Jelentősen csökkenhet a nagyműtétek előtti várakozási idő, miután elfogadta a kormány a várólista-csökkentési program tényleges szabályairól is szóló kormányrendeletet – mondta Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta, igyekeznek arra ösztönözni a kórházakat, hogy vállaljanak pluszfeladatokat, ezért ezeknek a műtéteknek az elszámolása a finanszírozott volumenkorláton felül történik majd, és 10 százalékkal magasabb finanszírozási összeggel. Jelezte: erre ötmilliárd forint áll rendelkezésre.

Azt várják, hogy jelentősen csökkenjen a nagyműtétek várakozási ideje – mondta, hozzátéve, az utóbbi időben a korábbi programoknak köszönhetően már csökkentek a várakozási idők.

Zombor Gábor közölte: ezzel összefügg, hogy az egynapos sebészeti beavatkozások tekintetében a kormányrendelet eltörli a volumenkorlátot. Mint mondta, ez azért fontos, mert a várólistákon jelentős számban szerepelnek szemészeti műtétre várók, ezek a műtétek azonban egynapos ellátásban is elvégezhetők, így jelentősen csökkenhetnek a várólisták.

A kormányrendelet szól arról is, hogy bevezetik a 14 napos szabályt, azaz a szakorvosnak CT- és MR-vizsgálatra 14 napon belül kell időpontot kapnia.

Az államtitkár jelezte azt is, hogy a kormányrendelet néhány, az intézmények gazdálkodásával kapcsolatos szabályt is hatályon kívül helyezett, ami a kórházak esetében jövedelembővülést eredményezhet.

Zombor Gábor kitért arra is, hogy szerinte a Jobbik "lenyúlta" a kamarai javaslatot az ápolók megbecsüléséről, ezért nem támogatta az erről szóló határozati javaslatot a parlamentben. Az államtitkár azokra a sajtóhírekre reagált, amelyek szerint "lesöpörték" az ápolók megbecsüléséről szóló javaslatot az Országgyűlésben.

Elmondta, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara márciusban kérte az államtitkárságot, hogy jöjjön létre egy ápolással, ápolókkal foglalkozó szervezeti egység az államtitkárságon belül, és újra legyen országos vezetőápoló, aki az államtitkárságon dolgozik. Erről megállapodtak az ágazati egyeztetésen az érdekképviseletekkel, és hozzá is láttak a megvalósításhoz, azonban a Jobbik ezt a kamarai javaslatot "lenyúlta" és határozati javaslatként nyújtotta be az Országgyűlésnek.

Zombor Gábor közölte: mivel ez nem a Jobbik saját javaslata volt, és már a megvalósítás küszöbén vannak, ezért ő maga sem támogatta a javaslatot.

Az egészségügyért felelős államtitkárság később az MTI-hez eljuttatott közleményében felsorolta a várólista-csökkentési programba bevont műtéteket. Ezek közé tartoznak a szürkehályogműtétek, a gerincstabilizáló műtétek, az epekövesség miatti beavatkozások, a sérvműtétek, a térdprotézisműtétek, a csípőprotézis-műtétek, az ortopédiai nagy műtétek, valamint a nyitott szívműtétek.

A várakozási időt is maximalizálják, ez kisebb műtétek esetében 2-3 hónapot jelent, de a nagyízületi műtéteknél is fél éven belül elvégezhető minden beavatkozás.

A többletforrás felhasználásának ellenőrzése érdekében az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a programban ellátott betegekről, illetve a várólisták adatairól az internetes rendszer adatai alapján rendszeresen elemzést készít.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Gyönyörű mese mindenféle hitel nélkül. Őszintén sajnálom Zombor államtitikárt. Ő fizeti hitelességben a legtöbbet a kormány helyett. Ettől függetlenül ép eszű ember ma nem hisz neki.
karma1
K@rvajo! Ha megvaltoztatjak a statisztikat, akkor egy tollvonassal rovidul a hatarido! BRAVO! Hogy tudtak ezt egyedul kitalalni??? Meghogy az egynapos mutetek masfele besorolasa? Azokkal tenyleg rovidulhet a lista - PAPIRON! De penz nelkul? Es mit varnak el, hogy a csontra legallyazott korhazak PLUSZ operaciokat vallaljanak??? Ha van penz, akkor mindjart van megfelelo muteti kapacitas is? Nyugaton sirva konyorognenek ezert a receptert,...

(Olyan ez kb. mint amikor a repteren a vamos azt mondja: 'Holgyem, pakoljon ki a borondjebol, mert 5 kilo tulsulya van, veszelyezteti a gep repulesi biztonsagat!" " De uram, nem tudom itthagyni azt az 5 kilot, azok fontos dokumentumok. " " Jo, akkor fizessen 1500 dollart a tulsulyert!" "Miert, akkor nem veszelyezteti a repules biztonsagat?" " Akkor nem, ha pedig megis igen, akkor 1500-ert vallaljuk a felelosseget!" (Velem megtortent eset!!!)

Szoval penzert MINDENT???
szaboria1
A nagy kérdés az honnan lesz hozzá pénz mert ugye anélkül semmi sem megy. Ez is olyan mint a Hofi féle terv. A terv az megvan de vajon a disznó tudja e?
Dr plágium
@szaboria1: A pénz a legkevesebb...de honnan lesz kapacitás? Lesz-e orvos, műtős stb... vagy azt várják, hogy napi 36 órát dolgozzanak?
szaboria1
@Dr plágium: Ez is igaz, de Zombor maga mondta meg kell hozzá a pénzt keresni. Nekem már mondta a szakorvosom előírták, hogy pl. ECHO.-t 1 évben csak 2 szer vizsgálhatnak. 2 évvel ezelőtt televolt a váró most amióta nem az orvos adja az idő pontot sokkal kevesebben várakoznak. A beteg irányító azt mondja megvan szabva az OEP napi hány beteget finanszíroz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.