A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint Ózdon "egy botrányos lakásrendelettel" kiszorítják a városból a szegényeket. Ózd jobbikos polgármestere ugyanakkor azt írta: az új lakásrendeletnek "semmi köze a kilakoltatásokhoz", nem tartalmaz szigorítást a lakások elhagyásával kapcsolatban.

A PM szóvivője, Tordai Bence keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, Janiczak Dávidnak, a település jobbikos polgármesterének "feltett szándéka, hogy az Ózdon élő szegényeket és különösen a cigányokat megregulázza, akár rászolgáltak erre, akár nem".

Közölte, a korábbi lakásrendelet megváltoztatása miatt most könnyebb kilakoltatni az önkormányzati lakások "kellemetlennek titulált" bérlőit, és változtak az új bérlők kiválasztásának szabályai is. Amíg korábban a polgármester évi öt bérlőt választhatott ki, ma korlátlan hatalma van ebben a kérdésben – mondta Tordai Bence.

Hozzátette: Ózdon körülbelül ezer önkormányzati bérlakás található, és a polgármester azt mondta neki, hogy ezeknek a bérlőit fokozatosan le fogják cserélni. Amíg ilyen "szegény- és romaellenesség tapasztalható a vidéki jobbikosok által vezetett városokban", addig a PM fel fog lépni ezekben az ügyekben – mondta Tordai Bence.

A szóvivő a parlamentben tartott sajtótájékoztató végén szóváltásba keveredett az általa elmondottakat végighallgató Apáti István jobbikos képviselővel, aki jogi lépéseket helyezett kilátásba és azt mondta neki, hogy költözzenek Ózdra, "ne Pestről, meg ne Budáról okoskodjatok".

Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere az MTI-hez még vasárnap eljuttatott közleményében azt írta: az új lakásrendeletnek semmi köze a kilakoltatásokhoz, "hiszen azok jogi előkészületei több hónapra nyúlnak vissza", és nem tartalmaz szigorítást a lakások elhagyásával kapcsolatban.

A sajtóban megjelent üggyel kapcsolatban, hogy egy Down-szindrómás kisfiúnak és édesanyjának kellett elhagynia lakását Ózdon, úgy reagált: az édesanya és gyermeke elhagyta az ingatlant a kilakoltatás időpontja előtt, így "tényleges kilakoltatásra nem került sor", ahogy egyszer sem 2015-ben – tette hozzá –, tehát a sajtóban megjelentekkel ellentétben sem a gyámügy, sem a rendőrség nem működött közre az ingatlan elhagyásánál.

Janiczak Dávid közleményében arra is kitért, hogy a bérlők (akik a bérbeadó hozzájárulása nélkül fogadták be a családot a lakásba), nem fizették a bérleti díjat, ezért már tizenkét alkalommal meghatározták a kilakoltatás időpontját. A polgármester szerint kérdésére az asszony kijelentette, hogy jelenleg édesanyjánál "rendben élnek", nincs lakhatási problémájuk.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Ózd lesz új Érpatak ? Gratulálok hozzá, egyben őszintén sajnálom az ózdiakat.
Freewolf
Ózdon most egy dolgot tesznek! Végre érvényt szereznek a törvényeknek és nem származási alapon kivételeznek a nem fizetőkkel és a társadalomból kiilleszkedettekkel! Ha ez így megy tovább, a Jobbik nyer 2018.-ban!
verum
@Freewolf: - remek, akkor már munkalehetőséget nem is kell teremteni, betegekkel nem kell foglalkozni, gond letudva.
A hajléktalanokat meg bebörtönözni. Így lesz, ha a Jobbik nyer.
Freewolf
@verum: Mi köze van a munkahelynek, az egészségügyi ellátásnak ahhoz, hogy a bérlő nem fizet, nincs jogcíme ott lakni, illetve az ott élők életminőségét a magatartásával rombolja?
A hajléktalanok meg menjenek szállóra!
Végre valaki részrehajlás nélkül betartatja a törvényt? Bezzeg, mikor a bank családokat dobott az utcára a devizahitelek miatt, nem volt felháborodás! Hányas mérce az a kettős?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.