Az MFB megveheti az Elmű-Émász egyetemes villamosenergia-szolgáltatási üzletágát, a nemzeti közműszolgáltató megszerezheti az Elmű-Émász Ügyfélszolgálati Kft.-t, és az RWE értékesíti a hazai villamosenergia-elosztói társaságai 49 százalékos tulajdonrészét az MFB-nek – egyebek mellett erről írt alá a magyar kormány és az RWE szándéknyilatkozatot.

A Miniszterelnökség csütörtöki közleményében hangsúlyozta: a felek közös célja, hogy együttműködésükkel hozzájáruljanak a magyar fogyasztók áramellátásának biztonságához, az energiaárak kedvező szinten tartásához, továbbá az ország fenntartható gazdasági és energiapiaci fejlődéséhez. Megjegyezték azt is, hogy megkezdődik a nemzeti közműszolgáltatás villamos energetikai lábának kialakítása az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató szakmai irányítása alatt.

A megállapodás kitér arra is, hogy az MVM Magyar Villamos Művek a jelenlegi 26,15 százalékról 49 százalékra növelheti részesedését a Mátrai Erőművet üzemeltető társaságban, és szoros együttműködést alakíthat ki az RWE-vel az észak-magyarországi lignitvagyon hosszú távú kiaknázását szolgáló erőművi és bányászati fejlesztések érdekében.

A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint az MFB 2016 januárjáig meg kívánja szerezni az Elmű és az Émász egyetemes villamosenergia-szolgáltatási üzletág 100 százalékát.

Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. 2017. január 1-jéig két lépcsőben megvásárolná az Elmű-Émász Ügyfélszolgálati Kft. 100 százalékos üzletrészét. Ezzel a főváros és az észak-magyarországi régió egyetemes áramszolgáltatói területén az ügyfélszolgálati tevékenységet biztosító társaság 100 százalékban a nemzeti közműszolgáltató irányítása alá kerül.

Az RWE eladja a hazai villamosenergia-elosztói társaságai, az Elmű Hálózati Elosztó Kft. és az Émász Hálózati Kft. 49 százalékos tulajdonrészét közvetlenül az MFB-nek.

A közlemény szerint a tervezett akvizíciókkal az állam pénzügyileg eredményes, jól szervezett, hatékony vállalatokban növelheti befolyását. A felek megállapodtak abban, hogy szerződéses árról és a konkrét ügylet(ek)ről a szándéknyilatkozat aláírását követően indulhatnak meg az egyeztetések.

A kormány és az RWE szándéka, hogy a jövőben külön stratégiai megállapodást is kötnek egymással, amely pozitív hatással lehet egyebek mellett a hazai energiapiac és közműszektor IT fejlesztéseire, a különböző intelligens hálózati megoldások kialakítására, valamint az innovatív energetikai technológiák és megoldások megvalósítására.

A szándéknyilatkozat aláírásával a kormány folytatja annak az átfogó stratégiának a végrehajtását, amelynek célja az állam energetikai ágazatban történő szerepvállalásának növelése, a hazai ellátásbiztonság további erősítése, az olcsó energiához való hozzáférés biztosítása, végső soron pedig a magyar emberek boldogulásának és a magyar vállalkozások versenyképességének elősegítése – áll a közleményben.

A szándéknyilatkozat aláírása lehetőséget teremt arra, hogy 2016-tól a ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. működése az áramszolgáltatásra is kiterjedjen. Ennek köszönhetően lehetővé válik a különböző közműszolgáltatási tevékenységek egységesítése, központosítása a nemzeti közműszolgáltatáson belül. A földgáz-, az áram-, majd a későbbiekben a távhőszolgáltatás összehangolásával az állam jelentős költségeket takaríthat meg, amelyet a rezsicsökkentés folytatására tud fordítani – hangsúlyozzák.

A nyereséges Mátrai Erőműben történő állami részesedés növelése szintén stratégiai jelentőségű lépés lehet. A Mátrai Erőmű Magyarország második legnagyobb erőműve, amely a hazai villamosenergia-termelés 15 százalékát biztosítja. A Mátrai Erőmű fejlesztésével a villamosenergia-termelés növelhető, a hazai ellátásbiztonság tovább erősödhet, Paks II megépítését követően Magyarország villamosenergia-exportőrré válhat – közölték.

A szándéknyilatkozattal a felek elkötelezték magukat egy hosszú távú és kölcsönös előnyöket biztosító együttműködés iránt. A dokumentumot a kormány felhatalmazása alapján Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint többek között Martin Herrmann, az RWE-East ügyvezetésének elnöke és Marie-Theres Thiell, az RWE Hungária ügyvezetésének elnöke látták el kézjegyükkel.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verum
A bank, mint tulajdonos - nem jótékonysági intézmény. Ennek beláthatatlanok a következményei...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verum
@lampa laz: - ok, jogos, elfogadom. Mondjuk azt.
Akkor most már csak csillagszóróra kell elkezdeni spórolni karácsonyig!
justhpeter
Magyarország jobban teljesít ! Mindenki a veszteségből él !
justhpeter
@picike: Ha lassan is, de közeledünk hozzá.
simmering73
Elővettem a petróleumlámpáinkat és rendbe tettem őket. Sose lehet tudni. Az ördög - akarom mondani Orbán - sosem alszik.
magyarbakancs
A közmű cégek igen vastagon megszedték magukat.
Ahol élek a víz köbmétere 490 forint volt.
A főnökség fél évente cserélgette a személy autóját.
Akkora nyereséget,prémiumot osztogattak maguknak.
Melós meg minimál béren tengeti az életét.
Át vette az állam a víz szolgáltatást fele lett a vízdíj.
Amíg külföldi kezén volt minden évben emelkedett a víz ára.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.