Az állam az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.-vel átveszi a lakossági gázfogyasztókat a multicégektől, velük együtt pedig lényegében átveszi a cégek évről évre újratermelődő tízmilliárdos veszteségeit is – írja az Index.

Így aztán az is fizet a gázért például, aki nem is azzal fűt, vagy nem is használ. Ami eddig a külföldi multik zsebére ment, mostantól az állam állja majd.

A kormány szerint az átvállalásra azért van szükség, mivel így tudják csak továbbra is megfizethető áron garantálni a gázt. Viszont a közben adódó milliárdos lyukakat a költségvetésből kell foltozni – olvasható az Index cikkében.

A 600 ezer lakossági ügyfelet ellátó Főgázt az állam már korábban megvette, a 750 ezres ügyfélkörrel rendelkező GDF Suez és a 650 ezres E.On pedig egyből visszaadta a lakossági szolgáltatásra szóló engedélyét. Az 1,2 millió embert kiszolgáló Tigáz is napokon belül dönthet. Megvárják a kötelező felajánlásról szóló jogszabály végrehajtási rendeletét és ha úgy látják, nem lesz jó üzlet szolgáltatni, feladhatják a piacot.

Nem világos, mi történik majd akkor, ha a gáz a piacon újra drágulni kezd, a veszteségek pedig az egekbe szöknek, hiszen eddig árat csak a "kizsákmányoló multik" emeltek. A mostani egyelőre szerencsés helyzet, hiszen a gáz ára alacsony, a veszteség problémájával csak később kell foglalkozniuk.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verum
Akkor nem kell sokat várni és hatalmas áremelés lesz, gáz meg nem.
Azaz, nagy gáz lesz!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bundi
@Freewolf: ezt kibontanád jobban?
most ugye a vízről beszélünk?
mert a gáz és az egyebek ugye kintről jönnek...tehát...
a víz hatósági áras, az adókat ugye megint a hatóságok vetik ki...és írták elő a karbantartási és fejlesztési kötelezettségeket is...a közművek a vaáros tulajdonában maradtak, és azokért a suez bérleti díjat fizetett évente...
(tudod én pécsről beszélek,arra felé laktam azt ismerem...)
akkor most miről is beszélsz?ezzel a hatalomgyakorlással arra célzol, hogy a külföldiek az igazgatótanácsot is az aktuális politikai elit talpnyalói közül nevezzék ki, és a fizetéseiket is a politikusok ajánlásai alapján tegyék? de akkor a szakmaiság és a precizitás sínyli meg...vagy mire is gondoltál?
human
@Freewolf: Én is szeretném, ha magyar kézben legyenek a szolgáltatók. De attól tartok, hogy semmivel sem lesz olcsóbb az egész. A rossz működtetés azt hozza maga után, hogy közpénzből kell majd pótolgatni a hiányt. A fejlesztések elmaradnak, vagy a mutyik miatt nagyon drágák lesznek. Ez most a jellemző.
Freewolf
@bundi: Én konkrétan arra gondoltam, hogy a víz, villany, gáz szolgáltatást az állami cégnek kellene üzemeltetni, vagy olyan magyar vállalkozónak, akit alkalmasint a kormány kötelezni tud! Így az állam, mint nonprofit vállalkozást, a legolcsóbban tudna a legszélesebb körben szolgáltatni. Ennek a haszna is itt maradna!
Freewolf
@human: Osztom a félelmeid! Igazán rendet kellene már itt tenni, csak annak az a feltétele, hogy a magyar polgároké legyen a hatalom, ne a politikusoké!
bundi
@Freewolf: hát erre az idő ad választ a pécsi tettye 2009 óta szenved...mint olvastad a cikkben gondolom...tavaly tavalyelőtt már a fejlesztéseket sem csinálták meg és a karbantartás is elmaradt...ha borul a bili nincs kire mutogatni...és most kezd a távhő is erre a sorsra jutni...minden ágazatba amit eddig megszereztek, súlyos 10-100 milliárdokat kell éves szinten kompenzációként betolni...és a gázt még csak most veszik át...
a betolt pénzeket meg az államháztartásból veszik ki, az adózók pénzéből...de mi lesz ha az unió eztán nem fog adni semmit, amit vissza lehet forgatni a költségvetésbe?
aztán ki állja a számlát?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.