A kormánytól azt a feladatot kapta az Állami Számvevőszék, hogy a brókerügyeket illetően főleg az érintett önkormányzatokat vegye górcső alá, az ÁSZ a brókerbotrány szempontjából fogja vizsgálni a nemzeti bankfelügyeletet is, aminek az eredménye azonban csak jövőre várható – erről beszélt Domokos László a számvevőszék elnöke a Heti Válasz csütörtöki számában megjelent interjúban.

Megjegyezte, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2010-ig a Pénzügyminisztérium irányítása alá tartozott, azaz a PSZÁF vezetője utasítható volt és csak 2011-től vált önállóvá. Később – 2013-ban – a PSZÁF az MNB-be olvadt és a jegybank már az első ellenőrzéskor kiszúrta a pénzügyi szolgáltatóknál lévő visszásságokat, a számvevőszék elnöke ezért méltánytalannak tartja a jegybankon elverni a port.

Az ÁSZ elnöke hosszan elemezte a felsőoktatási intézményeknél lefolytatott vizsgálataik eredményét és arra a következtetésre jutott, hogy 100 milliárd forintra is tehető az az összeg, amit esetleg vissza kell fizetni az Európai Uniónak, mert az egyetemek nem tudnak vele elszámolni. A művészeti egyetemeknél még véletlenül sem tapasztaltak olyasmit, ami szabályos lett volna, a gazdálkodás legelemibb szabályait sem tartották be: "a két végén égették a húszezreseket" – fogalmazott az ÁSZ-elnök, de azt is hozzátette, hogy a rossz gazdálkodást nem keveri össze a szándékosan elkövetett személyes haszonszerzés által motivált bűncselekményekkel.

Elmondta a harminc egyetemen elvégzett ellenőrzés nyomán 40 jelzést kellett tenniük a különböző hatóságoknak és tucatnyi nyomozás van folyamatban.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mobil123
"hogy a rossz gazdálkodást nem keveri össze a szándékosan elkövetett személyes haszonszerzés által motivált bűncselekményekkel"- pedig nem ártana !!
justhpeter
Semmi nem fog történni. Történelmi példa. Fletó idején Orbán kiadta, hogy minden önkormányzat eladósodhat, mert ha majd ők jönnek, a kormány mindent kifizet. Szinte minden fidesz polgármester eladósította a városát. Hány fidesz polgármestert vontak felelősségre ? Egyet sem ? Kifizette az állam az eladósodást a közösből ? Kifizette ! Akkor ? Ki fognak a brókerbotrányban elvesztett közpénz miatt felelősségre vonni , A portást és a takarítónőt, maximum. Aljas és primitív porhintés az egész.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.