Mielőbbi kormányváltást szorgalmazott a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke kedden Dombóváron, egy lakossági fórumon. 

"Nem akarunk várni 2018-ig, nyugodt, demokratikus erők által szervezett kormányváltást szeretnénk minél előbb" – mondta Gyurcsány Ferenc a Megélhetést! Biztonságot! elnevezésű országjáró körútjának Tolna megyei állomásán.

Hozzátette: "ha egy kormány minden nap árt az országnak, ahogyan Orbán Viktor kormánya teszi, arra kell törekedni, hogy minél kevesebb ideje legyen rá".

A DK arra is készül, hogy mi történjen Orbán Viktor kormánya után, mit lehet kezdeni egy „lényegében darabjaira hullott országgal” – mondta. Ma már nem elég visszamenni 2010-hez, olyan mélyen átalakult az ország, hogy egy sor új megoldást kell találni, „meg kell mutatni, hogy emberileg és szakmailag készen állunk a kormányzásra” – hangoztatta.

Az ellenzéki politikus a városi művelődési házban, mintegy százötven ember előtt tartott fórumon egyebek mellett arról beszélt, hogy a jelenlegi iskolarendszer konzerválja a családok között meglévő, egyébként növekvő különbségeket. A személyi jövedelemadó újabb egyszázalékos csökkentésével kieső 120 milliárd forintból harmadával lehetne emelni az ápolók és orvosok bérét, és meg lehetne szüntetni a kórházi várólistákat – folytatta.

Azt is szóvá tette, hogy ma Magyarországon 93 ezer forintos létminimum mellett nettó 67 ezer forintos minimálbérért lehet törvényesen dolgoztatni. A magyar gazdaság kibírta az energiaárak emelését, a vállalkozások a megemelt minimálbérhez is alkalmazkodnak majd. „Lesznek, akik megbuknak, de a helyüket hatékonyabb cégek foglalják el” – mondta. Ez nem baloldali program, hanem a tisztesség programja – tette hozzá.

Nyugdíjemelés is csak akkor lesz, ha növekednek a bérek – szólt a többségében nyugdíjas hallgatósághoz.

A pártelnök úgy vélekedett: ma jobbak a demokratikus ellenzék esélyei, mint 2014-ben, a Fidesznek 1,8 millió, a baloldalnak körülbelül 1,4 millió szavazója van, ami már nem nagy különbség.

Kijelentette: továbbra is a szocialista párttal való együttműködés híve, amit nem gátol „túltengő személyi ambíció”.

103 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verum
@JAJMÁR: - az őszödi beszéd a legtisztességesebb megnyilvánulás volt, amit politikustól hallottam.
Az MSZP ha akkor megfogadja, mellé áll és nem saját kis pecsenyéjét sütögeti, ma nem itt tartanánk.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
JAJMÁR
@Anna Mária: Úgy beszélsz a magyarokról, mintha
kívülálló lennél, vagy csak szeretnél?
Nem büszkeségről van szó, hanem önazonosságról.
Az ember a szülőhazát nem választja, abba beleszületik. A világ másik végébe is költözhet, választhat másik hazát, de a szülőhazája akkor is az marad, ahol világra jött.
Van amire büszke vagyok, van amire nem, de én nagyon szeretem ezt az országot.
(Te pedig, ha nem szeretnéd, nem irkálnál ide :) )
Senki sem születik demokratának, sem xenofóbnak, hogy mivé válik, az a családi neveléstől, és a társadalmi szocializációtól függ.
Egy nagy közösség nem tudja irányítani saját magát, - hiszen mi ketten sem értünk mindenben egyet - abból káosz lenne. Ezt nem lehet elvárni a magyarságtól, főleg most nem.. A közösség nem talál ki semmit, csak a tagjai, az egyének, a gondolkodók, a vezetők.Passzív tagként elvárni, hogy helyettem mások jókat találjanak ki, hogy én büszke lehessek, nem tunyaság?

