Budapesten tartotta meg alakuló ülését a magyar-katari gazdasági együttműködési vegyes bizottság (GVB) csütörtökön – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium. 

A közlemény szerint a magyar delegációt Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese vezette, katari partnere Ahmed bin Dzsászim bin Mohamed Ál Száni sejk gazdasági és kereskedelmi miniszter volt.

Budapesti látogatása során Ahmed bin Dzsászim bin Mohamed Ál Száni sejk kétoldalú megbeszéléseket folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel. A tárgyalások során a felek hangsúlyozták a két ország közötti gazdasági, kereskedelmi és befektetési kapcsolatok fejlesztésének fontosságát.

A GVB plenáris ülésén a társelnökök kiemelték, hogy a testület megalakulása további lendületet ad a kétoldalú kapcsolatok fejlődésének, amiben mindkét fél érdekelt – áll a közleményben.

Az ülésen áttekintették az együttműködés legfontosabb lehetőségeit, különös tekintettel a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, a környezetvédelem, a vízgazdálkodás, az építőipar, infrastruktúra és a közlekedés, az energetika, a tudomány és technológia, az egészségipar, az egészségügy, az oktatás, valamint a sport területére.

A közlemény emlékeztet arra, hogy Katar az egyik leggyorsabban fejlődő ország, amely az Arab-öböl szívében található. Helyzetéből adódóan más országok felé kapuként szolgálhat, ezért Magyarország érdeklődik a katari piaci jelenlét iránt. A magyar kormány külgazdasági célkitűzéseinek megfelelően ösztönzi a magyar vállalkozások növekvő szerepvállalását a térségben. A katari partnerek számára a pozitív magyar gazdasági mutatók és Magyarország kedvező kelet-közép-európai fekvése miatt tökéletes helyszín a külföldi tőkebefektetések számára.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.