A Nem adom a házamat mozgalom szervezte eseményen csaknem 100 aktivista jelent meg a budapesti Kossuth téren, az Igazságügyi Minisztérium előtt. A tüntetők később ülődemonstrációba kezdtek a József Attila utcában, teljesen megbénítva a forgalmat.

A mozgalom a kétórás Kossuth téri tüntetést követően átnyújtotta a Trócsányi László miniszternek címzett felhívását a tárca helyettes sajtófőnökének.

A megjelentek kifogásolták az elszámolási törvényt, a mintegy 300 ember által aláírt petícióban pedig többek között azt követelték, hogy a deviza- és a forinthitelek "jogi rendezéséig", valamint az okozott károk megtérítéséig minden végrehajtási eljárást függesszenek fel. Emellett azt is követelték, hogy a pénzintézetek fizessenek a folyósított összegnek megfelelő kártalanítást minden kölcsönszerződés után, amelynek egy részét az adós, másik hányadát pedig – a károsultak kárának enyhítésére – az állam kapja.

A devizahitelek eltörléséért demonstráltak a Kossuth téren

Elengedhetetlennek tartják továbbá, hogy minden, a termék bevezetésekor felelős pozícióban levő banki alkalmazottat, politikust, felügyeleti szerv vezetőjét csalás bűntette miatt felelősségre vonjanak.

A tüntetők a Kossuth térről átvonultak a József Attila utca Széchenyi tér és Nádor utca közötti szakaszára, ahova kétórás ülődemonstrációt hirdettek. A túlnyomórészt sárga pólóba öltözött tüntetők elfoglalják a négysávos utat, így ott nem lehet közlekedni. Többen "Ne fizess" feliratot viselnek magukon. A mozgalom korábban egyeztetett a rendőrséggel az ülődemonstrációról.

Póka László, a Nem adom a házamat mozgalom alapítója és vezetője azt mondta: amennyiben nem teljesítik kéréseiket, újabb és egyre hosszabb ideig tartó, útzárral járó demonstrációt tartanak majd.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

JAJMÁR
A felelősségre vonással egyetértek, de a "ne fizess" szlogen nagyon kártékony, hiszen a bankok nem fogják figyelembe venni, hogy valaki azért nem fizet, mert tiltakozik, simán elviszik a házát.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Jozefina
A devizahiteleseknek teljesen igazuk van!
Egy petákoz nem szabad ennek a korrupt kormánynak befizetni.
A bankok sírnak, de valahogyan mégis nyereségesek!!! Hogyan van ez???
A devizahitelek teljes eltörlése jogos igényként merülhet fel!
A bróker károsultakat az utolsó fillérig kártalanítja a kormány. Ennek érdekében külön törvényt is hoztak. Ugyanakkor a devizahiteleseket a forintosítással hosszú-hosszú évekre eladósították.
Mi a különbség a bróker károsult és a devizahiteles között?? Miért tesz kivételt a kormány??
Valóban ne fizess, inkább utcára minden hiteles!!!
eszegfu
Bizonyára bennem van a hiba...Azt értem, hogy "nem adjuk a házunkat".De azt nem "deviza- és forinthitelek jogi rendezéséig" mit is jelenthet a vh. felfüggesztése (az utóbbi szó értelmét is tudom)? Van hitelező és hiteles, erről szerződést kötöttek, akkor jogilag mi a baj? A "kártalanitást" sem tudom értelmezni a hitelesek esetében... Miért kellene kártalanitani, amikor a lakhatásuk van veszélyben?! A bankok valamennyi összeget "jóváirtak" a tisztességtelen szerződések miatt... Valaki felvilágositana a mozgalom érthetőbb céljairól?! De csak türelmesen, hogy megértsem!
eszegfu
@Horizont: Kösz. a magyarázatot! Ezt megértettem, de az még mindig nem világos, hogy mi a "jogi rendezés"? "...a biróság kimondta volna a semmisséget..." mondjuk, ha a hitelesek beperlik és ezt akarták megelőzni? Lehet, hogy a hitelesek, akik benne vannak értik és csak én vagyok ilyen botor.
eszegfu
@Horizont: Hát azért ez egy kicsit "gáz", hogy nem érti senki sem...Talán a tüntetőknek legalább érthetően meg kellene magyarázni, hogy miért is vannak kint az utcán. Csak reménykedni lehet, hogy peticiójukat valamilyen "irástudó" fogja tanulmányozni.Vélhetően tényleg az lehet az igazság, amit az utolsó 3 mondatodban irtál.
szandokan
@Horizont: Azért az érdekes, hogy akikkel én eddig erről beszélgettem, egy sem panaszkodott. Majd elkérem már az egyik példányt bemásolás céljából, hogy pl. a havi 30 ezerből 15 ezer lett, és a tőketartozás sem több immáron mint 1 millió a 2 milliós hitelből. Tudom, most majd jössz azzal, hogy én nem értek hozzá, mert nincs hitelem, de az kicsit nonszensz, hogy töröljék el a devizahiteleket.
JAJMÁR
@Horizont: tegnap: 10:35 Nem íratnak alá a bankok semmilyen új szerződést, én még senkitől sem hallottam ilyet. Megnézegettem párat, mert nem értik az emberek - én se -, de tul.képpen csak kiküldik, hogy mennyi a jóváírás, mennyi lesz az új törlesztőrészlet és a futamidő.
A törlesztések nagyjából 3-4ezer forinttal csökkennek, ha ez nem fér bele, növelik a futamidőt. Nincs egyezkedési lehetőség,
A bankok válasza: ezt törvény írja elő!
(Az adós teljes kiskorúsítása ez. Nyilván, hogy lehetne egyezkedni, ezt az átváltott hitelt újra átváltani, - és láttam is már ilyen banki hirdetéseket, a bankok felkészültek - csak akkor újra kamat, szerződésmódosítási díj... ki van ez találva!)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.