Orbán Viktor provokációi kínosak az európai konzervatívok számára címmel számolt be az Európai Parlamentben (EP) a magyarországi helyzetről tartott vitáról a Le Monde.

A francia balliberális lap szerint a néppárti képviselők egyre kínosabban érzik magukat a hozzájuk tartozó Orbán Viktorral, sokan közülük úgy gondolják, hogy a magyar miniszterelnök túl messzire ment azzal, amit kedden a halálbüntetés visszaállításával kapcsolatosan mondott. A lap úgy tudja, hogy kedden este az EP többségét adó konzervatív csoport ülést tartott, s ott Orbán megismételte a plenáris üléseken mondottakat. "Egyesek kimentek a teremből. Az érzelmi sokk hatása alatt voltak. A Fidesz néppárti tagsága mostantól kérdésessé vált" – írták egy meg nem nevezett parlamenti forrásra hivatkozva a tudósítók, Cécile Ducourtieux és Jean-Pierre Stroobants. Semmiről nem lesz ugyanakkor döntés az Európai Néppártnak két hét múlva Budapestre tervezett kihelyezett frakcióelnökségi ülése előtt, s amennyiben Orbán nem jelenti be, hogy ténylegesen vissza akarja állítani a halálbüntetést, nem fogják a frakció elhagyására kényszeríteni – vélte a lap.

Arra is emlékeztetett a Le Monde, hogy az Európai Bizottság is hasonló állásponton van, s nem akar spekulációkba bocsátkozni. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság néppárti elnöke nem akar újabb incidenst előidézni Orbánnal, aki a múltban kemény vitákat folytatott Brüsszellel a romák helyzetéről, a sajtószabadságról, az igazságszolgáltatásról vagy a közelmúltban a bevándorlásról.

A Le Monde úgy látja, hogy az Európai Néppárt számára nem lenne könnyű egy demokratikusan megválasztott és jó gazdasági eredményeket felmutató vezetőt kizárni. A konzervatívok nem szeretnének Orbánból áldozatot csinálni és további provokációk felé tolni, miközben hazájában a baloldalt megtizedelték a korrupciós botrányok, a Jobbik megerősödött, a Fidesz pedig láthatóan a szélsőjobboldal területére tévedt – írta a Le Monde.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Az értelmes magyar emberek nevében üzenem...nekünk is kínos már ez a cigánypáva!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.