Nem túlzás azt mondani, a Balatonon lényegében vendéglátóipari vészhelyzet van. Nincs elég szakács, cukrász, mert jobb pénzért elmentek az országból – írja a 444.hu.

Több vendéglátós nem tudott kinyitni még a Balatonon, egyszerűen elfogyott a szakképzett munkaerő és a szakácsok hiányoznak leginkább és ugyanez a helyzet az éttermekben is. Ezért előfordulhat, hogy a vendégek nem tudnak éppen ott enni, ahol szeretnének, esetleg nem olyan minőségben, mint ahogy azt elvárnák.

Egy ismertebb hely tulajdonosa azt mondja, Ausztriában átszámítva 5-600 ezer forint egy szakács fizetése, itthon pedig 2-300 ezer forint nettó. Van olyan is, aki arra panaszkodik, hogy még mosogatót is nehezen találnak, pedig ahhoz aztán nem kell semmilyen szakképzettség – olvasható a lap cikkében.

Az egyik megkérdezett vendéglátós a minimálbért kínálja, plusz étkezési lehetőséget és a bérletet, de ez már sokaknak nem elég. Az állásközvetítőnél szinte kinevették, meséli. Azt mondták neki, hogy az emberek nagyobbik részét elvitte a közmunka.

Kovács László, a Vendéglátó Ipartestület elnöke szerint a jó szakemberek elvándorlása – akárcsak több más szakmában – már tart egy ideje, mostanra fogyott el az itthoni tartalék.

A lapnak volt olyan munkaadó is, aki elmesélte, hogyan lesz húsz állásra jelentkezőből jó esetben egy olyan, akit fel lehet venni. Egy másik pedig azt mondta, akadt olyan kezdő felszolgáló is, aki 240 ezer forintos nettó bért kért, megkapta és egy hét után bejelentette, elmegy inkább olyan helyre, ahol nem kell annyit melózni.

82 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vonotok
ez a hír így nem teljesen igaz. Mert nem csak a Balatonnál!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
soljanka
@karma1: Akkor milyen 300-ezrekről mesélnek a balatoniak?
karma1
@soljanka: Valamelyik kommentben leirtak, hogy a munkavallalo kototte ki a 250 ezres keresetet, megkapta, es egy het mulva megis otthagyta az allast, mert nem akart "annyit" dolgozni.
Mult heten voltam Balatonfoldvaron egy CSALADI etteremben (a baratnom vitt oda, aki vagy 30 eve ismeri oket), hat nem hiszem, hogy ok akar csak 100 ezret is kivennenek fejenkent, de a kiszolgalas, az etelek fantasztikusak voltak, az arak rendkivul alacsonyak (legalabbis a balatoni arakhoz kepest). Mi harman voltunk csak a vendegek (egesz nap szakadt az eso mult szerdan), mikor eljottunk, kb. felig volt mar az etterem, lathatoan olyan emberekkel, akik ragaszkodtak ehhez a helyhez, minoseghez. Ezalatt pl. a foldvari Kukoricacsarda zarva volt.
Yoda69
Nem ertem a cimet? Ez hol erint engem?
En evek ota nem jarok a Balatonhoz, meg az olasz tengerpart is olcsobb.
Levendula
Mi évek óta nem fogyasztunk balatoni éttermekben és ennek oka van. A legkisebb adagokat a magyaroknak szokták "odalökni", és nem tudnék ajánlani egy éttermet sem, amit jó szívvel ajánlanék bárkinek. Amikor idegen nyelven szólaltunk meg, akkor jöttek a pincérek, mint a hangyák, akkor még a cigánypecsenye is kapott szalonnát...
karma1
@Yoda69: Ahogy fentebb irtam: a vasarnapi zarvatartassal, a millio kulonadoval teljesen hazavagtak a magyar turizmus legfontosabb beveteli forrasat.
A 86 eves Mari neninek sosem volt autoja, de amikor emelik pl. a benzin arat, azt o is megerzi, mert ezt az arakba azonnal beleepitik, tehat pl. Mari neni sosem vett egy liter benzint se, de pl. a cukor araba beepitik azt, igy a Mari neni ha akarja, ha nem, a draga benzint o is megszivja. Ugyanigy van, hogy Te lehet, hogy mindig Jesoloba mesz nyaralni, de ha megolik a balatoni turizmust es nem jon belole semmilyen bevetel sem ado formajaban a GDP-be, akkor azt Te is megerzed. (ill. Te nem, mert nem otthon elsz).
jancsipapa
@verum: Így bizony . Nem négyszáz forintos órabért kell adni ,meg tyúkól színvonalú szállást ,azt is havi harmincezerért és éveken keresztül visszajáró szezonmunkásaik lennének .

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.