Orbán Viktor szerint Debrecen sokat tehet hozzá Magyarország sikeréhez, de az országnak is sikeresnek kell lennie ahhoz, hogy a cívisváros meg tudja tenni a következő nagy fejlődési lépést. 

A miniszterelnök a Debrecen Televíziónak adott, hétfő este sugárzott interjújában elmondta, az ország nagyvárosai közül a hajdúsági megyeszékhelynek a múltja, a történelmi öröksége, egyeteme, kulturális élete, valamint az elmúlt időszakban mutatott fejlődése alapján van leginkább esélye arra, hogy modern európai nagyvárossá váljon.

A Modern városok program keretében Debrecenbe látogató kormányfő szerint azt kell elérni, hogy a megyeszékhely Magyarország legnagyobb vagy legalább egyik innovációs központjává váljon. Mint mondta, Győr, Kecskemét, Szombathely és Székesfehérvár már mutatott fejlődési alternatívát, amit érdemes követnie Debrecennek is.

Az interjúban a miniszterelnök emlékeztetett: a kormány és a város között létrejött, hétfőn aláírt együttműködési megállapodás értelmében a jövőben több tízmilliárd forintot fordítanak többek között a debreceni főpályaudvar és a repülőtér fejlesztésére, a Nagyerdő infrastruktúrájára, innovációs központot hoznak létre, új ipari park épül és felújítják a Debrecen és Püspökladány közötti vasútvonalat.

Szólt arról is, hogy ma már nem országrészek között, hanem inkább kistérségek között vannak nagy gazdasági különbségek. A kormány inkább kistérségekben gondolkodik, 35-40 kistérség van komoly bajban, a Modern városok program azonban őket is segíti, hiszen a sikeres nagyvárosokra építve a leszakadt térségeket könnyebb felzárkóztatni – mondta.

A miniszterelnök kérdésre válaszolva megerősítette, a bevándorláspolitika kérdésében Magyarország azt szeretné elérni, hogy az ezzel kapcsolatos európai gyakorlat megváltozzon. Legalább azt kell elérni, hogy a tagállamok ebben a helyzetben saját maguk védhessék meg magukat, az eddigi gyakorlatot azonban nem lehet Budapestről megváltoztatni. Ezt a csatát Brüsszelben kell megvívni – fogalmazott a kormányfő.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.