A katolikus egyház tanítása szerint nem a halálbüntetés visszaállítására, hanem a bűnmegelőzésre, valamint a hatékony és emberséges igazságszolgáltatásra kell törekedni – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az Inforádiónak nyilatkozva csütörtökön.

Erdő Péter elmondta: a katolikus egyház katekizmusában külön kis fejezet foglalkozik a halálbüntetés kérdésével. Eszerint az államnak kötelessége megvédeni polgárait a jogos önvédelem keretében, ugyanakkor "napjainkban általában lehetséges, hogy az állam megvédje a legsúlyosabb bűncselekmények ellen polgárait anélkül, hogy halálbüntetést alkalmazna".

Erdő Péter: nem a halálbüntetés visszaállítására kell törekedni

Ha ezt egy modern állam tudja biztosítani, márpedig elvileg a technikai eszközök meg kell, hogy legyenek erre – hangsúlyozta a bíboros –, akkor erre érdemes törekedni, nem pedig a halálbüntetés visszaállítására.

Erdő Péter szólt arról is, hogy a kérdés ősi, és a történelem során az igazságos háború, a jogos önvédelem és a kollektív önvédelem állami joga vagy kötelessége voltak azok a témák, amelyek felmerültek, és amelyekkel kapcsolatban mindig az igazságosság volt a fő probléma.

Hozzátette: éppen itt van a halálbüntetés egyik legsebezhetőbb pontja, hiszen hányszor előfordult bírói tévedés, hányszor voltak koncepciózus, igazságtalan perek, amelyekben ártatlan embereket ítéltek halálra és végeztek ki. "Ez pedig olyan nagy embertelenség, olyan nagy bűn és hiba, hogy mindenképpen el kell kerülni" – figyelmeztetett a bíboros.

Ha napjainkban egy állam nem tudja biztosítani, hogy tárgyszerűen, hatékonyan megelőzze a bűncselekményeket, illetve a büntetés-végrehajtást is így folytassa, akkor vajon azt tudja-e biztosítani, hogy a halálbüntetést igazságosan és ne bírói tévedések vagy elfogultság alapján szabja ki? – tette fel a kérdést Erdő Péter.

Úgy fogalmazott: ahol az állam olyan gyönge, hogy esetleg nem tudná a büntetés-végrehajtást halálbüntetés nélkül hatékonyan biztosítani, ott a halálbüntetés alkalmazásával is nagyobb a valószínűsége az embertelenségnek és az igazságtalanságnak.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lópicigáspár
Na ez se olvasta azt a bizonyos 10-est!! Ne ölj!
justhpeter
Későn. Keveset Harmatgyengén. Ezért kár volt Bíboros Úr !
pbalage
Az egyébként nem úgy volt, hogy a katolikus ürgék tartózkodnak a véleményüktől?
Szóval az ürgebürge véleményének értéke null value az inkvizítor csávó véleménye.
(adatbázismezőben ez jelenti az ismeretlen tartalmat)

ezt most gyorsan fel is jegyzem magamnak:

UPDATE velemenyek
SET velemeny = null
WHERE csokanev = "Erdő Péter" OR csokatipus = "Katolikus"
oni
"Mert az ilyenek álapostolok (álpapok!), szélhámosok, akik Krisztus apostolainak (papjainak) adják ki magukat.
Nem is csoda, mert maga a Sátán is a világosság angyalának adja ki magát.
Nem meglepő tehát, hogy szolgái is az igazság szolgáinak adják ki magukat; de a végük cselekedeteikhez méltó lesz." (2Korintusz 11,13-15)

