A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a szakképzés nemzetgazdasági tárcához kerülésével, a profiltisztítással jelentősen csökkenni fog a jövőben a gimnázium képzések száma, és sok pedagógusnak kell majd új állást keresnie. Mendrey László, a PDSZ elnöke erről hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón beszélt.

Az érdekvédelmi vezető kiemelte: az intézkedés következményeként számtalan, közismereti tárgyat oktató pedagógus lesz kénytelen állás után nézni. Csökken az érettségihez jutók száma is, előfordulhat, hogy megyei szinten nem lesz gimnáziumi képzés.

Hozzátette, a létrejövő szakgimnáziumokban végző tanulók felsőfokú tanulmányi lehetőségei súlyosan korlátozottak lesznek, a szakközépiskolában végző diákok számára az érettségi megszerzése és a továbbtanulás gyakorlatilag lehetetlenné válik.

Nem tudni azt sem, hogy a közismereti tárgyak oktatását a nemzetgazdasági tárca vagy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) finanszírozza majd, eközben van három és fél hét az új rendszer életbelépéséhez – közölte a PDSZ elnöke.

A Neptun iskola ügyéről azt mondta: információi szerint Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár aláírta a XV. kerületi intézmény megszűnéséről szóló határozatot. A valódi okot nem tudni, több forgatókönyv merült fel – jegyezte meg a szakszervezeti vezető.

Mendrey László – közlése szerint a kormány bevándorlókkal kapcsolatos plakátkampányának minősítésére vonatkozó szándék nélkül – kitért arra is, hogy a pártpolitikának nincs helye a munkahelyeken, különösen az iskolákban. Felszólított arra, hogy vigyék el az óriásplakátok elhelyezésére alkalmas szerkezeteket az iskolák udvaráról, és ezeken a helyeken plakátokat ne rakjanak ki.

Nyitrai Károly, a PDSZ jogásza azt mondta: bár az országos, tankerületi pedagóguslétszám változásaihoz nem jutnak hozzá, a jogsegélyszolgálat adataiból az látszik, hogy elbocsátások, felmentések szép számmal történtek a Kliknél. A tájékoztatási és együttműködési kötelezettség megsértése miatt a PDSZ bírósághoz fordult – jelezte.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verum
Az alaptörvényben benne van, hogy lehet iskolába Orbánéknak plakátot kitenni!
Ha nem is jogállam, de alaptörvényállam vagyunk!
Még az is benne van az alaptörvényben, hogy tiltakozni sem szabad, még gondolatban sem!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.