Lezárult az Uber taxis cég sofőrjeit érintő első ellenőrzési sorozat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), és az összes vizsgált Uber-sofőr fennakadt a rostán – közölte az MTI-nek küldött közleményében szombaton a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A nemzetgazdasági tárca vezetőjének kérésére indított első Uber-ellenőrzési sorozat keretében a NAV ellenőrei májusban "próbavásárlásokat" végeztek, igénybe vették az Uber-sofőrök szolgáltatását. A revizorok jegyzőkönyveikben csak szabálytalanságot rögzítettek. Annak ellenére, hogy gyakorlatilag "üzletvitelszerűen" taxiztak, egyetlen sofőrnek sem volt adószáma, és egyetlen sofőr sem adott számlát.

A gépkocsikban se taxaméter, se számla-, se nyugtatömb nem volt. A revizorok azt is megállapították, hogy sem taxi engedéllyel, sem alkalmassági vizsgával nem rendelkeztek az Uberrel szerződött sofőrök.

A NAV a próbavásárlásokon "megbukott" sofőrök terhére akár 200 ezer forintos mulasztási bírságot is kiszabhat. Ezek az eljárások jelenleg folyamatban vannak. Azonban a NAV itt nem áll meg: minden egyes Uber-sofőr további ellenőrzésre számíthat, írta a minisztérium.

A gazdasági tárca célja az, hogy – a költségvetést megcsapoló, az utasok biztonságára fittyet hányó – Uber-hálózatot üzemszerűen működtető cég tartsa be a szabályokat. Ennek érdekében a minisztérium minden lehetséges eszközzel fel fog lépni – hangsúlyozták.

A Nemzetgazdasági Minisztérium április 30-án közölte az MTI-vel, hogy Varga Mihály miniszter utasítására adóhivatali vizsgálat indult az Uber taxicég ellen, amely érdemi adófizetés és sok esetben a taxizáshoz szükséges szakmai feltételek teljesítése nélkül végzi tevékenységét. Az NGM hangsúlyozta, hogy a tárca a vizsgálattal a piaci verseny megóvását, valamint az adózó és a vonatkozó szabályokat betartó taxisok védelmét akarja biztosítani.

A Hollandiában bejegyzett Uber International Holding B. V. gyakorlatilag internet-alapú diszpécser szolgáltatást nyújt a magyar "sofőrök" és utasok számára, jutalékért, és miután nem rendelkezik magyarországi telephellyel, itthon nem fizet adót, a leányvállalataként működő Uber Hungary Kft. is érdemi adófizetés nélkül végzi tevékenységét.

Az Uber rendszerébe bekapcsolódott magyar sofőröknek – tekintettel arra, hogy Magyarországon végeznek üzletszerű tevékenységet – az általuk szerzett jövedelem után adózniuk kell – hívta fel a figyelmet az NGM.

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke május 2-án az M1 aktuális csatornán azt mondta, hogy üdvözli a nemzetgazdasági miniszter döntését. Az Uber nem használ a szakmának, a személyszállításnak és az ország megítélésének. A gépkocsivezetők nincsenek bejelentve, nem rendelkeznek megfelelő képesítésekkel, taxiórával, adószámmal, szabadjelzővel – fogalmazott.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Siker siker hátán. A moderátorok miatt nem írhatom le a teljes véleményemet.
kkalman
Ha minden engedélyt, papírt, taxametert, stb. beszereznek, nem éri meg nekik olcsóbban fuvarozni. De a Taxisok száma korlátozva van, így az uberesek kiszorulnak a piacról. Marad a drága és megfizethetetlen taxi.
Senara
Megkérdezném a reptéri erőszakos taxisokat is ellenőrzi a NAV .
karma1
@Senara: Ellenorzi. Legfeljebb kisebb a buntijuk, de van ismerosom, aki kb. 100 eve repterezik (ex-szomszedom volt), es kapott mar nem is egyszer ellenorzest, neha buntit is.

Az Ubert egyaltalan akkor kellett volna betiltani, amikor bejelentettek, hogy teljesen amatorkent akarnak egy profi piacbol kiszakitani egy oriasi szeletet, olyan emberek uzletet rontva ezzel, akik kismillio megkotessel kell, hogy dolgozzanak, es az ejszakaban dolgozoknak a szemelyes biztonsagat sem garantaljak...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.