sokan több 100 ezer forint iparűzési adót fizetnek, amitől a települések a jövőben eltekinthetnek. A kabinet elfogadta – és kész a parlament elé tárni – az alapellátásra vonatkozó törvényjavaslatot, amely a háziorvosokkal, házi gyermekorvosokkal való konzultáció alapján alakult ki – fejtette ki a tárcavezető, aki megjegyezte, hogy idén 130 ezer forinttal járultak hozzá a praxisok működéséhez, s ezt a támogatást jövőre is fenntartják.

Lázár János arról is beszámolt, hogy jövőre is fenntartják a dohányipari cégek egészségügyi hozzájárulási fizetési kötelezettségét. Ezen a címen idén összesen 11,5 milliárd forintot fizettek be az államkasszába, s ez a jövőre nézve nem egyszeri, hanem minden évben megfizetendő teher lesz az érintettek számára.

A kormány döntött arról, hogy az EBRD-vel kötött eredeti megállapodásnak megfelelően 2016-ban megkezdik a bankadó csökkentését, a kabinet reményei szerint a pénzintézetek növelik a kihelyezett hiteleik nagyságrendjét.

A tárcavezető azt is megerősítette, hogy a reklámadó mértékét 5,3 százalékban maximálják, 100 millió forint árbevételig pedig nem kell megfizetni azt. Lázár János kiemelte: ez a korábbi 40, 30, 20 és 10 százalékos kulcsokhoz képest jelentős csökkenés.

A minisztert kérdezték a vasárnapi pihenőnapról is; erre válaszul közölte, hogy minden kérdést megvitattak és nem terveznek változást. A fogyasztási adatokra hivatkozva jelezte, hogy hat nap alatt többet vásárolnak az emberek, mint korábban hét nap alatt. Ehhez Giró-Szász András azt fűzte hozzá, hogy a törvény hatályba lépése óta az online pénztárgépek adatai szerint 143 milliárdról 151 milliárd forintra nőtt kereskedelmi forgalom.

Arra a felvetésre, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint ártana Magyarország nemzeti érdekeinek, ha lemondana a paksi atomerőmű-bővítésről Oroszországgal kötött megállapodásról, Lázár János azt mondta: nem érezte fenyegetőnek Putyin kijelentését. Az szerinte reális megjegyzés arról, hogy Magyarország jó szerződést kötött.

A Miniszterelnökség vezetőjét egészségügyi témában is kérdezték, ezzel kapcsolatban szólt az állami kórházakban működő, de privát szolgáltatók által működtetett laboratóriumok, diagnosztikai vizsgálatok "visszaszervezésére" vonatkozó kormányzati célkitűzésről. Példaként említette a CT-ket és a műveseállomásokat. Állami kórházban állami eszközzel állami szolgáltatás legyen – összegezte a célt, megjegyezve: mindez nem lenne gátja az állami kórházakon kívüli privát szolgáltatásoknak.

E "visszaszervezésre" az adna lehetőséget – folytatta –, hogy EU-s pénzből még az idén 100-150 milliárd forintos egészségügyi eszközvásárlást terveznek.

A kórházak adósságkonszolidációjáról azt mondta, elég lesz a rendelkezésre álló forrás az adósság kifizetésére.

Szintén kérdésre azt is közölte, támogatja, hogy újra legyen önálló állatorvos-tudományi egyetem.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ipan54
Talán jövőbelátó ?! Én -mi még elszámolást sem kaptunk , nemhogy tudnánk ,hogy "jobban "- e jártunk ,amit kétlek !!!
nyanya001
Megjött a posta, itt tartom a kezemben a devizahiteles megmentésem dokumentumát. Amely a következőként néz ki:

15 millió forint CHF-alapú hitelből eddigi befizetés 10 millió forint, így a forintosítás utáni tartozásunk 20 millió forint.

És akkor nézzük együtt értetlenül a cúna náci Jobbik erősödését, és hibáztassuk a kommunikációt meg az elveszett médiát szorgalmasan.
valasz.hu/uzlet/megmentett-az-orban-kormany-alig-terek-magamhoz-112370
Ennyire nem kellett volna megmenteni őket te barom !
bishopjakes
Helló,
Én Bishop t, d Jakes, egy privát kölcsön hitelező, aki életet ad időt lehetőséget hitelek. Szüksége van egy hitel sürgősen ki fizeti az adósságait, vagy szüksége van egy kölcsön, hogy fokozza az üzleti? Meg kellett volna utasítani a bankok és más pénzügyi intézmények? Szüksége van egy konszolidációs hitelt vagy jelzálog? keres többet, mert azért vagyunk itt, hogy minden pénzügyi problémák a múlté. Mi pénzt adnak kölcsön az rászoruló személyek pénzügyi támogatás, hogy van egy rossz hitel, vagy szükségük van a pénz a számlák befizetése, hogy fektessenek be az üzleti egy 2% -os. Szeretném használni ezt a médiumot tájékoztatni arról, hogy mi az a megbízható és a kedvezményezett segítséget, és lesz hajlandó felajánlani a hitel. Így kapcsolatba velünk még ma e-mail címen:
([email protected])

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.