Módosítanák a közfoglalkoztatást, a törvényjavaslatról most tárgyalnak a Parlamentben. Az új tervek lényege, hogy kiközvetítenék a közmunkásokat idénymunkára, és ha visszautasítják, kizárják őket a közmunkából is. A kormány szerint csak piaci munkához segítik az embereket és megakadályozzák a trükközést, a döntés ellenzői szerint pedig, bár lehet benne némi pozitívum, inkább rossz az új irány – írja az Index.

A portál szerint a gyakorlatban ez nagyjából így nézne ki: ha egy gazdánál mondjuk meggyet kell szüretelni, akkor ahelyett, hogy maga keresne napszámosokat, csak szól a helyi polgármesternek, hogy mennyi ember kell neki. A polgármester megmondja a gazdának, hogy kik lennének alkalmasak erre a munkára a közmunkások közül, vagyis nagyjából kijelöli, hogy kit küld ki napszámra. Ezután szól a járási foglalkoztatási szervnek, a közmunkások adminisztrátorának, hogy kik mennek meggyet szedni közmunka helyett, a szerv pedig az idénymunka idejére felmenti őket a közmunka vagy a rendelkezésre állás alól. A közmunkás pedig egyetért a döntéshozók véleményével, hiszen ha elutasítja az idénymunkát és az azzal járó bért, akkor kikerül a közmunkaprogramból és ezzel együtt bukja a segélyt is.

Arról, hogy hogyan lehet trükközni, eddig nem sokat tudunk. Kovács Zoltán szóvivő az M1-nek azt monda, szankcionálni kell azt, ha valaki felmond a munkahelyén:

Ha valaki egy piaci alapú, jól működő és stabil munkahelyet talál, csak azért próbáljon visszajönni a közfoglalkoztatás rendszerébe, mert mondjuk trükközni akar ezzel.

Bálint Mónika, a Közmunkás Mozgalom a Jövőért szervezője nem tud olyanokról, akik, ha van egy jó munkahelyük, vissza akarnának menni a közfoglalkoztatásba. Azzal pedig szerinte inkább a munkaadók, köztük sokszor közintézmények trükköznek, hogy közalkalmazottakat kirúgnak, majd közmunkás fizetésért visszafoglalkoztatnak

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Anna Mária
Megengedik maguknak, hogy sok százezer emberre saját rabszolgákként tekintsenek.
soljanka
Ezek tényleg hülyék!
Talál valaki egy jól fizető, neki megfelelő munkahelyet, és felmond, hogy ismét közmunkás lehessen! Mondjuk Napelemes L. Szájmon szőlejébe menne inkább kapálni. Az úgyis olyan exluzív lehetőség, mert Szájmon jobban szereti a börtönökből hozni az olcsó munkaerőt.
Hihetetlen, ami itt folyik.
pbalage
Tehát ha pl. elküldenek egy ipsét Sopronból Békéscsabára kaszálni és nem fogadja el (mondjuk a vonatjegy 20 ezer), akkor buktázott?
eszegfu
@pbalage: Nem egészen igy történik majd a "hirek" szerint...A polgármesternek kell szólni, ha egy gazdának kell munkaerő, ő állapitja majd meg ki menjen. Feltételezem, hogy elég nehéz lesz objektiven elbirálni, viszont visszautasitani nem lehet, mert akkor kiesik a közmunkából is. Tehát megint egy ujabb "függőség" egy embertől, azaz a polgármestertől.
Azt viszont változatlanul nem értem, hogy ha nyáron 120 nap fizetés nélkülit kérhet a közmunkás, akkor miért nem ő keresheti meg a gazdát? Talán akkor kiállhatna magáért a bérét illetően?! Pedig ez jó is lehetne, hiszen az idénymunkát vállalók után napi 1 eFt-ot fizet a gazda, ami az összes közterhet magába foglalja és független a kifizetett bér nagyságától.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.