Kiss Attila (Fidesz-KDNP), Hajdúböszörmény vezetője kapta az év polgármestere, Fidrus Péter Ózdról az év alpolgármestere, Lovász István, Pécs jegyzője pedig az év jegyzője díjat a 21. Városi polgármesterek randevúja elnevezésű rendezvényen csütörtökön Pécsett.

Az állampolgárok szavazatai alapján odaítélt, egy Szász Endre-linómetszettel is járó elismerést Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, Farkasné Gasparics Emese önkormányzati helyettes államtitkár és Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere adta át.

Hoppál Péter a Szféra Európa Kft. által szervezett eseményen hangsúlyozta: a kormányzás egyik legfontosabb tényezője az a közös munka, amelyet a kulturális intézményekkel összefüggésben az állam finanszírozóként, az önkormányzatok pedig fenntartóként végeznek.

Hajdúböszörmény vezetője lett az év polgármestere

"A kultúra a legfontosabb eszköz lehet a társadalom fejlődésével, a társadalmi jobbléttel kapcsolatos vízióink felvázolásához" – mondta a politikus.

Hoppál Péter szerint ha sikerül elérni, hogy ne csak a főváros biztosítson lehetőséget a "magas szintű kulturális találkozásokra", hanem ez a feladatellátás egész Magyarországra kiterjedjen, a jobb hozzáférés a kultúrához kedvezően hathat az életminőségre, hozzájárulhat a középosztály szélesítéséhez, az alsó középosztály felzárkózásához is. E cél eléréséért össze kell fognia a kulturális kormányzásnak és az önkormányzatoknak – tette hozzá.

Az államtitkár arra biztatta a városvezetőket, éljenek az elmúlt években megújult fiókkönyvtárak, művelődési intézmények, pályázati támogatások, megemelt normatívák, a közfoglalkoztatás adta lehetőségekkel, mert azzal hozzájárulnak az értékteremtéshez, a közösségek szervezéséhez, a helyi identitás erősítéséhez.

Farkasné Gasparics Emese kiemelte: a polgármestereknek, alpolgármestereknek, települési képviselőknek nehéz a feladatuk, mert egyszerre kell megfelelniük a jogszabályi és a lakosság által támasztott követelményeknek. Emellett pedig olyan értéket szükséges felmutatniuk, amely méltóvá teszik őket tisztségük betöltésére.

Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere azt mondta: nagyon meglepte és jó érzéssel töltötte el, amikor megtudta, hogy díjat kap a Városi polgármesterek randevúján. Megjegyezte, a várost kilenc éve vezeti, korábban alpolgármesterként és országgyűlési képviselőként is dolgozott.

A politikus beszámolt arról, hogy a korábbi európai uniós költségvetési időszakban Hajdúböszörmény 15-16 milliárd forint fejlesztési támogatásban részesült, amelyből nemcsak látványos, hanem több, bevételt eredményező, költségeket csökkentő beruházást valósítottak meg.

Fidrus Péter, Ózd alpolgármestere hangsúlyozta, a díj a lakosság bizalmának és annak a jele, hogy Ózd vezetése jó úton indult el. Úgy fogalmazott: azért küzdenek, hogy "Ózdról ne egy nehéz helyzetben lévő, lesajnált város jusson az emberek eszébe".

Lovász István, Pécs jegyzője köszönetet mondott kollégáinak, akik hozzájárulnak az eredményes munkájához.

A jegyző felajánlotta a díját Páva Zsoltnak (Fidesz-KDNP), a baranyai megyeszékhely polgármesterének a Pécsért végzett több évtizedes közéleti, városvezetői munkájának elismeréseként.

E gesztus előzménye, hogy Páva Zsolt a múlt héten bejelentette: visszalép az év polgármestere versengésben való részvételtől, mert olyan sajtóhírek jelentek meg, amelyek szerint pécsi cégeknél arra biztatják a dolgozókat, szavazzanak rá.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
Kár, hogy személyesen nem láthattam eme csodálatos színpadi művet, melyet a legnagyszerűbb polgármestereink és egy jegyző adott elő.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.