Az egyház elsődleges küldetése a nyomorúságban, bajban, szükségben lévő ember megsegítése – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a menekültkérdésről az Inforádióban péntek reggel. Kijelentette: egyértelmű parancs a szolidaritás.

A menekültkérdés valóban Európát foglalkoztató, sokarcú probléma – mondta a bíboros, hozzátéve, hogy bizonyos mediterrán országok, mint például Olaszország vagy Görögország lakossága és részben egyházi vezetői is "látnak abban fantáziát, hogy osszuk el a bevándorlókat" és más országok is vegyenek át "egy bizonyos kontingenst". Ugyanakkor érzik azt a problémát is, hogy valahogy meg kell határozni azt is, hogy ki léphet be, és ki nem – fűzte hozzá.

Természetesen az államoknak joga és kötelessége, hogy biztosítsák a közrendet és igyekezzenek az általuk képviselt közösség igazi javát szolgálni. Ez azonban a konkrét és nagyon közvetlen szeretetparanccsal együtt kell, hogy működjön, amely szerint "ha találkozunk az éhezővel és tudunk enni adni neki, tegyük meg!" – fogalmazott.

Ez azonban önmagában még nem oldja meg ezt a hatalmas, világméretű problémát – hangsúlyozta Erdő Péter –, ezért a másik feladat megszüntetni a kétségbeesett elvándorlás okait, és lehetővé tenni, hogy mindenki békében élhessen a saját, eredeti hazájában.

Ez persze sokkal nehezebb, mint a közvetlen humanitárius segítség, mert ehhez valóban a gazdasági világrendet kellene igazságosabbá és a politikai viszonyokat békésebbé tenni egész kontinenseken. Ez igen nagy feladat, amelyben a vallási közösségek "csak prófétai jelek lehetnek, de önmagukban elintézni nem tudják" – tette hozzá.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.