Ha tudnád mi vár rád...
human
Igaza van Erdő Péternek, de ezzel nem tud a fidesz szavazókat elcsábítani a jobbiktól és elterelni a figyelmet a botrányokról.
eugen4402
@justhpeter: Lehet, hogy későn, sőt biztos.
Mégis az jut eszembe: jobb későn, mint soha.
bakegya
Veszett fejsze nyele-Tisztelt Bíboros Úr-VALAHOGY NEKEM (- HALÁLOSAN ÉLES HELYZETEKBEN -)AZ JUT ESZEMBE ,MIT TEHETNÉK ÉRTETEK ISTEN KÉPMÁSÁRA TEREMTETT EMBERTÁRSAIM!!!--nem csakkk baltával lehet ölni-az ember fiának -ha a szíve helyén kő van,egyetlen szava is ekég arra,hogy öljön.
Cicamama55
Nekem is eszembe jutott, hogy a baltás gyilkost kiadtuk, hogy odahaza kitüntethessék, a vértanúinkat-teljesen jogosan- nem feledjük, róluk tisztelettel megemlékezünk. A mai törvények azt büntetik, akik a saját tulajdonukat valamilyen formában megvédik, ill. fellépnek az őket támadóval szemben. Ezekhez képest a halál büntetésre szomjúhozunk?! A meglévő törvények között kellene rendet tenni először, hogy aki bűnös, az bűnhődjön! Vagyis a törvények mindenkire egyformán vonatkozzanak. Nem vagyok én biztos abban, hogy a halál büntetéseket pártsemlegesen rónák ki emberekre! Nagyon úgy fest, hogy a törvényeket, amit a kormánypártok hoznak, azokat csak a népnek kell betartani! Mi lenne ennek a vége?!
Csizmás Kond
Hát persze, hogy nem mondhatja, hogy fel kell kötni a gyilkos gazembert, viszont ha nem tud érdemi magyarázatot adni akkor inkább ne foglalkozzon vele. Az a kijelentése " Ha ezt egy modern állam tudja biztosítani, márpedig elvileg a technikai eszközök meg kell, hogy legyenek erre – hangsúlyozta a bíboros –, akkor erre érdemes törekedni, nem pedig a halálbüntetés visszaállítására."
Mondjon egy modern államot ahol biztosítva van minden ember élete a gazemberekkel szemben.
JAJMÁR
Erdő Péter jókor, és jól szólt. Most van itt az ideje a megszólalásának, amikor az eu .parlamentjében vitatéma lett. Minden szavával egyetértek.

(Az a legkevesebb, hogy egy modern állam ne alkalmat kínáljon a bűnözőknek... pl. lesötétítés - hanem a biztonságot erősítse)
Strong
...a katolikus egyház tanítása szerint...
Ez kb annyit ér mint pl a cölibátus...nincs házasság, viszont van egy csomó megrontott gyerek, aki nem mer beszélni...(de azért sok esetben így is kiderül)

Tehát: Ha néha elővenné a bíboros úr a Bibliát, ott olvashat a szemet-szemért-ről, illetve Mózes intézkedéseitől a pusztai vándorlás során...(tehát Isten szerint létezik halálbüntetés - Ő maga is alkalmazta Noé idejében...)

Hallottam már, hogy ez nem visszatartó erő az elkövetők számára. Szerintem pedig visszatartó: az ismétlés lehetőségétől visszatartó...
keresztapa
Jézus tévedett, mert nem volt tudomása a kiválasztottakról, akiket Jézus sem tudott maga mellé állítani, mert a kiválasztottak Jézust is kivégeztették, keresztre feszítették Isten akaratával. Hiszen ő választotta a kiválasztottakat, és tudni kéne, hogy azóta van halál büntetés mert az élők azért vannak, hogy holttá legyenek, mert az élet nem lehet örök! Mint ahogyan Jézus sem élhetett örökkön örökké!
sziha
@Strong: Nono! Az az Oszovetseg. Az Ujszovetseg mar teljesen mas.
A colibatussal kapcsolatban: ha egy kalauz sotet, mint a decemberi csillagtalan ejszaka, es mondjuk van is meg par valahol, akirol valaki tudja, hogy, akkor az ember atkapcsol a altalanosito uzemmodra, es minden kalauz az lesz. A Katolikus Egyhaz egyebirant ilyen szempontbol meg van love, mert eleg nehez kiszurni a potencionalis bunozoket. Sokan csak azert kapnak fel reverendat, mert sajat nemukhoz vonzodnak, de nem merik felvallani, stb, stb. Egy darabig el tudjak jatszani a szerepet, de amint maguk maradnak egy plebanian... Kibuvik am a szeg a tarisznyabu'... Regebben tobb pap volt, szemmel is tartottak egymast. Manapsag egy pap jut 20 falura.
Azert eleg sok esetben kiderulnek a turpissagok, es az adott illetot ugy vagjak ki, mint a taknyot. Ezt elhiheted. DE! Hogy tudod azt bebizonyitani (ferfi eseteben), hogy az elmult 3 evben (!!!) nem letesitett szexualis kapcsolatot? Ha van otlet, szerintem kuldd el nekik, hogy kikoszorulheto legyen ez a csorba.

Amugy mar az Oszovetsegben is megvan a ne lopj, ne paraznalkodj, stb, de amilyen szemermetlenseggel pakolja azt a nagyh nemzetthy keresztyen kormanyunk a sajat zsebeikbe, na arrol egy Biblia terjedelmu konyvet lehetne irni. Igy fugg ossze a regnalo kormany es a keresztenyseg...
Strong
@keresztapa: (ezt az egészet felejtsd el, tagadd le -hogy te írtad)
Az egész úgy -és ahogy történt az Isten terve volt, amit a Biblia már a próféciákban is írt - úgy kb 6000 éve - többször...

@sziha: Az Ószövetség nem vált semmissé...Jézus mondta: Nem azért jöttem, hogy eltöröljem a törvényt, SŐT - inkább, hogy betöltsem azt...
Az újszövetség több területen szigorít is...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.