Áprilisban ismét rekordot döntött a megszűnő cégek száma Magyarországon, ebben a hónapban 4641 céget törölt a cégbíróság, így az év első négy hónapjában már 17 259 vállalkozás szűnt meg Magyarországon, és a trend határozottan növekvő – közölte az Opten céginformációs szolgáltató hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint tavaly havi átlagban 3400 cég szűnt meg, ehhez képest idén eddig minden hónapban több mint 4000. Az első négy hónapban közzétett törlések száma 17 259-re emelkedett a 2014-es év azonos időszaki 12 648-hoz képest, ami 35 százalékos növekedés.

Az egyértelműen növekvő tendencia alapján szinte biztos, hogy az év végéig legalább 50 ezer társaság tűnik el a magyar gazdaságból – hívta fel a figyelmet az Opten Kft.

Az év eddig eltelt részében tovább csökkent a felszámolás után törölt cégek aránya. Ezek a társaságok jellemzően adósságukkal vagy valamilyen más szerződésben vállalt kötelezettségük megszegésével okoztak gondot más működő vállalkozásoknak. A többiek esetében a tulajdonosok döntöttek a megszűnésről, vagy hatósági kezdeményezésre kerültek kényszertörlés vagy bírósági törlés alá.

„A gazdasági értelemben nem aktív társaságok megszűnése összességében inkább kedvező, semmint kedvezőtlen jelenség" – mondta el véleményét a közleményben Tóth Tamás, az Opten igazgatója. Hozzátette, ugyan a működő cégek száma a csúcsot jelentő 604 ezerről másfél év alatt fokozatosan 580 ezerre csökkent, azonban véleménye szerint a még mindig jellemző szétaprózott tulajdonosi szerkezet jelenthet kockázatot.

Tóth Tamás úgy vélte, hogy a trendet a vállalkozói kultúra és az üzleti etika hosszú távú fejlesztésével lehetne megfordítani.

A céginformációs szolgáltató közleményében rámutatott, hogy a 2010-es évek elején sokszor 4000 új cég is megjelent a rendszerben egyetlen hónapban, tavaly október óta azonban a cégalapítások száma havi 2100 és 2500 között ingadozik.

A vizsgálatot lefolytató cég a megváltozott tendenciát a kormányzati szigorítással és a cégbíróság határozott fellépésével indokolta.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jankó123
Ez is egy mai hír.
"Varga: a magyar gazdaság jó pályán van"
propeller.hu/itthon/3101919-varga-magyar-gazdasag-jo-palyan-van#v1329121

Egyszóval Qrva jók vagyunk! :-(
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Hellcat
Szar dolog amikor a csúf tények a kormánypropaganda ellenkezőjét mutatják mi?
justhpeter
Dübörög a gazdaság... nem előretör, hanem romba dől.
Anna Mária
"Tóth Tamás úgy vélte, hogy a trendet a vállalkozói kultúra és az üzleti etika hosszú távú fejlesztésével lehetne megfordítani."
Kétségtelenül fontos mindkettő.
Talán az is jó lenne, ha a jó gazdaság- és adópolitikai lépések mellett a kormány és a csókosai mind a vállalkozói kultúra, mind az üzleti etika terén jó példával járnának elöl! :D
Anna Mária
@justhpeter: Nagyot koppan akkor, azután elhallgat.
papa.49
Csonti megint hazudsz mert mozog a szád!!!
Aki Én
KKV barát kormány.
Nincs az emberek többségénél pénz. Mitől működnének a vállalkozások, mitől bővülne a gazdaság?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.