Jávor Benedek arról számolt be, évek óta birkózik a Paks2-t megalapozó tanulmányok megismerhetősége érdekében. Volt, hogy szigorúan zárt adatszobában mutogattak neki az interneten nyilvánossá tett, illetve teljesen érdektelen dokumentumokat, de a bíróságon is ellenálltak a valódi megalapozó tanulmányok nyilvánosságra hozatalának, illetve részben a létezésüket is eltagadták – fejtette ki blogján a PM politikusa.

Ugyanakkor a napokban a hozzá eljutott néhány dokumentum alapján Jávor szerint biztosan állítható: léteznek megvalósíthatósági tanulmányok, ezeket azonban nem véletlenül tartják titokban.Ugyanis a politikus úgy véli, nyilvánvalóvá válik belőlük, hogy részben vállalhatatlanul alacsony színvonalúak, elemi kérdésekre nem térnek ki, amit viszont tartalmaznak, az alapján Paks2 katasztrofális hatású lesz mind a hazai villamosenergia rendszerre, Paks1 jövedelmezőségére, és a Duna hőháztartására nézve.

Jávor az alábbit közölte a hozzá eljutott dokumentumok kapcsán, amelyeket fel is töltött blogjára:

Az első anyag egy MVM-es belső feljegyzés, amely az "aktualizált megvalósíthatósági tanulmányt" véleményezi. E szerint ez a tanulmány elemi hibákat, hiányosságokat tartalmaz és rég idejétmúlt előfeltevésekből indul ki. Nincs megfelelően modellezve az új erőmű rendszerbe illeszthetősége, így nagy valószínűséggel Paks1-et szorítja ki a termelésből, súlyosan veszélyeztetve annak jövedelmezőségét. A költségek durván alulbecsültek (számos járulékos beruházás költségeit nem tartalmazzák), illetve nem foglalkoznak az uniós jognak való megfelelőség kérdésével.

A másik két dokumentum akadémiai körökben készült hatáselemzéseket tartalmaz. A hűtővízellátás lehetőségeiről készült tanulmány szerint az új erőmű tervezésekor megismétlik a korábbi hibákat, a várható hőterhelés komoly élővilágvédelmi problémákat vethet fel, emiatt rendszeresen szükség lehet mindkét erőmű visszaterhelésére (részleges leállítására). Ez Paks2 tervezett magas (95%-os) kihasználtáságát akadályozza, így viszont az időszakos leállások miatt a pénzügyi megtérülés lesz rosszabb még annál is, amilyennek most látszik.

Végül a harmadik elemzés az új atomerőmű rendszerbe illeszthetőségéről szól. Ez azt támasztja alá, hogy Paks2 jórészt Paks1-et fogja kiszorítani a termelésből, ezáltal súlyos veszteségbe fordítja majd a jelenlegi erőművet. Szükségessé válhat egy szivattyús energiatározó létesítése a hatások tompítására, ennek költségei azonban sehol sem jelennek meg a tervekben. Ezeket a hatásokat azonban a megvalósíthatósági tanulmány sehol sem modellezi, így mindaz, amire az új két blokkos erőművet alapozzák, teljesen légből kapott, semmilyen ok nincs, hogy valósnak fogadjuk el.

Mindezek fényében biztosan állíthatjuk: a kormány teljesen hamis adatokra alapozza az új erőmű létesítését, és a hivatalos propagandával szemben a belső szakmai közvélemény is pontosan tudja, hogy Orbánék egy rendkívül kockázatos, pénzügyileg katasztrofális hatású, súlyos környezeti problémákat eredményező projekt mellett köteleződtek el, amely szétfeszítheti és veszélyeztetheti az egész magyar villamosenergia rendszert. Ki-ki állapítsa meg maga, hogy egy kormány, amely ilyen módon belevág egy ilyen, a magyar GDP 10 százalékára rúgó beruházásba, az milyen minősítést érdemel.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Igy ertheto miert van minden titkositva 50 evre.
Hazaarulo orban/fideSS.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kkalman
@nemkati: 22:08 Hozhat az EU egy olyan döntést, hogy nem épülhet meg ez a "szörnyszülött", ezek akkor is megépítik. Ha másért nem, akkor a lenyúlható pénzért.
F_Viktor
Sokszor elmondtam, soha nem fog elkészülni, soha egyetlen elektron nem hagyja el Paks II.-t.
A maffia egyetlen célja, hogy le tudjon nyúlni 6-12 ezer milliárd forintot, amit majd a sok b@rom keményen dolgozó kisember és gyerekei fizetnek vissza, 40 éven keresztül.

Közben a mai- és a feltörekvő maffia-tagok nyomtalanul eltüntetik az általuk egyszer már felélt MANYUP (leendő magyar nyugdíjasok megtakarításainak) pénzek 2-4-szeresét!
nemkati
@kkalman: @F_Viktor: Semmi más célja nincs Paks II-nek, mint ennek a hatalmas összegnek a lenyúlása, a következménye viszont tragikus lesz.

www.168ora.hu/itthon/paks-ii-tonkre-vagja-dunat-es-hazai-villamosenergia-ipart-is-136832.html
Yoda69
@nemkati: @F_Viktor: Ezert nyomatja orban a menekultek es a terrorizmus elleni kuzdelmet, hogy elterelje a figyelmet tobbek kozott Paks II-rol is.
De serencsere van nekunk egy Javor Benedekunk es egy Propellerunk amelyek eletben tartjak a temat.
Freewolf
Ez a dilis Jávor ugatja meg a projektet? Két kézzel a saját seggét nem találja meg!
nevemnick
Nem kell nekünk terrorizmus. Helyben van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.