Július 1-jétől indul az új szocpol. A CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) váltja a LÉT-et. A lakástámogatási rendszer ezeken a változásokon esett át.

A támogatás minimum összege 500 ezer forint, a maximum 3,25 millió, ami függ a gyermekek számától, a lakás méretétől és az energiahatékonyságtól. A 3,25 milliót azok kaphatják meg, akiknek 4 gyermekük van és 100-160 négyzetméteres, alacsony energiafogyasztású lakást vesznek vagy építenek – írja a Hír24.

Jövő héten jön az új lakástámogatási rendszer, ezek a megváltozott szabályokFotó: Bankmonitor

Megszabták a használt lakások vételárának maximumát is. Budapesten 35, dunántúli megyeszékhelyen 28, alföldi és észak-magyarországi megyeszékhelyen pedig 25 millió forintért vehetünk lakást. Kistelepüléseken 16 millióig igényelhetjük a támogatást használt ingatlan esetében.

Új lakásoknál a négyzetméterárat állapítják meg, energiahatékonyságtól függően 300 vagy 350 ezer forintban. Ha CSOK-kal támogatva vettünk lakást, utána 10 évig nem adhatjuk el, pontosabban ha eladjuk, akkor át kell vinnünk másik ingatlanra, vagy vissza kell fizetnünk. Az átvitelre vásárlás esetén 1 évünk, építésnél 3 évünk van az előző ingatlan eladásától számítva, ez alatt az időszak alatt a támogatás összegét kincstári számlán letétbe kell helyeznünk – olvasható a portálon. A CSOK felvételének ügyintézését a bankok fogják végezni. A támogatást a hitelező bank teljes egészében önerőként fogadja el.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.