Bevált a központi szabálysértési bíróságok modellje, és ebben úttörő volt a Budapest Környéki Törvényszék (BKT), ahol tavaly, a törvényszékek közül első ízben hoztak létre ilyen szervezeti egységet – mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a BKT összbírói értekezletén Budapesten csütörtökön. 

A törvényszékek területén létrejövő központi szabálysértési bíróságok a korábban helyi – járási, kerületi – bíróságokon elaprózott szabálysértési ügyeket sokkal hatékonyabban, gyorsabban intézik – tette hozzá Handó Tünde.

Hilbert Edit, a BKT elnöke elmondta: a törvényszék helyi bíróságain polgári ügyszakban kiemelkedően nagy munkateher volt tavaly, mégis sikerült az ügyek 85 százalékát egy éven belül befejezni. Ez részben a nem sokkal korábban életbe lépett eljárásjogi gyorsítócsomagnak az eredménye. Ez lehetővé tette például a tárgyaláson való megjelenésre és bizonyításra vonatkozó szigorú perrendi szabályokkal, hogy az ügyek akár már az első vagy második tárgyaláson befejeződjenek.

A másodfokú büntetőügyek száma több mint másfélszeresére emelkedett 2014-ben az előző évhez képest. Ez lehet annak is a következménye, hogy a szigorodó büntetőpolitika nyomán az elsőfokú döntéseket a vádhatóság és a védelem is gyakrabban támadja fellebbezésekkel – tette hozzá az elnök.

A törvényszék illetékességi területén büntetőügyszakban emelkedett a bíróság elé állítások aránya, a Dabasi Járás Bíróságon tavaly elérte a 46 százalékot. A kisebb súlyú, tettenérés vagy beismerés miatt könnyebben bizonyítható ügyekben alkalmazható bíróság elé állítás esetén napokon belül tárgyalni kell az ügyet, legfeljebb egyszer, nyolc nappal halasztható el az elsőfokú döntés, tehát nem húzódhat el az eljárás.

Nagy változást hozott a törvényszék életében, hogy tavaly augusztus végétől új helyre, a Hungária körúti M3 irodaházba költözött a bíróság számos, rossz elhelyezési körülmények között működő, széttagolt szervezeti egysége, így a polgári és a közigazgatási, valamint a munkaügyi kollégium törvényszéki első- és másodfokú szakága, a gazdasági kollégium cégbírósági, valamint csőd- és felszámolási csoportjai, továbbá a büntetés-végrehajtási csoport és a végrehajtók irodája – mondta Hilbert Edit.

Az irodaházban új, korszerű ügyfélcentrum áll a jogkereső közönség rendelkezésére. Több száz kérdőív alapján az ügyfelek többsége elégedett is a törvényszék munkájával. A bírák esetében több mint kétharmados az elégedettségi mutató, ami – figyelembe véve például azt, hogy a perlekedők egyik fele vesztesnek tekinthető – jó arány. Ez a mutató a bírósági titkároknál 75 százalékos, egyéb bírósági dolgozóknál pedig 81 százalékos. Ugyanakkor a tárgyalótermek állapotáról az ügyfeleknek esetenként lesújtó a véleményük, és nem alaptalanul – jegyezte meg a BKT elnöke.

Hilbert Edit elmondta azt is, hogy az átgondolt munkaszervezésnek köszönhetően tavaly több száz millió forintot takarított meg a törvényszék.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.