Az Európai Néppárt magyar képviselői átfogó adatigénylési kérelemmel fordultak az Európai Bizottsághoz az Altus Zrt. megbízása ügyében – mondta Deutsch Tamás EP-képviselő szombati budapesti sajtótájékoztatón. 

Kifejtette: a lehető legrövidebb időn belül hivatalos választ várnak arra, mi indokolta, hogy a hosszú ideje a bizottság regionális fejlesztési főigazgatósága által elkészített szakértői anyagokat – első ízben – kiszervezzék és magáncégre bízzák. Mi indokolta a váltást, és ki döntött erről? – tette fel a kérdést. Arra is egyértelmű választ kívánnak kapni, hogy melyik főigazgatóság, mikor és kinek a döntése alapján írta ki a pályázatot. A leghatározottabban követelik, a bizottság adjon választ, kik voltak, akik az Altus Zrt-vel kötött 1,5 milliárdos szakértői megbízást lehetővé tevő pályázatot előkészítették. Azt is firtatta, kik értékelték a benyújtott pályázatokat, kik döntöttek az értékelést követően, hogy az egyébként négy munkatársat alkalmazó, túlságosan nagynak nem mondható Altus Zrt. és az általa vezetett konzorcium a legalkalmasabb.

Deutsch Tamás arra is választ sürgetett, hány cég, konzorcium indult a pályázaton és milyen szakmai szempontok alapján döntöttek az Altus mellett. Arra is kíváncsi volt, hogy a pályázat előkészítésében, elbírálásában, megkötésében volt-e olyan uniós köztisztviselő, aki közreműködött a folyamatban, és aki korábban Gyurcsány Ferenc kormányában töltött be vezető funkciót.

Elfogadhatatlan az Európai Bizottság és az Altus Zrt. apparátusának törekvése, hogy az egész ügyet szőnyeg alá akarják söpörni – mondta. Hozzátette: nem csak a több mint gyanús, példa nélküli, burkolt pártfinanszírozást lehetőségét felvető összefüggések miatt kell a lehető legrövidebb időn belül tiszta vizet önteni a pohárba, hanem azért is, mert ami történt, az a testület tevékenységét meghatározó jogi normáknak is a súlyos és durva megsértése.

Alapvető követelmény, hogy az egyik legfontosabb uniós intézmény a döntéseket előkészítő, végrehajtó mindennapi munkája során a lehető legszigorúbban kövesse a pártpolitikai semlegesség elvét – hangoztatta.

Rámutatott: képtelenség azt állítani, hogy egy nap mint nap ellenzéki párttevékenységet végző politikus tulajdonában lévő cég – amelyet egyébként Gyurcsány Ferenc felesége irányít – pártpolitikailag semleges munkát végez.

Megjegyezte: megmosolyogtatók az érvek, miszerint keretmegállapodásról van szó. Mi másról lenne szó? – kérdezte. Arról, hogy nem végeznek audit tevékenységet, azt mondta: az a feladat, hogy értékeljék, milyen szakmai megfontolások és eljárások mentén dolgozták ki a regionális fejlesztési források felhasználásának forgatókönyvét jelentő fejlesztési terveket és az operatív programokat. Kitérve egyebek között Gyurcsány Ferenc nyilvános vagyonnyilatkozatára, azt mondta: egyértelmű és világos, az elmúlt években legkevesebb 70 millió, de volt olyan év, amikor 100, sőt tavaly 170 millió osztalékot vett ki a tulajdonában lévő Altusból. Egy másik szintén nyilvános tájékoztató szerint a Demokratikus Koalíció legjelentősebb magánszemélyi támogatója Gyurcsány Ferenc, aki 2013-ban, 2014-ben a pártot összesen 21,5 millióval segítette.

Hozzátette: ennek alapján azt mondani, hogy kérdést sem vet fel a bizottság Altusnak nyújtott 1,5 milliárdos megbízása, abszurd, komolytalan.

"Ilyet a bizottság nem tehet, ez szabálytalan, ez elfogadhatatlan, ez tisztességtelen, ez botrányos" – összegzett, majd hozzátette: az európai és a magyar baloldal sem csinálhat ilyet, ez nem európai. Deutsch Tamás több európaiságot kért, s sürgette a szakértői szerződés felmondását, annak elismerését, hogy elfogadhatatlan eljárási döntés született.

Arra a kérdésre, hogy a válaszlevél megérkezett és a megbízás már tavaly októberben megkezdődött, azt mondta: a kormány nevében Lázár János miniszter valóban az EB szakbiztosához fordult, örül, ha erre válaszolt. Bízik benne, ezt nyilvánosságra fogja hozni a tárcavezető. Annak nem örül, hogy a már korábban EP-képviselőként feltett kérdésekre nem válaszoltak. Ha annyira gond nélküli és nyilvános az Altus megbízásának ügye, hogy fordult elő, hogy már tavaly október óta él és erről a bizottság senkit nem tájékoztatott – kérdezte. Ugyanakkor a cég képviselői besétáltak minisztériumokba és a megbízáshoz egyáltalán nem is kapcsolódó adatokat, kormányzati dokumentumokat kértek. "Timbuktu külsőn nem működnek így a dolgok" – fogalmazott, hozzátéve: a megítélt támogatási összeg nagyon nagy, és szokatlan.

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Nagyon szenvedtek
de annyi fáradtságot sem vesztek, hogy megnézzétek, abból a pénzből
mennyit kap az Altus.
Saját magatokat blamáljátok, ti hülyék !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
eszegfu
@Hellcat: 10:50 Valóban csak a pénz "idegesiti" őket... mert a munka értelmezése sem megy, hát még a végzése!
bencemacska
Érdekes, milyen jól ismeri a közbeszerzés szabályait a Tompika! De miért nem kritizálja a Fideszt, amiért nem úgy csinálja, mint ő előírja az EU-nak?!
Milyen szabályok szerint szerezték be a beléptető rendszereket? Előbb a beléptető, később a stadion?
papa.49
@bencemacska: Ettől sokkalta jobban értenek a ,,suska elléptető,, rendszerekhez, abban profik...
Desischado
@mate03: Sajnos, nem csak miatta! Már a szemem sül ki a szégyentől!
kkalman
Nagy a baj. Duplán nagy! Egyrészt kiderülhetnek a mutyik. Ezt még valahogy kihazudnák az Uniónak, meg nekünk. A nagyobb baj, hogy a zsé nem az ő feneketlen zsebükbe folyik . Ettől akarja ez a twitter huszár megvédeni a tolvaj bandát.
kukac50
Félnek,hogy az Altus okozza bukásukat !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.