A Jobbik kormányzóképességét hangsúlyozta Vona Gábor szombaton a Budapesti Kongresszusi Központban, pártja 12. kongresszusán. "Minden egyes reggel úgy kelünk, hogy kormányra készülünk" – mondta a Jobbik elnöke. A politikus szerint már Orbán Viktor kormányfő is elismerte pénteki értékelésében, hogy a Fideszt kihívó ellenzéki vezető erő a Jobbik. Vona Gábor azt mondta, hogy 2018-ban a Fidesz és a Jobbik közt választanak majd az emberek.

"Meg fogjuk nyerni az országgyűlési választást, veszünk egy nagy levegőt és újjáépítjük a hazánkat" – fogalmazott a politikus, aki beszédében pártja néppárti politikai irányát hangsúlyozta azzal, hogy számukra ez nem politikai terméket jelent, hanem a megélt valóságot.

Az ellenzéki politikus a múlt évet értékelve a választási megpróbáltatásokat emelte ki. Úgy vélte, 2015 elején már érezhető volt, hogy a Fidesz népszerűségvesztési spirálba került: a veszprémi időközi választás bebizonyította, hogy van kormányváltó hangulat, a tapolcai pedig azt, hogy van kormányváltó erő is, ez pedig a Jobbik. Pártja Tapolcán bebizonyította, hogy a Jobbik képes megverni a Fideszt és képes megverni Orbán Viktort is – tette hozzá.

Azt mondta: nem becsüli le a baloldalt, de azt látni kell, hogy hosszú ideje tartós szétesettségben és akut programhiányban szenved.

A győzelemhez határozott program és nyugodt erő kell – szögezte le. Szerinte Orbán Viktor is kezdi belátni, hogy változtatásra van szükség, ő is emberközeli politikáról beszél. Vona Gábor szerint ez annak beismerése, hogy eddig nem ilyen politikát folytatott a Fidesz, de hiteltelen is a kormánypárttól, mert számukra ez a fogalom egy politikai termék csupán.

A néppárti politikáról azt mondta: arról most kell beszélni, mert a "fronton" már nincs idő taktikai értekezletre és a felelősséget hangsúlyozta.

Úgy vélte, Magyarországot a 20. századba köti a Fidesz és az MSZP, valamint kettejük meddő harca, miközben már a 21. században élünk. Példaként említette erre a német megszállási emlékművet, s kérdésként vetette fel, "vajon előbbre jutottunk azzal, hogy ezt a Fidesz megépítette", illetve azzal, hogy ez ellen az MSZP tiltakozik. Szerinte eközben az ország tönkremegy, az emberek elmennek, családok nyomorognak.

Vona Gábor szerint ebből a 20. századi helyzetből a Jobbiknak kell kimozdítania az országot, az embereknek meg kell mutatniuk a valódi törésvonalakat, amelyek nem a jobb- és baloldal között vannak, hanem a 20. és a 21. század között.

A helyzetet lövészárokhoz hasonlította, amelyben az ember elbújva viszonylagos biztonságból lő, miközben ő maga egy helyben áll.

Azt mondta: ő kijött a lövészárokból és tüzelnek is rá mindkét oldalról. Szerinte jó lenne, ha azok közül is, akik őt nácinak tartják, szintén kijönne valaki a lövészárokból és "lenne bátorsága azt mondani, hogy ebből elég volt". Utalva az István a király rockoperára, Vona Gábor azt mondta: "azt mondanám annak az embernek, nem kérdem én, anyád hol szült világra, s nem kérdem én, apád ki volt", és kérné, hogy próbálják meg ezt az országot talpra állítani.

Szerinte a változás fájdalmas, de ami nem változik, az halott. Az ország irányításához is fejlődni kell, a Jobbikból pedig le kell nyesni mindazt, ami akadályozza őket – mondta.

"Aki náci romantikára vágyik, (...) annak nincs helye ebben a pártban, az eltévesztette a házszámot" – fogalmazott. Hozzátette: azokat a vadhajtásokat is le fogja nyesni, amely egy egyre népszerűbbé váló párt esetén a megjelenő szerencselovagokat jelenti.