Azt írtad fönt, hogy a kádári rendszer örökségét cipeljük! Ezek szerint a kádári rendszer "átnevelte" az embereket? Akkor a rendszerek nevelnek?
Igen! Erről van szó, és arról, hogy ha válaszúthoz érünk, akkor - már bocs, nem megbántani, csal elgondolkodtatni akarlak - helyes-e, a kudarckerülő magatartás?

Mert eleve "leírod a magyarságot", mert szerinted a magyar népnek párttitkár kell, nem gondolod, hogy te is olyan vagy, mint akiket elítélsz?
Szerintem is tönkrement a közösség, van mit javítani, első körben a rendszert kell..

Az olyan emberektől, mint te is, szerintem most arra lenne szükség, hogy a kivezető utat keressék.
@Anna Mária:
eugen4402
A mostani opportunista, béketűrő magyar közélet nem kizárólag a Kádár-érában torzult a mai formába, hanem már jóval előbb. Ha úgy tetszik, feltételes reflexként épült a tudatunkba, hogy jobb vesztig maradni, mint...(nix ugribugri!) A mi történelmünk során rengeteg felkelés, lázadás, parasztháború, összeesküvés zajlott a mindenkori hatalom ellen. Hány vezetett sikerre? Mindig az orrunkra koppintottak, miheztartás végett. Csoda, ha kialakult a reflexünk? (Ez is egy felelősség-elhárítás.)
Anna Mária
@JAJMÁR: Naná, hogy imádom az országot, a gyerek- és fiatalkorom helyeit, az emlékeket, az irodalmat és mindent, ami szerethető. Ezzel szerintem mindenki így van.
De a jelenlegi Magyarországhoz egyre kevesebb a közöm, iszonyodom az egyre több helyen megnyilvánuló hétköznapi fasizmustól, az emberek, embercsoportok bánásmódjától egymással, a közbeszédtől, a szolidaritás hiányától, a szegények, a cigányok, a nem létező bevándorlók ellen megnyilvánuló gyűlölettől.
Éppen ez az: a családi, no meg a köznevelés, és a társadalmi szocializáció teszi az embereket olyanná, amilyenek. A Kádár-érában szoktatták rá a magyar népet, hogy a rettenetes bűnökről való hallgatásért cserébe nagy ritkán a rendszer számára megbízhatónak számító egyedeket átengednek a határon és megörvendeztetik őket egy Trabant-kiutalással.
A kudarckerülő magatartás szerintem teljesen normális dolog, hiszen ki az a marha, aki világosan látja, hogy kudarcot fog vallani, mégsem változtat a stratégiáján?
Én a tényekre támaszkodom. A magyarok - akárhogy is, akár elmentek szavazni, akár nem -, vezetőjüknek választottak egy a Kádár-rendszerben ezernyi példányban basáskodó párttitkár-figurát, aki sok-sok éve az orruknál fogva vezeti őket, aki mesterien játszik a vágyaikkal és érzelmeikkel. Ez tetszik, ez kellett.
Nem hiszem, hogy rám különösebb szüksége lenne a magyarok nagy közösségének. Idősként, kisunokákkal megrakott babakocsival is nagy vidáman akármikor fölrúgják az embert és elküldik melegebb éghajlatra! :)))
JAJMÁR
@Anna Mária: 12:51 Minden haladó felfogású emberre szükség van, mert ahogy írod, nincs bőség belőlük mostanában. Üdv.
Anna Mária
@eugen4402: Én éppen az önfelmentés miatt nem szeretem, ha a történelmi kudarcokat emlegetik. Szerintem nincs semmiféle nix ugribugri-feltételes reflex.
Tunyaság van, lustaság van, butaság van.
eugen4402
@Anna Mária: "Tunyaság van, lustaság van, butaság van." Ez - sajnos - a látlelet.
Halvány kísérletet tettem, hátha találok valami enyhítő körülményt, de minden hiába: félkézzel leütötted...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.