A Kereszténydemokrata Néppárt a szociális igazságosság szempontjából mérsékelten baloldali felfogást képvisel, mert a munkát elsődlegesnek tekinti a tőkével szemben – mondta a KDNP elnöke a párt székesfehérvári alapszervezete megalakulásának 25 éves évfordulója alkalmából szervezett keddi ünnepségen.

Semjén Zsolt hangsúlyozta, hogy a politikai jobb- és baloldal csak két "koordinátarendszerben" helyezhető el. Az egyikben, amely a tradicionális értékeket veszi figyelembe, a KDNP markánsan jobboldali párt, de a másik koordinátarendszer szerint, amelyet a munka-tőke tengely jellemez, mérsékelten baloldali felfogást képvisel – fejtette ki. Utóbbi megközelítés szerint a néhai SZDSZ szélsőjobboldali volt, hiszen a tőkét képviselte a munkával szemben – tette hozzá.

Megjegyezte: "a Prohászka Ottokár által megtestesített szociális igazságosság tekintetében a KDNP lényegesen baloldalibb, mint a magát baloldalinak mondó társaság, mert a multik érdekeit képviselik, a bankok extraprofitjáért aggódnak".

A pártelnök kiemelte, hogy Székesfehérvárhoz a magyar történelem három olyan óriása (Szent István király, Szabó Dezső protestáns gondolkodó, Prohászka Ottokár püspök) kötődik, akik személyükben szimbolizálják a kereszténydemokraták három legfontosabb alapértékét, a kereszténységhez, a nemzethez és a szociális igazságossághoz való hűséget.

Semjén Zsolt rámutatott, hogy Szent István a kereszténység örök fundamentumára építette fel a magyar államot, ezért a magyarhoz hasonló keleti népekkel szemben hazánk máig fennmaradhatott. Szerinte nem keresztényi felfogás, hogy hívő emberként valakit nem érdekel hazája sorsa, senki nem lehet közömbös a jövő iránt, tehát keresztényi kötelezettség és küldetés a világ, a haza és a szűkebb környezet sorsával törődni.

Szabó Dezsőre utalva kiemelte, "Isten az égi haza mellett földi hazát is adott az embernek, ezért égi hazájához hűtlen, aki földi hazájával nem törődik".

A pártelnök elmondta, hogy ma a KDNP az egyetlen történelmi párt Magyarországon. 1944-ben alapították meg a náci és nyilas uralommal szemben, 1947-ben parlamenti választást nyert, de nem kormányozhatott, majd 1989-ben újraszerveződött, rendszerváltó párt lett és a Fidesszel alkotott szövetségi konstrukcióban ma a legsikeresebb pártok egyike Európában és a magyar történelemben – fogalmazott.

Semjén Zsolt közölte: hamarosan a KDNP lesz az egyetlen olyan politikai formáció, amely az 1990-es évek elején meghirdetett programpontjai közül valamennyit megvalósítja. Akadt, amelyet az Antall-kormány vagy az első Orbán-kormány idején, többségét pedig az elmúlt években – tette hozzá. Mint mondta, jelenleg is zajlik a nemzet közjogi egyesítése, a határon túli magyarok állampolgársághoz juthatnak és a ciklus végére meglesz az egymillió új magyar állampolgár.

Szólt arról is, hogy megvalósult a szabad vasárnap intézménye, amely a keresztény kultúrkörben történelmileg kialakult pihenőnap, csakúgy, mint az iszlámnak a péntek, vagy Izraelben a szombat. A pártelnök az utolsó, megvalósulás előtt álló programpontként a családok csődvédelmét jelölte meg, amely jövő héten kerül a Parlament elé.

Földi Zoltán, a KDNP székesfehérvári elnöke elmondta, hogy az alapszervezet 1990. február 7-én alakult meg a Prohászka-templom hittantermében 20-25 ember jelenlétével. Úgy vélte, teendőjük volt az elmúlt 25 évben is, de maradt belőle a jövő emberének, amely értéket akar alkotni, a gyermeket értéknek tekinti és arra is neveli őket.

Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök szerint 25 év alatt nemcsak elindult egy élet, egy mozgalom, egy harc, hanem életképes, felnőtt, jelen van és jövője is van. Az egyház megpróbál kovásza lenni a társadalomnak és a maga eszközeivel – igehirdetés, hitoktatás, családtámogatás – erősíti a társadalmat, valamint formálja és alakítja – mondta, hozzátéve, további ezerféle módja van ezeknek, de azok már nem egyházi, hanem politikai eszközök. Hangsúlyozta, hogy az egyház természetes szövetségese annak a közösségnek, amely a maga sajátos eszközeivel próbálja megvalósítani az egyház tanításait.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
,,Kenetteljes majom,, te nem baloldali vagy hanem hülye!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@köhögő bolha: Értem ez a teljes tagság,oké!!!
eszegfu
@nyanya001: Nem tudom honnan szedted ezt a fotót, de egyrészt ijesztő, másrészt még most is nevetek!
Clavigo
Nem találom a hozsannázó h.sz-at...
Clavigo
@nyanya001: Ez így nagyon brutál...:)
verum
"És azt hiszed magadról, hogy te a vakoknak vezetoje, a sötétségben levoknek világossága,
A balgatagok tanítója, a kiskorúak mestere vagy, bírván a törvényben az ismeret és igazság formáját.
A ki azért mást tanítasz, magadat nem tanítod-é? a ki azt hirdeted, hogy ne lopj, lopsz-é?
A ki azt mondod, ne paráználkodjál, paráználkodol-é? a ki útálod a bálványokat, szentségtöro vagy-é?
Ki a törvényben dicsekszel, a törvénynek megrontása által az Istent gyalázod-é?
Mert az Istennek neve miattatok káromoltatik a pogányok között, a mint meg van írva." (Róm.2,20-29)
m.macskosz
@justhpeter: tegnap 21.03
"...megelégednék azzal is ha megpróbálnának megmaradni embernek."
Miért, azok? Én nem tapasztaltam tőlük még semmi emberit.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.