Elfogadhatatlannak nevezte a személyi jövedelemadó jövőre tervezett egy százalékpontos csökkentését Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, mivel szerinte a kormány az így kieső 120 milliárd forintból 30-40 százalékkal emelhetné az egészségügyben dolgozók bérét, továbbá jelentősen rövidíthetné a kórházi várólistákat.

A volt miniszterelnök erről pénteken, Budapesten, az Új Köztársaságért Alapítvány, valamint a Szocialisták és Demokraták Szövetsége európai parlamenti képviselőcsoport által közösen rendezett, foglalkoztatáspolitikai kérdésekkel foglalkozó konferencián beszélt.

Gyurcsány szerint elfogadhatatlan a tervezett szja-csökkentés

Gyurcsány Ferenc elmondta, a DK továbbra is elkötelezett a szociális piacgazdaság mellett, de szerinte immáron jogosan felvethető a kérdés, hogy kizárólag a külföldi tőke lehet-e a magyar gazdaság fejlődésének motorja, vagy erre létezik más eszköz is.

Az ellenzéki politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy miközben Magyarországon a létminimum határát a havi 93 ezer forintos jövedelem jelenti, addig havi 67 ezer forintos jövedelemért bárkit törvényesen lehet napi nyolc órában dolgoztatni.

Ennek a helyzetnek a felszámolásához a minimálbér folyamatos, akár egy évtizeden át tartó, az inflációt meghaladó, 3-5 százalékos emelésére van szükség – fejtette ki álláspontját, kiemelve: nemzetközi tapasztalatok szerint a minimálbér emelése dinamizálja a gazdaságot, a nem jól működő vállalatok helyébe pedig hatékony cégek lépnek.

Gyurcsány Ferenc emellett felvetette, hogy a 20-30 alkalmazottnál kevesebbet foglalkoztató vállalkozásokat járulékfizetési könnyítéssel kellene támogatni.

A volt kormányfő a kormány szja-csökkentési terveinél is nagyobb hibának nevezte, hogy az MSZP mintegy 500-900 milliárd forintos állami bevételkiesést eredményező adórendszer-átalakítást javasol. Hangsúlyozta, egy felelős politikai erőnek nem lehet egyszerre kisebb terheket és magasabb minőségű állami juttatásokat, szolgáltatások ígérnie, hiszen szerinte 2002-2006 között is ebből származtak gondjai az országnak.

A DK elnöke alapvető fontosságúnak nevezte az oktatási rendszer átalakítását annak érdekében, hogy az iskolákból kikerülők a jelenleginél magasabb hozzáadott értékű termelést folytathassanak. Ellenkező esetben még jobban konzerválódnak majd a társadalmi különbségek, Magyarország pedig az "összeszerelő üzemek országává válik" – fogalmazott.

Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezetője előadásában kiemelte, a magánberuházások tartós bővülése nélkül nem lehet valódi és hosszan tartó foglalkoztatásbővülést elérni.

Ezzel szemben Magyarországról az elmúlt négy évben egyértelműen kiáramlott a tőke, a vállalkozások hitelállománya pedig kilencéves mélyponton van, amin a jegybank növekedési hitelprogramja sem tudott segíteni – fejtette ki, hozzátéve, a kormány szándékai ellenére 8-10 hellyel romlott az ország versenyképessége is.

Vértes András szerint mindezen folyamatok, továbbá a jogbizonytalanság és a gazdasági kiszámíthatatlanság nem kedvez a foglalkoztatás bővülésének, amihez a kormánynak egy "piacbarát fordulatot" is végre kellene hajtania a jelenlegi "versenyellenes magatartását" felváltva.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

m.macskosz
@verum: Persze, hogy nem. Azért fidesz fanok. Ha felfognák agyilag, milyen aljas dolog ez az egykulcsos adó, nem lennének fideszesek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@terlasz: ...amint látom te is csak képzeled a rálátást...
terlasz
@Csizmás Kond: Komoly érv! Sikerült megvédened a komolytalannak tűnő érvelésed!
Csizmás Kond
@terlasz: mongyuk nem védekezni akartam, csak ezt hozta ki belőlem a te beírásod. Amúgy minden egyes fillér számít amit nem kell kiadni, lehet neked nem mert amit látom, te úgy gondolod, hogy ha nem tudsz meggazdagodni egyből a kedvezményből akkor nem ér semmit, de nem mindenki így látja.
terlasz
@Csizmás Kond: Nem egészen erről van szó, hanem arról, hogy ezzel a rendszerrel neked vagy nekem néhány fillér jut, aki pedig nincs rászorulva, annak komoly forintok.
Egyébként, hazugság az egész, mert a 16%-al olyan adók jöttek be, ami közel 40% százalékot vitt el a szja-mból. Korábban 18%-ot fizettem.
Csizmás Kond
@terlasz: Szerintem meg arról van szó, hogy ha már megváltozott a rendszer akkor az nem csak névileg legyen igaz hanem kivitelében is. Nem jó senkinek ha megadóznak valamit viszont úgy sem volt jó ahogy azelőtt működött. Leginkább meg azért esett rosszul mindenkinek mert fogalma sem volt mi is demokrácia mit jelent önmagad ellátása.
terlasz
Erről is lehet szó, de nekem és még sokaknak nem tetszik ez a rendszerváltás, mert nyomorba dönti az országot, miközben a kiváltságosok aranypalotában élhetnek. Le a mostani mocskos maffiózó bandával és azzal is, aki támogatja őket, akár a haszonlesés gazemberségével, avagy ostobaságával!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.