Három lehetőséget vázolt pártja előtt: rétegpárt, tucatpárt vagy valódi néppárt lesz, szerinte utóbbinak kell lennie, politikájának pedig a "szükséges és lehetséges harmóniáját" kell jelentenie. Határozott és nyugodt erőre van szükség, mert erőszakkal nem lehet politizálni, ma épp azért tart Magyarország ott, ahol, mert a korrupció és az arrogancia jellemzi. Hangsúlyozta: a politika szolgálat, a Jobbik pedig kormányra jutva meg fogja valósítani a valódi elszámoltatást. Előrevetítette, olyan szigorú korrupcióellenes hivatalt hoznak majd létre, "amitől még mi is félünk".

A Jobbik néppárti jövőjét egy gyümölcsfához hasonlította, amelynek gyökere van, ez táplál mindent, de a gyümölcsöt mindenkinek termi. Hozzátette: nem akar mindenkit rábeszélni arra, hogy nemzeti radikális legyen, de arról meg akarja győzni az embereket, hogy a gyümölcs az övéké is.

Vona Gábor szerint a kormánypárt is érzi a saját erőtlenségét, ezért hazudni, csúsztatni próbálnak velük kapcsolatban. Erre példaként említette Orbán Viktor pénteki beszédét, amelyben szerinte a kormányfő valótlanságot állított, pártja ugyanis nem akarja kivezetni Magyarországot Európából, hanem ahogy azt korábban is hangsúlyozták: ők az uniós csatlakozási szerződés módosítását, jobb feltételek elérését szeretnék.

Arra is kitért, hogy jövőre tisztújítás lesz a Jobbikban, programbeszédében azt fogja képviselni, amit a mostani kongresszuson elmondott. Önmagáról azt mondta: pártjában neki van a legjobb szimata, megérzi hogy merre, hogyan érdemes tovább lépni és érzi, hogy most jó és helyes úton járnak.

A kongresszus levezető elnöke Sneider Tamás jobbikos országgyűlési képviselő, aki a pártelnököt a Fidesz elnökének és frakcióvezetőjének nevezve konferálta fel. Vona Gábor a hallgatóság derültségére és tapsviharára minderre úgy reagált: korábban már kilépett a Fideszből.

A kongresszus a szombat délutáni órákban többek közt a választmányi elnök megválasztásával folytatódik.

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Anna Mária
"Önmagáról azt mondta: pártjában neki van a legjobb szimata, megérzi hogy merre, hogyan érdemes tovább lépni és érzi, hogy most jó és helyes úton járnak."
Aha.
Az óvodákra gondolt biztos.

Sokat tanult ez a nyikhaj Orbántól: pontosan úgy hazudik.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kkalman
@pistapapa: Szerintem meg az a magyargyűlölő. aki ránk szabadítja a vonaveszedelmet!
És melyik is a lopott hazám? Én nem tudok róla, hogy loptam volna hazát, vagy bármi mást.
Anna Mária
@levi: Hát ha van a jobbikhoz gusztusod... :)))
Dr. Felipe
Jaj de cuki. Vona óvónéni nem kér a náczikokból. Akkor kezdheti is a takarítást a novák göbbels elődkével.
levi
@Anna Mária: Inkább a jobbik, mint a fidesz vagy az mszp-dk újra. Ők is lopni fognak, ők is elveszik majd amit akarnak, ez elkerülhetetlen. De a másik két hatalom már 25 éve bizonyítja, hogy nem jók semmire.
Jöjjön valami új, ami mindkét oldal pozitívumait magában hordozza (mert mindkettőnek van) arra majd szavazok.
magyarbakancs
@vitriol: Elnézést én meg azt hittem rosszul tudod a közmondást.
Freewolf
Aki náci romantikára vágyik, az ma a liberálisnak nevezett oldalon megtalálja! :-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.